105 találat a(z) átalányadózás cimkére

Őstermelő átalányadózása Kérdés

Ha az őstermelő önként kilépett 2015. december 31-én az átalányadózásból, 2016. január 1-jétől tételes költségelszámolást választott, akkor mikor léphet vissza az átalányadózás hatálya alá? Rá is vonatkozik-e az a 4 éves korlát, ami az egyéni vállalkozókra érvényes? Köszönöm válaszát.

Mezőgazdasági őstermelő adózása Kérdés

Munkaviszony melletti családi gazdálkodó őstermelő 2017. évi mezőgazdasági árbevétele meghaladta a fejenkénti 8 millió Ft-ot. Hogyan adózzon 2017-ben? Választhatja-e az egyéni vállalkozói átalányadózást (Szja tv. 50. §)? Kell-e ehhez vállalkozói igazolványt váltania minden tagnak, vagy elég a családfőnek? Igényt tarthat-e a kompenzációs felár érvényesítésére vagy számlát kell kiállítania az értékesítésről?

Őstermelő átalányadózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő 2016-os őstermelői igazolványa kiváltásakor átalányadózást jelölt. Személyi jövedelemadójában ezt a tényt nem jelölte. Van-e rá megoldás, hogy mégis átalányadót fizessen?

Átalányadózó mezőgazdasági őstermelő alapnyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalányadózó mezőgazdasági őstermelőnek (mezőgazdasági kistermelő, családi gazdálkodó) milyen alapnyilvántartást kötelező vezetnie? Pl. pénztárkönyv, vagy elegendő bevételeiről és kiadásairól egy nyilvántartás? Áfa levonására jogosult. Köszönöm.

Katából visszatérés átalányadó alá Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2014. 01. 01-től átalányadózásból kata alá átlépett. 2016-ban nyugdíjas lett, és szeretnénk megszüntetni a katát, visszaléptetni átalányadózási formába. Lehetséges ez a megoldás, vagy vállalkozói szja szerint fog adózni?

Átalányadózás Kérdés

Az egyéni vállalkozónak ÖVTJ száma és nem TESZOR száma van. Nem tudom eldönteni, hogy a 80 százalékos költséghányadot alkalmazhatja-e az az egyéni vállalkozó, akinek az ÖVTJ száma: 49 39 09 sofőrszolgálat. Se a NAV, se a KSH nem segít. Köszönöm a választ.

Az '53-as bevallásban a részletfizetési kedvezmény, átalányadózás módosítása Kérdés

Az '53-as bevallás kitöltése során éltem a részletfizetési kedvezmény jelzésének lehetőségével. Adószámos, áfakörös családi gazdálkodást folytatunk, a bevallás benyújtási határideje február 25-e. A részletfizetésnél felhozza, hogy az első fizetési határidő május 20-a. Mi a helyes dátum az első részlet határidejére? Az átalányadózást meg szeretnénk változtatni, nem találok rá sehol útmutatót, hogy ezt milyen gyakorisággal tehetem meg. Az lenne a kérdésem, hogy milyen gyakorisággal változtathatom az adózás módját átalányadóról tételes költségelszámolásra?

Átalányadózás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, van-e lehetőség arra, hogy átalányadózási formát válasszon az az egyéni vállalkozó, aki szolgáltatásnyújtási tevékenységének majd 100 százalékát ugyanazon partnernek nyújtja? Illetve válaszható-e átalányadózás (vállalkozói szja helyett) fennálló adótartozás mellett? Válaszát, segítségét előre is megköszönve: K. P. Kitti

Norvég állampolgár egyéb szálláshely-szolgáltató Kérdés

Tisztelt Adózóna! Norvég adóilletőségű és állampolgárságú magánszemély budapesti lakását turistáknak adná bérbe. Választhatja-e az átalányadózást (32 ezer forint/szoba)? Ha később a tételes költségelszámolásra térne át, mennyi idő után teheti ezt meg? Kell-e ehót fizetnie? Köszönettel: Komáromy Erika

Átalányadózás Kérdés

Segítséget kérnék átalányadózó egyéni vállalkozó adófizetési kötelezettségének teljesítéséhez. Adott egy főfoglalkozású egyéni vállalkozó, aki megfizeti a garantált bérminimum utáni járulékokat. Átalányadós alapeset 40 százalékos költséghányaddal. Mindenhol azt olvasom, hogy összevontan adózik 16 százalékos szja-val. Kérdésem: ehofizetési kötelezettsége nincs, csupán a bevételt csökkentjük a vélelmezett költséghányaddal, és az után 16 százalék szja-t fizet csupán? Nagyon köszönöm előre is a választ! üdv

Átalányadós egyéni vállalkozó eredményének adózása Kérdés

Átalányadózást választó egyéni vállalkozó eredményének adókötelezettségét kérem levezetni. Kell-e ez esetben fizetni a vállalkozói szja-t és az ehót, mert a törvényből csak azt olvastam ki, hogy összevontan adózik? Valamint mi az iparűzési adó alapja?

Átalányadózás és kata: így kell elszámolniuk az év közben váltóknak Cikk

Tapasztalatok alapján gyakran okoz gondot a jövedelemszámítási szabályok alkalmazása során, amikor az egyéni vállalkozó az adóév végén vagy év közben jövedelemszámítási módot vált.

Átalányadózó egyéni vállalkozó bevételi nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az átalányadózó egyéni vállalkozó milyen formában tehet eleget a bevételi nyilvántartásnak? Ez lehet egy, az szja-törvény előírásainak megfelelően tagolt excel tábla is? Vagy csak szoftver, illetve vásárolt nyomtatvány használható? Köszönöm.

Átalányadózás megváltoztatása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Abban szeretnék megerősítést kérni, hogy ha egy ez évben kezdő, nem főállású egyéni vállalkozó az átalányadózást választotta, azt a 2015-ös szja bevallásakor megváltoztathatja-e, tehát a vállalkozói szja szerint vallaná be az adóit a 2015. évre, vagy köteles már tartani magát erre az évre az átalányadózáshoz? Milyen más módja lehet annak, hogy kikerüljön az átalányadózás alól még erre az évre? Válaszát előre is köszönöm.

Átalányadózó őstermelő Kérdés

Évek óta átalányadózó őstermelő vagyok, adószámom van, számlaképes vagyok. Az értékesítéseimről számlát adok. 2014-ben az őstermelői értékesítési betétlapot elfelejtettem kiváltani, utólag nem lehet kérni. Azt a választ kaptam, hogy mivel az értékesítési betétlappal együtt érvényes az őstermelői igazolvány, elveszítettem az őstermelői jogosultságomat. Egész évben az értékesítéseimről számlát adtam, és most nem adózhatok az átalányadózással? A 2013. évi bevallásban bejelöltem az átalányadózást, negyedévente fizettem a tb-járulékokat. (8 millió forint alatt vagyok.)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó euróban fizethet-e ki egyéni vállalkozói kivétet?

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Térítés nélküli gyógyászati eszköz könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Előre értékesítés lehetősége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs