13 találat a(z) 7-es adószám cimkére

7-es adószámmal ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tábori oktatás költségeinek elszámolása Kérdés

Önálló tevékenység – tárgyieszköz-beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 7-es adószámmal zenei, előadóművészi szolgáltatást végez (lakodalom,céges party, zenekarban meghívott előadóművész stb.), és 400 ezer forint értékben (új) zongorát vásárol a tevékenység elvégzéséhez.Tételes költségelszámolást választ, számlát is ad a szolgáltatásról. Az lenne a kérdésem, hogy az új zongora vásárlása (mivel a 100 ezer forintot meghaladja) ebben az évben költségként nem számolható el, és a szja-törvény 3.számú melléklet III./2.pont szerint csak átalányban, az adott év bevételének 1%-át számolhatja el értékcsökkenésként, és azt is csak a beszerzési ár 50 százalékáig? Mivel a tevékenységet főfoglalkozás mellett (zeneiskolában tanár) végzi, ezért túl sok bevétele nincs, és a fenti számítással az értékcsökkenés éves szinten körülbelül 4-5 ezer forintot tenne ki. Válaszát előre is köszönöm!

7-es adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a 7-es adószámot inkább a nem üzletszerű tevékenységhez szokták kiváltani. Kérdésem az lenne, hogy konkrétan mi számít üzletszerű tevékenységnek? Ha egy magánszemély, aki ingatlan-bérbeadásra váltja ki az adószámot, s ebből van két éven keresztül rendszeres bevétele (cégnek és magánszemélynek is), akkor ez alapján annak számít-e? Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!

Mi az, amit 2016-ban tudni kell a 7-es adószámról? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét a következő témában: mi az, amit 2016-ban tudni kell a 7-es adószámról? Rendszeres, üzletszerű gazdasági tevékenységhez kiváltható-e? Kell-e hozzá heti legalább 36 órás munkaviszonnyal rendelkezni? Mik a fizetendő adók, illetve adóelőlegek a különböző jövedelmek elérése esetén?

Adószámos magánszemély és katás egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 01. 20-án adott válaszban a témához kapcsolódó kérdésre azt a választ adták, hogy egyéni vállalkozás mellett is lehet adószámos magánszemélyként ingatlant bérbeadni. Ezzel kapcsolatban a konkrét eljárásra szeretnék segítséget kérni, mert az eddigi információ szerint ha van már – egyéni vállalkozása okán – adószáma a magánszemélynek, úgy 7-es adószámot már nem kaphat. Mi a teendő – az adószámot, illetve a kibocsátandó számlát illetően - akkor, ha egy katás egyéni vállalkozó nem emeli be az egyéni vállalkozásába a magánszemélyként tulajdonában lévő ingatlan bérbeadását, azt magánszemélyként önálló tevékenységből származó jövedelemként kívánja leadózni, de a bérbevevő követeli a számla kiállítását ezen ügyletről. Milyen adószám alatt bocsáthat ki számlát ez esetben, ha újabb – 7-es adószámot – az adóhatóság részére nem ad? Segítségüket köszönöm.

7-es adószám és ingatlan bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy tevékenység okán magánszemély évekkel ezelőtt 7-es adószámot váltott ki. Időközben a tulajdonában álló ingatlant is bérbeadta, de ezen tevékenységet nem vette fel a tevékenységei közé, tehát ezen tevékenységet mint magánszemély önálló tevékenysége részeként számolná el. Helyes ez az elgondolás, vagy ha van 7-es adószáma – más tevékenység miatt – kötelező az ingatlanbérbeadást is beemelni ezen tevékenységek közé, és kötelező erről számlát kibocsátania az adószáma alatt? Segítségüket köszönöm.

7-es adószám – kifizetői oldal Kérdés

Kedves Kneitner Lea! Köszönöm a választ, azonban a lényeget illetően hiányérzetem van, bocsánat. Konkrét kérdést tettem fel (valóban összekevertem a járulékot a költségelszámolással; a járulékot a kifizető vonja le, ha biztosítási jogviszony keletkezik, ha jól tudom). Fenntartva a 7-es adószám című kérdésemet, a következőkkel kiegészíteném: 1. Megbízási szerződéssel a munkavállaló külön papíron arról nyilatkozik, hogy 50 százalékos költséget számol el. Ebben az esetben mennyit fizet be a kifizető, és milyen jogcímen? 2. 30 ezer forint kifizetése esetén (minimálbér 30 százaléka alatti összeg) megbízási szerződéssel a munkavállaló külön papíron nyilatkozik, hogy 50 százalékos költséget számol el. Ebben az esetben mi a teendője kifizetőnek? Segítségét köszönöm: Csák György

7-es adószám Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Többször volt már erről a formáról szó. azonban az elolvasott kérdések és válaszok a vállalkozó szempontjából közelítettek, a kifizetőre pedig csupán utalás történt. "biztosítási jogviszony keletkezésekor - 30 százalék fölött kifizető levonja az adót...". kérdezném tehát, hogy kifizetői szempontból mi a helyzet? Konkrétan: mondjuk, adószámos magánszemély (7-es) fellépést teljesít. 50 ezer forint a kifizetendő összeg. A magánszemély nyilatkozik arról külön papíron, hogy a járulékait önmaga fizeti. Én, mint kifizető, a teljes összeg (50 ezer forint.) után vonom le a 27 százalékot, vagy elegendő az összeg 50 százaléka (25 ezer forint) után levonnom a 27 százalékot, feltételezve, hogy ő 50 százalékot költségként elszámol? És van-e még befizetendő költség? Segítségüket köszönöm.

Magánszemély adószámmal Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem arra irányul, hogy ha egy 7-es adószámmal rendelkező személy tevékenységi köre nem terjed ki a bérbeadásra, ugyanakkor 2014-ben bérbe adott ingatlant, megtehette-e azt a 7 es adószámú tevékenységi köre bővítése nélkül? Elegendő-e a szerződés alapján számfejteni, és az adót levonni, valamint a 08-as bevalláson jelenteni? Várom válaszát, köszönöm.

Ki adózhat a 7-es adószám alapján? Így számolhatók el a költségek Cikk

Mit rejt a bűvös 7-es adószám elnevezés? Ki adózhat ennek alapján, mik feltételek, hogyan számolhatók el a költségek? Összefoglaltuk a tudnivalókat.

7-es adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 7-es adószámot váltott ki ékszerkészítésre. Vásárokon, piacokon ad el nyugtával magánszemélyeknek ékszert. Kérdésem az, hogy választhat adóévenként, hogy tételes költségelszámolást választ, vagy 10 százalékos költséghányadot? Van-e olyan feltétel, amely alapján kötelezően egyéni vállalkozóként kellene végeznie a tevékenységét? Gondolok itt például értékhatárra. Segítéségét köszönöm.

7-es adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Cím! 7-es adószámos magánszemély 2013-ban 125 000 forint jövedelmet szerzett magánszemélyektől. Hogyan adózik utána?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR- és környezetvédelmi termékdíj

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Termékimport Ukrajnából

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó gyes mellett.

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31