153 találat a(z) átalányadózás cimkére

Katából általányba Kérdés

Átalányadózás járulékfizetése Kérdés

Őstermelő, családi gazdaság Kérdés

Átalányadózás Kérdés

Közös őstermelésből családi gazdálkodás Kérdés

Áttérés katáról átalányadózásra Kérdés

Átalányadózás Kérdés

Óraadók, bérbeadók, egyéni vállalkozók: újból itt az adóelőleg-fizetési határidő Cikk

A 2020. évre vonatkozó – első negyedévi adóelőleget a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó magánszemélyeknek 2020. április 14-éig kell megfizetniük (április 12-e és 13-a húsvét ünnepe). Ide sorolhatók az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok a magánszemélyek, akik nem tartoznak az előzőek szerinti körbe, de jogszabály esetükben adóelőlegfizetési-kötelezettséget ír elő, mert például nem kifizetőtől származik az összevonandó jövedelem (bérbeadás).

Gazdasági épületek értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély értékesíteni szeretné az ingatlanát, amelyet 2012-ben vásárolt; áfás számlát kapott az eladótól. Őstermelőként adószámmal rendelkezik, áfafizetési kötelezettséget választott, az ingatlan áfáját is levonta. Az ingatlan megnevezése "major plusz gazdasági épületek". A magánszemély családi gazdálkodás keretében őstermelői tevékenységet folytat, átalányadózást alkalmazott az elmúlt években. Költséget, értékcsökkenést nem számolt el az épületekre, de azokat bérbe adta egy cégnek, szintén áfásan. Az így keletkezett jövedelmet ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemként vallotta be. 2020-ban el szeretné adni az ingatlant. Az ingatlaneladást áfakötelessé tette 2020. 01. 01-jétől. Hogyan történhet a jövedelem meghatározása az ingatlan értékesítése után? A vevő egy cég, amely áfalevonásra jogosult. Köszönettel: Nagyné

Őstermelő és egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van arra lehetőség, hogy mezőgazdasági tevékenységet végző magánszemély a növénytermesztésre az őstermelői átalányadózást, az állattenyésztésre egyéni vállalkozóként a katázást adózást alkalmazza?

Eva megszűnése: áttérés átalányadózásra Cikk

Melyik jogszabály rögzíti, hogy a 2019-ben eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozónak meddig van lehetősége nyilatkozni az átalányadózás választásáról? Melyik nyomtatványon kell ezt bejelenteni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Eva utáni átalányadózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, melyik jogszabály rögzíti azt, hogy a 2018. évben eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozónak meddig van lehetősége az átalányadózás választásáról nyilatkozni, illetve azt, melyik nyomtatványon kell bejelenteni. Válaszát előre is köszönöm.

Átalányadózó egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy átalányadózó egyéni vállalkozó, aki jelenleg 80-20 százalékos arányban adózik. 80 százalék az átalányban mért költség, 20 százalék a jövedelem. Kizárólag mezőgazdasági tevékenységet végez. Azonban lenne neki egy újabb tevékenységi köre, aminek már nincs köze a mezőgazdasághoz, ez a tevékenységi kör vendégházban lévő szobák kiadása lenne. Lehetséges-e az, hogy az egyéb tevékenységéből 60-40 százalékban állapítsa meg jövedelmét, a mezőgazdasági árbevételből pedig 80-20 százalék arányában? Lehetséges, hogy úgymond jogcímek alapján, attól függően, hogy melyik tevékenységi köréből érkezik a bevétel, annak függvényében állapítjuk meg a jövedelmét? A mi elképzelésünk a mezőgazdaságiból 80-20 százalékban, egyéb tevékenységből pedig 40-60 százalékban? Engedi ezt az szja-törvény? Előre is köszönöm segítő válaszát! N. Tünde

Mezőgazdasági kistermelő átalányadózása Kérdés

Kedves Szakértő! A következőkre szeretnék választ kapni: egy mezőgazdasági kistermelő az átalányadózást szeretné választani. Tudni szeretném, hogy milyen fizetendő adói és járulékai lesznek az adott évben és utána. Jelenleg kezdő őstermelőnek minősül. Jelenleg más munkaviszonya nincsen, de érdekelne: ha lenne 36 órát meghaladó jogviszonya, ez mennyiben befolyásolná a fizetendőit. Köszönöm!

Átalányadózás Kérdés

Korábbi kérdésem kiegészítése. Ügyfelem Ausztriában dolgozik mint alkalmazott, heti 24 órában. Életvitelszerűen Magyarországon él. A kérdés valóban az átalányadózásra irányult, nem katára. Ezek után, ha Magyarországon egyéni vállalkozóként átalányadót választ, mit kell fizetni a bevétel után?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs