10 találat a(z) átváltás cimkére

Devizahiteles perek: a Kúria az európai bíróság által megadott szempontok alapján dönt Cikk

Elemzi a Kúria elemzi az Európai Unió Bíróságának (EUB) utóbbi hetekben közzétett határozatait – közölte a Kúria Sajtótitkársága.

Külföldi pénznemben szerzett bevétel, felmerült költség – 2. rész Cikk

Egyre gyakoribb, hogy a magánszemélyek, egyéni vállalkozók külföldi munkavégzésük során, vagy külföldiektől érkezett megbízás ellentételezéseként külföldi pénznemben jutnak hozzá bevételhez.

Árfolyam katásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem áfaalany, kata adózással. Közösségi tagállamba nyújt szolgáltatást, devizában kapja a bevételeit. Vállalkozói devizaszámlára érkezik a szolgáltatás ellenértéke. Ügyfelem a devizaszámlán tartja a bevételeit, ha szüksége van forintra, akkor vezeti át a pénzt a forintszámlára. Milyen árfolyammal számoljak a katabevallásnál? A december 31-én készleten lévő devizát a számlavezető deviza középárfolyamán számoltam. (Nem választotta a vállalkozás az MNB-árfolyamot) Az év közben forintszámlára átvezetett eurót az átvezetéskori árfolyammal számoltam. Jó ez így? Milyen árfolyammal számoljak az áfabevallásban? Köszönöm a választ! KM

Bitcoin-bányászat adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem új tevékenységével kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni, ami Bitcoin-bányászat lenne. Ennek lényege, hogy ügyfelem számítógépeket vásárol, melyek kizárólagos feladata a Bitcoin-adatbányászat, aminek "jutalmaként" Bitcoin fizetőeszköz íródik jóvá ügyfelem Bitcoin számláján. Ezt bármikor az aktuális átváltási árfolyamon dollárra válthatják, és így a társaság folyószámláján megjelenik az összeg. Kérdésem, hogy a Bitcoin-bányászat során mikor keletkezik bevétele a társaságnak? Amikor a Bitcoin jóváíródik a Bitcoin-számlán, vagy amikor a Bitcoint dollárra váltják és az a folyószámlán jelenik meg? A bizonylatolással kapcsolatosan is kérdéseim merültek fel, hiszen a Bitcoin egyfajta ellenérték, de számla kiállítására nem kerül sor és így áfa sem merül fel. Az áfabevallásban nem tudom sem termékértékesítésnek, sem szolgáltatás nyújtásnak besorolni. Van a Bitcoin-kérdéskörre elérhető adózási és számviteli gyakorlat?

Megtorpedózná a kormány a frankhitelek kedvező átváltását Romániában Cikk

Alkotmányossági kifogást emel a román kormány a svájci frankban felvett hitelek lejre váltását szabályozó, a román parlament által egyhangúan megszavazott törvény ellen, így a jogszabályt egyelőre nem lehet kihirdetni – tudta meg a Mediafax hírügynökség.

Tao-bevallás eurós könyvvezetés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy újonnan alapított magyarországi leányvállalat esetében az eurós könyvvezetést szeretnénk választani, a forintingadozás hatásainak elkerülése miatt, illetve a vállalat eszközei is forrásai is euróban lesznek jellemzően. Tudjuk viszont, hogy a tao-bevallást ebben az esetben is forintban kell elkészíteni, így az lenne a kérdésem, hogy a bevallás elkészítésekor a forintra történő átváltással elszenvedjük-e ugyanazt az árfolyamdifferenciát, amit pont az eurós könyvvezetéssel szeretnénk elkerülni? Tudjuk, hogy korrekciós tétel ehhez a bevallásban nem tartozik, ezért szeretnénk tudni, hogy mire és milyen hatásai lesznek az átváltásának? Köszönöm szépen előre is a választ!

Eurós könyvvezetésnél devizák közötti konverzió árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Euróban való könyvvezetés esetében ha euró- és forint- vagy euró- és más devizaszámlák, vagy az előzőeken kívüli más devizaszámlák közötti átvezetések – konverziók – történnek, a devizanövekedést a nem euróbankszámlákon milyen árfolyammal kell elszámolni? Azaz a számviteli törvény 60. paragrafusában megfogalmazott kivételt "forintért vásárolt deviza árfolyamát a ténylegesen fizetett érték alapján kell meghatározni .." hogyan kell értelmezni? A forint helyett eurót, azaz a könyvvezetés devizanemét kell érteni, vagy az aznapi választott árfolyamon kell a devizanövekedést euróra átszámítani? Mi a helyzet a más devizák közötti átvezetéssel, vagy az azonos devizában, de különböző bankszámlák közötti átvezetésekkel, illetve betétkénti lekötésekkel e vonatkozásban? Megváltozhat-e ezek miatt a könyvvezetési devizában számolt érték, azaz a napi árfolyamon kell-e könyvelni a növekedéseket? Egyáltalán az ilyen jellegű átvezetések "vásárlásnak " minősülnek-e, mivel a másik deviza már a cég tulajdonában volt? De, ha kivülről kerül be a cég bankszámláira a könyvvezetés devizájától eltérő deviza, akkor miként kell eljárni? Kérem, minden variációra térjen ki a válaszában. Sajnos a forinttól eltérő könyvvezetésre semmilyen konkrét szabályozás vagy útmutatás nem létezik. Köszönettel.

Euróban utalt forintszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ként működik társaságunk, külföldi partnerrel is kapcsolatban állunk. Forintban számláztunk részükre, ez idáig nem is volt probléma, forintban utaltak. Azonban a legutóbbi számlánkat euróban utalták, az összeget a számlavezető bankunk az aznapi árfolyamán átváltott forintra, és jóváírta a számlánkon. A problémám az, hogy az 1 millió 764 ezer forint értékű számlánkra 1 732 570 forintot írt jóvá a bank. Kérdésem, hogy most mitévő legyek? Hogyan kell kezelni az ilyen helyzetet, illetve hogyan könyveljük? Köszönöm a válaszukat.

Külföldi napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a külföldi napidíjat dollárban adjuk a munkavállalónak – mivel a célország az USA –, ami 60 dollár naponta, nekem ezt az összeget át kell váltanom euróra, és azután számolom az adómentes és adóköteles napidíj összegét? Köszönettel várom válaszukat.

Valuta átváltása Kérdés

T. Szerkestőség! Egy vállalkozás rögzítette a számviteli politkájában, hogy az öszes külföldi pénzértékre szóló eszközöket a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, hívatalos devizaárfolyamon számolja át forintra. Kérdésem: ha hivatalos pénzváltónál vált át valutát forintra, mi a helyes eljárás a pénzmozgás rögzítésében? Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Balatoni telephely

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close