16 találat a(z) építőipari szolgáltatás cimkére

Katás egyéni vállakozó Németországban szolgáltatást végez Kérdés

Építőipari szolgáltatás esetén a felhasznált anyagok továbbszámlázása Kérdés

A fordított adózás alkalmazásának feltételei: mutatjuk a részleteket Cikk

Mik a fordított adózás alkalmazásának feltételei, milyen esetekben állítható ki fordított adózású számla? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

FAD számla Kérdés

Közösségi adószám Kérdés

Lakóingatlan áfa 5% 2021 Kérdés

Közösségi építőipari szolgáltatáshoz kiszállított anyag és az áfa. Kérdés

Magyar építőipari vállalkozó közösségi országban építőipari tevékenységet végez (például tetőfedést). Az építőipari szolgáltatáshoz az anyagot (például a tetőcserepet.) Magyarországról szállítja ki. A kérdés az, hogy az anyagot hogyan, milyen feltételekkel szállíthatja ki, milyen bizonylatok kellenek és az anyag áfája hogyan viselkedik, ha közösségi magánszemély részére végzi az építőipari szolgáltatást, vagy ha közösségi adószámmal rendelkező részére végzi a magyar vállalkozó a közösségi országban az építőipari szolgáltatást. Köszönettel: Négyökrüné

Külföldi telephely Kérdés

Egy szlovák cég építőipari szolgáltatással foglalkozik. Magyarországon bérel egy ingatlant, melyet irodaként üzemeltet. Itt egy munkavállaló lesz, aki azzal fog foglalkozni, hogy interjúztat magyarokat és megköti velük a munkaszerződéseket, tájékoztatja őket a munkával kapcsolatban. Minden munkavállaló a szlovák cégbe lesz bejelentve, az irodavezetőn kívül mindenki más Szlovákiában fog dolgozni. Magyarországon nem lesz árbevételszerző tevékenység, kizárólag az iroda fenntartásával kapcsolatos költségeket fog elszámolni. Kérdésem, hogy ez az iroda keletkeztet-e magyarországi telephelyet a szlovák cégnek, kell-e adószámot kérnie? Milyen módon kell a számviteli/adózási elszámolást teljesíteni?

Építőipari szolgáltatáshoz igénybevett alvállalkozók Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság építőipari szolgáltatást végez, jellemzően irodaházakban bérlői igényeknek megfelelően bérleményeket alakít ki, alakít át. A megrendelővel (irodaház-tulajdonossal) vállalkozói szerződést köt. A társaságnak nincsenek alkalmazottai, minden résztevékenységet alvállalkozók végeznek (pl. épületgépészeti munkák, festés, burkolás, villanyszerelés, takarítás, sittelszállítás, padlószőnyeg-lerakás, parkettázás stb.), az alvállalkozókkal alvállalkozói szerződéseket köt a fenti munkákra. Kérdés: a fenti résztevékenységek számlái elszámolhatók-e alvállalkozói szolgáltatásként, azok az iparűzési adóalapból levonhatók-e? Kérem, válaszában a fent felsorolt szolgáltatásokat külön-külön legyen szíves minősíteni. Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Anna

Épitőipar áfa 2016 Kérdés

Kedves Szakértő! Segítségét kérem, hogy jól értelmezem-e az áfatörvény változását építőipar tekintetében. Álláspontom szerint, amennyiben a vállalkozót az építtető azzal bízza meg, hogy építse fel a házát... stb., akkor építőipari szolgáltatást kap, így az áfakulcs nem változott (27 %). Amennyiben az építőipari tevékenységet végző társaság, teljes mértékben használatba vételi engedélyig felépíti a házat..., akkor eszközt értékesít, és ekkor lehet 5 százalékos áfakulccsal számlázni, mint ingatlanértékesítést. Itt még felmerült kérdésként, hogy a telek megvásárlása is szükséges ehhez, vagy lehet a magánember tulajdona a telek, hiszen a ház és a telek elkülöníthető eszköz lehet, vagy mindenképp ehhez a kedvezményes kulcs alkalmazásához szükséges, hogy a telket is a vállalkozó vegye meg, és tartós használatba vételi engedéllyel rendelkező ingatlaneladásig az ügylet. Még nem találtam rá forrást, de az áfát térítünk vissza feltételek teljesülése mellett témakörben jól értelmezem-e, hogy ez a 27 százalékos tételek esetére fog vonatkozni? A mi módon, kinek, és hova kell beadni a számlákat visszatérítésre témakörben, ha kérhetnék még segitséget, nem nagyon találtam rá infót, talán az OTP honlapján... Nagyon köszönöm előre is a segítségüket!

Építőipari szolgáltatás magyar adóalanynak ausztriai ingatlanon Kérdés

Cégünk építőipari tevéksnységet végez. Egy magyarországi közöségi adószámmal rendelkező adóalany bécsi ingatlanán végeztünk gipszkarton-szerelési munkákat. Áfa szempontjából milyen szolgáltatásnak minösül ez a tevékenység, az áfabevallásban melyik soron kell szerepeltetnünk ezt a tételt?

Építőipari szolgáltatás vagy munkaerő-kölcsönzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó munkaviszonyban alkalmaz 3 fő kőművest. Jellemzően burkolási munkát végeznek. Az anyagot és minden, a munkához szükséges dolgot a megbízó cég biztosít, ők lényegében csak a munkájukat adják hozzá. Építőipari szolgáltatást fognak számlázni. Ebben az esetben jó az úgy, ha mint szolgáltatást számláznak, vagy ez már munkaerő-kölcsönzésnek számít?

Egyenes vagy fordított Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk speciális követelményeknek is megfelelő nyílászárók forgalmazásával foglalkozik. Egyik megrendelőnk kérésének – megrendelésének – megfelelően vállaltuk ezek beszerelését is. A beszerelés kapcsán – saját kapacitás hiányában – alvállalkozót fogunk igénybe venni. A kérdésem arra irányul, hogy az alvállalkozónk által nekünk nyújtott szerelési szolgáltatás egyenes vagy fordított áfás ügylet-e? Erről a szerelési szolgáltatásról milyen számlát állíthat ki felénk? A nyílászárókat egyébként egy építésiengedély-köteles beruházáshoz szállítjuk, de a magunk részéről, mint termékértékesítésről egyenes áfás számlát fogunk kiállítani a megrendelőnk felé. Válaszát előre is köszönöm.

Építőipari szolgáltatás Szlovákiában. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk Szlovákiában végez építőipari szolgáltatást alvállalkozóként magyar áfaalany társaságnak, aki nem rendelkezik szlovák adószámmal, nem telepedett le Szlovákiában. A fővállalkozó szlovák társaság részére nyújtja építőipari szolgáltatást. Kérdésünk arra vonatkozik, hogy helyesen járunk-e el, ha az alvállalkozóként dolgozó társaságunk regisztráltatja magát szlovák adószámra és az itt érvényes áfakulccsal számlázza a szolgáltatását a fővállalkozónak? Az adót ott vallja be és fizeti meg. Másik kérdésünk, hogy ezt a magyar áfabevallásban kell-e szerepeltetni? Valamint a további alvállalkozói láncolatban résztvevőnek is szükséges-e szlovák adószám regisztráció? Köszönettel!

Szakképzési támogatás arányosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (kft.) építőipari szolgáltatással és tanulók képzésével foglakozik, ezért a tanulók után szakképzési támogatást kapunk. Kérdésem, hogy ezt a bevételt figyelembe kell-e venni az áfában arányosításhoz? Tisztelettel: Renkecz Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kockázati biztosítás egyéni vállalkozó esetén

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs