• BSPL Alpha Kft. BSPL Alpha Kft.
2

Közösségi adószám

Tisztelt Adószakértő! A következő kérdésben szeretném segítségét kérni! Egy Magyarországon áfaregisztrált szlovák gazdasági társaság Magyarországon végez építőipari szolgáltatást. Szlovákiából vásárolt ehhez kapcsolódóan terméket, amelyet Magyarországra szállítottak le márciusban. A szlovák partner fordított áfásan állította ki a számlát a szlovák közösségi adószámáról a Magyarországon áfaregisztrált cég magyar közösségi adószámára. A probléma az, hogy a Magyarországon áfaregisztrált cégnek a magyar közösségi adószáma csak április 14-étől érvényes. A Szlovákiában kibocsájtott közösségi adószáma viszont érvényes volt már márciusban is. Az áfatörvényben az szerepel, hogy „Közösségen belüli termékbeszerzést, feltéve, hogy az belföldön adófizetési kötelezettséget keletkeztet, az adóalany és a nem adóalany jogi személy közösségi adószám birtokában végezhet”. A törvény nem tartalmazza, hogy Magyarországon kibocsájtott közösségi adószámra van szükség. Így szabályosnak tekinthetjük-e, és befogadhatjuk-e ezt a számlát mint Közösségen belüli termékbeszerzésről szóló, fordítottan adózó számlát, és az áfabevallásban szerepeltethetjük-e ennek megfelelően? Segítségét köszönöm!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close