141 találat a(z) Szlovákia cimkére

EU-s munkavállaló biztosítási jogviszonya Magyarországon Kérdés

Többlépcsős leépítési hullám várható a Tesco áruházláncnál Cikk

Aggasztó kép körvonalazódik a tulajdonosoknál a Tesco áruházlánc pénzügyi kilátásairól, a londoni központban nemrég elrendelt átvilágítás eddigi eredményei alapján mostanra biztos, hogy változik a multivállalat üzletpolitikája. Emiatt a részvényesek drasztikus lépéseket várhatnak el az áruházlánc kelet-közép-európai piacain is – értesült a Magyar Nemzet londoni forrásból.

EU-s tagállamban biztosított járulékai Magyarországon Kérdés

Szabad az út Csehországba, Ausztriába és Szlovákiába Cikk

Péntek reggeltől szabad az átjárás, korlátozások nélkül léphetnek át egymás országainak területére a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok – írja a hvg.hu.

A munka nélkül maradt dolgozók fizetésének akár 80 százalékát téríti az állam Szlovákiában Cikk

Igor Matovič miniszterelnök ma délelőtt bemutatta a kormány azon hét javaslatát, amellyel a dolgozók tömeges elbocsátását szeretnék meggátolni – írja az ujszo.com.

Kiütötte a biztosítékot a bankadó Cikk

A Szlovákiában működő bankok befizették ugyan a költségvetésbe a duplájára emelt bankadót, de az alkotmánybíróságnál kérik a közteher eltörlését. Addig is ügyfeleik a szolgáltatási díjak emelésére számíthatnak – írja a Slovak Spectator nyomán a napi.hu.

Főállású katás vagy nem Kérdés

Magyar állampolgár Szlovákiában lévő cégnél van bejelentve főállásban (heti 40 óra, Magyarországról dolgozik), szeretne az Egyesült Államokba Magyarországról dolgozni és számlázni részükre, ezért úgy gondolja, hogy katás vállalkozó lenne. Ebben az esetben főállású katásnak kell lennie, vagy lehet nem főállású vállalkozó?

Vendéglátás számlázása EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Éttermi vendéglátással foglalkozó adózó Szlovákiába kitelepül. Catering szolgáltatást nyújt a Szlovákiában letelepedett, nemzetközi adószámmal is rendelkező vállalkozásnak. Kérdésem, hogy abban az esetben, ha a szlovákiai vállalkozó saját munkavállalói részére veszi igénybe a szolgáltatást, akkor is Szlovákia a teljesítési helye? Milyen áfakulccsal kell kiállítani a számlát? Ha továbbszámlázásra kerül a szolgáltatás és nem a szlovákiai megrendelő a végső felhasználó, akkor áfamentesen kell kiállítani a számlát, feltüntetve a "fordított adózás" kifejezést, illetve az "áfa területi hatályán kívüli" kifejezést? Köszönettel, DÉ

Csökkent egyes élelmiszerek áfája Szlovákiában Cikk

Január elsejétől 10 százalékra csökkent egyes élelmiszerek általános forgalmi adója Szlovákiában. A pozsonyi törvényhozás szeptemberben Eva Antošová, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselőjének törvénymódosítási javaslatának elfogadásával csökkentette az adókulcsokat. Az áfacsökkentés mindenekelőtt a tejtermékekre, továbbá a mérsékelt égövi növényekre és a zöldségekre vonatkozik – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Duplázzák a bankadót Szlovákiában Cikk

A jövő évtől tervezett kivezetés helyett megtartják a bankadót és megduplázzák annak mértékét Szlovákiában – az erről szóló törvénymódosítást szerdai ülésén hagyta jóvá a szlovák kormány.

Párhuzamos jogviszony Szlovákiában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk Magyarországon és Szlovákiában is rendelkezik biztosítási jogviszonnyal. Az egészségbiztosítási eljárás során megállapították, hogy Magyarországon biztosított. Vagyis, ha jól értelmezem, Szlovákiában nem vonnak tőle egészségbiztosítási járulékot. Kérdésem, hogy mit kell tennie ebben az esetben a magyarországi foglalkoztatónak, illetve a magánszemélynek. Van-e fizetési kötelezettsége Magyarországon, illetve van-e bejelentési kötelezettsége bámelyik félnek, és ha van, akkor milyen nyomtatványokon kell megtenni? Válaszukat előre is köszönöm.

Támad az afrikai sertéspestis Szlovákiában is Cikk

Július 24-én afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét erősítették meg a szlovák Tőketerebes (Trebišov) járás egyik kis létszámú házisertés-állományában. A kitörés körül elrendelt védő- és megfigyelési körzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe is átnyúlik.

Külföldön biztosított társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szlovákiában teljes munkaidőben foglalkoztatott társas vállalkozó után, aki a magyarországi cég ügyvezetője, kell-e fizetni a havi egészségügyi szolgáltatási járulékot? A Szlovákiában érvényes biztosítotti jogviszonyt kell-e jelenteni Magyarországon valahová? Köszönöm válaszukat.

Magyaroszági cég szlovákiai áfaraktárral Kérdés

Magyarországi cégnek Szlovákiában áfaraktára van, ott csak áfát vall be, társasági adót nem. A szlovákiai könyvelő vallja be az áfát Szlovákiában, könyveli a bizonylatokat, és év végén küld egy főkönyvi kivonatot. A beszámoló és a társaságiadó-bevallás elkészítésekor hogyan kell eljárni? Mi a teendő, ha nyereséges vagy veszteséges a szlovákiai áfaraktár?

Megduplázzák a karácsonyi nyugdíjat a szomszédban Cikk

A pozsonyi ujszo.com szerint az idei év végén a szlovákiai nyugdíjasok kétszer akkora karácsonyi nyugdíj-kiegészítésre számíthatnak, mint tavaly.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vagyoni értékű jog használatának átengedése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close