599 találat a(z) adószám cimkére

Adószámos magánszemély ingatlanértékesítése Kérdés

Magánszemély eladás céljából vásárolni szeretne egy ipari ingatlant. Kiváltja az üzletszerű tevékenység végzésére az adószámot és bejelentkezik a nem lakóépület értékesítése címén az áfa alá. Kb. 10 évvel ezelőtt már vásárolt egy másik ipari ingatlant. Kérdés, ha az adószám kiváltását és az áfa alá történt bejelentkezést követően értékesíti a korábban megvásárolt ingatlant, akkor ezt áfasan kell-e tennie, illetve ez az értékesítés az ingatlanértékesítésből származó jövedelem szerint, vagy egyéb jövedelemként adózik. Köszönöm!

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy lengyelországi vállalat, amely Magyarországon építkezési felújítást végez. Alkalmazottainak itt-tartózkodása meghaladja a 183 napot, de nem éri el a 24 hónapot. Az alkalmazottak nem lettek ideiglenes lakcímre bejelentve, a számukra bérelt munkásszálláson élnek. Odahaza van a családjuk, ott kapnak bért. A cégnek nincs magyar leányvállalata, telephelye, csak az áfához szükséges magyar adószámmal rendelkezik. Ebben az esetben a munkavállalóknak kell-e Magyarországon bármilyen adót, járulékot fizetniük? A munkáltatónak kell-e bevallást küldenie, járulékot fizetnie?

Több lakás bérbeadása Kérdés

Tisztelt Cím! Jelenleg lakásbérbeadásra kiadott adószámmal 4 lakást adok bérbe. Kérem szíveskedjenek segíteni abban, hogy mikortól minősül ez már üzletszerűnek? Kell-e vállalkozóvá válni, ha további ingatlant szeretnék bérbe adni? Köszönettel!

Vadászegyesület számlázása belföld-külföld Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Vadászegyesületnek "Vadgazdálkodás, vadgazdálkodási szolgáltatás" a fő tevékenysége. A földtulajdonosi közösségnek fizet a területért számla ellenében. 1. Élő mezei nyúl, vaddisznó, dán hús, róka minta, őzbaklelövési díj, trófeaértékesítés történik magyarországi adószámmal rendelkező cégeknek és áfásan. Az egyesület az áfában az általános szabályokat választotta. 2. Külföldi magánszemélynek is áfásan számlázott. Kérdésem: helyesen járt-e el hogy így számlázott az 1. és a 2. esetben? A NAV 2017/33 állásfoglalásan az szerepel hogy a bérvadászat főszabály szerint adómentes. Választhatnánk: a 86. § (1) bekezdés l pontja szerinti mentességet a fentiekre tekintettel? Ha igen, belföldön mentesen számlázhat? Külföldre közösségi adószámmal rendelkezőnek mentes, külföldi magánszemélynek áfás számla? Milyen nyomtatványon tudom megtenni, ha lehet választani? Köszönettel!

Súlyos árat fizethet a „feketézésért” az utazásszervező Cikk

Békés megyében kapcsolták le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai azt az utazásszervezőt, aki mindenféle engedély nélkül, saját szakállára szervezett buszos kirándulásokat. Adót nem fizetett, az utasainak pedig semmilyen jogi lehetőségük, biztosításuk nem lett volna kártérítésre, ha valami rosszul sül el az utazások alatt – olvasható a NAV honlapján.

Milyen adószámot kell szerepeltetni a múlt évi bevallásokon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Eva megszűnése miatt, az új adózási mód választása következtében az adószám megváltozik. Kérdésem, hogy a 1958 járulékbevalláson, illetve a 1943 eva-bevalláson, illetve a még 2019-es évet érintő bevallásokon melyik adószámot kell feltüntetni? Köszönettel.

Számlatömbben az adószám 9. számjegye hibás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozó 2018-ban áfaalany volt, egy kézi számlatömbjében az „eladó adatai” rubrikákat előre lepecsételte akkori bélyegzőjével, amelyen az adószám 9. számjegye még -2- volt. 2019-től alanyi áfamentes lett, de ebből az előre lepecsételt számlatömbből is állított ki számlát, áfa nélkül, alanyi mentes jelöléssel. Az így kiállított számlák (melyeken az adószámban -1- helyett -2- szerepel) ettől függetlenül befogadhatók-e, elszámolhatók-e, vagy érvénytelenek? A tömbben még maradt üresen sok számla. Ha ezeken áthúzza a régi bélyegzőnyomatot, és az új bélyegzőjével lepecsételi, melyen már -1- szerepel az adószámában, felhasználhatja-e? Köszönöm válaszát!

Nemzetközi személyszállítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (belföldi, áfatörvény hatálya alá tartozó, adóköteles tevékenységet végző, közösségi adószámmal rendelkező adóalany) nemzetközi személyszállítással szeretne foglalkozni. Kisbuszaink Németországon belül teljesítenének személyszállítást, a megrendelő közösségi számmal rendelkező német adóalany lesz. Amit szeretnénk megtudni: 1.) A számlát a megrendelő felé nulla áfával, „áfa területi hatályán kívüli” megjegyzéssel kell feltüntetni, vagy azért lesz adómentes, mivel a személyszállítás (útvonal) teljesítési helye Németország, így „reverse charge” megjegyzést kell feltüntetni? 2.) A megrendelővel időszakos elszámolásban állapodnánk meg. Ebben az esetben az áfatörvény 58. paragrafusa alapján állapítjuk meg a teljesítés időpontját? Vagy az elszámolási időszak utolsó napja kell, hogy legyen a számla teljesítési időpontja? 3.) Ha az év 12. hónapján havi cca. 10-12 ezer euró értékben teljesítjük a szolgáltatást, kell-e német adószámot kiváltanunk, és a továbbiakban német adóval terhelten számláznunk? 4.) Ha ugyanezt a szolgáltatást harmadik országban teljesítenénk, azt milyen áfakulccsal, áfára hivatkozással tehetjük meg? Válaszát előre is hálásan köszönöm!

Ingatlan-bérbeadás áfája Kérdés

Cégünk áruházakat bérbe ad és üzemeltet. A bérbeadásra áfás számlázást választották. Jönne egy Szlovákiában bejegyzett cég, aki gépbemutató termet szeretne üzemeltetni és árusítani is. Kérdésem, hogy belföldi áfával kell-e számláznom részére. Kell neki magyar adószámot kérni és telephelyet létesíteni?

Törölték az adószámát, majd újat kapott: mi lesz a le nem vont áfával? Cikk

Gyakran merül fel kérdésként az áfaalany adózók részéről, hogy az adószámuk törlése, és az azt esetlegesen követő új adószám megállapítása hogyan érinti az adólevonási jogukat. Ez szorosan összefügg azzal, hogy számos olyan esetben is törölhető már az adószám, amire az adózók jellemzően nem gondolnak (például az összesítő jelentés benyújtásának elmulasztása miatt), így viszonylag könnyen kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy ezt a kérdést komolyan mérlegelniük kell, hiszen annak helyes megítélése akár jelentős áfaösszeget is érinthet.

Láncértékesítés harmadik országok között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cégként olyan láncügylet részesei vagyunk, amelyben Koreából beszerzett (Vietnámban gyártott) árunkat Montenegróba értékesítjük. Az áru Koreában feladva, Montenegróba érkezik. Kollégáink között vita alakult ki arról, hogy ez a közösség területét nem érintő árutovábbítás a helyes adózás érdekében teremt-e olyan feltételt, amely szerint Koreában vagy Montenegróban be kell jelentkeznünk az adózás alá. Úgy gondoljuk, hogy közbenső cégként választhatjuk akár az eladókénti fuvarozást, ekkor a teljesítés helye Montenegró, és ott kell adóznunk, vagyis Montenegrói áfás számlát kell kiállítanunk, vagy értékesítő fuvarozóként koreai adószám kellene? A vezetőség nagyon szorgalmazza az értékesítési számla kiállítását montenegrói partnerünk felé (úgy tudjuk, az áru még a tengeren utazik), és az a külső vélemények hatására meghozott döntés, hogy a számla teljesítési ideje a fuvarozás megkezdése, az áfát exportáfaként bevallva, adómentes exportról állítjuk ki a számlát, és feltüntetjük, hogy "az áfa területi hatályán kívül esik", továbbá az "adó megfizetésére a vevő köteles". Ezzel a viszonylag egyszerű megoldással kapcsolatban is felmerültek ellentétek, mert van olyan vélemény, amely szerint ehhez szükséges a vevő (montenegrói cég) nyilatkozata, de abban sem értünk egyet, hogy ennek a nyilatkozatnak (ha kell) mit kell tartalmaznia. A mi adómentes exportértékesítésünket milyen bizonylat igazolja? Hagyományosan nem export, mert Magyarországra (és a közösségbe sem) kerül az áru.

Kész a legújabb adótörvény-módosító csomag Cikk

Új adótörvény-módosítási csomagot nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek, amelynek célja a gazdaság további fehérítése – közölte a Pénzügyminisztérium.

Német cég, magyar alkalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét. Adott egy német Gmbh, amely tervezési szolgáltatást nyújt Németországban. Szeretne magyar tervezőket munkavállalóként foglalkoztatni. Budapesten bérelne irodát és ebben az irodában dolgoznának alkalmazotti jogviszonyban. Magyarországon szeretnék fizetni a járulékokat. Ez hogyan tud megvalósulni? Elegendő a német cégnek adószámot kiváltatnia Magyarországon? Telephelyet keletkeztet az iroda? Ezt hogyan, milyen nyomtatványon kell bejelenteni? Milyen számviteli és adózási teendői vannak ennek a német cégnek Magyarországon? Ugyanúgy könyvelni kell, mint egy magyarországi céget, és év végén beszámolót, taót, ipát kell fizetnie? Köszönettel.

Családi gazdaság – adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaságnak négy tagja van. Csak egy tagnak van adószáma, alanyi mentes, mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett. Az értékesítés kizárólag az ő nevén történik. Ebben az esetben az alanyi mentesség megtartásához csak 12 millió forint lehet az árbevétel? Amennyiben a bevétel meghaladja 12 millió forintot, minden tagnak adószámot kell kérnie alanyi mentesség választásával, vagy elegendő, ha az értékesítést osztják szét úgy, hogy minden tagnak 12 millió forint alatti bevétele legyen? Jól tudom, hogy a mezőgazdasági kompenzációs bevétel nem számít bele az alanyi mentes bevételi határba? Köszönöm válaszát!

Romániában teljesült szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni az állásfoglalását: hogyan járunk el helyesen a vevői számla kiállítása során, ha egy magyar székhelyű cég Romániában rendelkezik ingatlannal, melyet bérbead szintén magyar cégnek. A bérbeadó rendelkezik román adószámmal. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Varró Mária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs