29 találat a(z) árrés cimkére

Használtautó-kereskedés – áfalevonás Kérdés

Utazási iroda Kérdés

Ha az utazási iroda saját utat értékesít belföldi magánszemélynek EU-s vagy harmadik országba, áfaköteles lesz az árrése? Az előleg-, illetve a végszámlán szerintem minden esetben fel kell tüntetni az árrés-tartalmat. Jól gondolom? Köszönöm a segítséget.

Utazási iroda – előleg elszámolása Kérdés

Az utazási iroda előleget vesz fel a nyári, lekötni kívánt útjaira. Az előleget úgy kell tekinteni, mint amely rendre az általa számított árrésnek megfelelő részt is arányosan tartalmazza. A számlákat ennek figyelembe vételével milyen formában állítja ki? Meg kell bontani az előlegszámlát, annak tartalmazni kell külön az árrést? Az áfaelszámolást ennek megfelelően lehetne elkészíteni.

Utazásszervező árrésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértők! Utazásszervező árrése – értelmezésünk szerint – mentes az áfa alól, ha az a közösség területén kivülről származik. Azért gondoljuk így, mert alapból áfaköteles az áfatörvény 208. §-a alapján, mely szerint utazásszervezési szolgáltatás nyújtása esetében a teljesítés helye az a hely, ahol az utazásszervező gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol a lakóhelye vagy a szokásos tartózkodási helye van. De a 211. § miatt gondoljuk, hogy mentes, mely szerint abban az esetben, ha az utazásszervezési szolgáltatás teljesítéséhez szükséges, a 206. § (1) bekezdésének a) pontjában említett, más adóalany által teljesített szolgáltatásnyújtás, termékértékesítés teljesítési helye a közösség területén kívül van, az utazásszervezési szolgáltatás nyújtása a 110. § (1) bekezdésének értelmében – mint közvetítői szolgáltatás nyújtása – mentes az adó alól. Kérdésünk, hogy jól értelmeztük-e a törvényt, vagy nem, és ha nem, akkor miért nem? Válaszukat előre is köszönjük.

Utazásszervezés: árrés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy utazásszervező cég, amely sporteseményekre biztosít szállást és utaztatást külföldiek részére. A teljesítés nem EU-s országokba történik, áfa területi hatályán kívüli. A megrendelt szállás- és repülőjegyszámlák is szinte mind áfa hatályán kívüli, harmadik országból származnak. Ebben az esetben az árrés számítása hogyan történik, illetve mivel harmadik országbeli a teljesítés, beszélhetünk-e árrésről? A megrendelt költségszámlák áfája levonásba helyezhető ez esetben, és az áfabevallás 27 és 67 sorában tudom-e megfelelően bevallani? Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Festmény vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan-bérbeadással és -értékesítéssel foglalkozó vállalkozás vásárolt egy festményt, árrésadózással adózó kereskedőtől, jelentős összegben. Ennek megfelelően a számlán az áfa 0 forinttal került feltüntetésre. Áfa-visszaigénylésről természetesen nem lehet szó, de kell-e áfát felszámolni és fizetni a számlán feltüntetett érték után? Köszönettel:

Utazásszervezés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégünk egyik tevékenysége az utazászervezés, melynek keretében diákokat utaztat ki külföldre (jellemzően uniós országokba) intenzív nyelvi tanfolyamokra. Az áfa elszámolásánál az egyedi nyilvántartáson alapuló adóalap megállapítást alkalmazza, minden egyes magánszemélyhez külön állítunk ki előlegszámlát, amikor megrendeli az utat és befizeti a díját, a hazaérkezésnél elkészül a végszámla. Ezzel szemben áll a külföldi szervező cég számlája (számlák), aki leszámlázza cégünknek a tanfolyamot, szállást, étkezést, reptéri transzfert stb. külföldi pénznemben. A kérdésem az árrés pontos meghatározása lenne: Az előleg számlából milyen módon tudom levonni a költségeket? Jellemzően egy összegben befizetik a teljes út értékét, ha még nincs számlám a költségekről a kalkuláció alapján levonhatók a költségek? Ha igen, akkor a kalkulációban milyen árfolyamot kell alkalmaznom? Vannak olyan esetek is, amikor már hónapokkal korábban kiállítják a költség számlát (ezt lekönyvelem a számla keltére saját bank deviza eladási árfolyamán, nem választottunk MNB árfolyamot), de az előleg csak később folyik be, ekkor mi az árrés pontos kiszámításának a menete? Jelenleg az árrés meghatározásánál a kapott előlegből levonjuk a külföldi költség számlák értékét és a különbözet alapján kijött árrés alapján valljuk be az áfát (árrés=nettó+áfa). Helyes eljárás ez így? Köszönöm

Különbözeti áfa alapja Kérdés

Cégünk közösségi adószámmal rendelkező belföldi áfaalany. EU-ból szerez be használt személygépjárműveket, amelyeket Magyarországon értékesít. A német anyacégtől a személygépjármű értékesítéséről áfamentes számlát kapunk, külön kapunk a német cégcsoport másik tagjaitól a járulékos költségekről áfamentes számlákat (tárolási díj, jutalék, közvetítői díj stb.) A személygépkocsi Magyarországra szállítása magyar vagy EU-s fuvarozó céggel történik, melyről áfás vagy nettó számlát kapunk. A személygépjármű értékesítése előtt hatósági díjak, javítási díjak, alkatrész-, üzemanyagköltségek merülnek fel, amelyeket cégünk fizet. Eladóként egyedi nyilvántartáson alapuló módszert választottunk a különbözeti áfa alapjának (árrés) meghatározására. Kérdésünk: mely tételek képezik a személygépkocsi beszerzési árának részét a fentiek közül? Egy példával szemléltetném, hogy tételesen melyik tételt hogyan kell elszámolni, és mik a fizetendő adók. Megköszönném a konkrét válaszukat a tisztánlátás érdekében. Beszerzés Autó vételár: 800 000 Ft. különbözeti Áfa Tárolási díj: 15 000 Ft nettó kinti Kivonási díj: 7000 Ft nettó kinti Közvetítői díj: 50 000 Ft nettó kinti Szállítási költség: 100 000 Ft nettó kinti vagy magyar áfás Utalási díj: 3000 Ft bankköltség Itthoni ráköltések (magyar bruttó számla): Akkumulátor: 10 000 Ft Gumicsere: 50 000 + 5000 Ft munkadíj Takarítás: 15 000 Ft Alkatrész: 20 000 Ft + 10 000 Ft munka Festés: 40 000 Ft Üzemanyag: 10 000 Ft Értékesítéskor: Regisztrációs adó: 50 000 Ft Műszaki vizsga: 40 000 Ft Eladási ár: 1 400 000 Ft

Különbözet szerinti adózás Kérdés

Kedves Szakértő! Ügyfelem használt autók értékesítésével foglalkozik. Az autót megveszi 1 millió forintért. Az átírási illeték, javítási költség, esetleges alkatrészek értéke 200 ezer forint. Eladja a kocsit 1 millió 600 ezer forintért. Ebben az esetben mennyi az áfa árrés alapja? Köszönöm a választ.

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtautó-kereskedő könyvelésével kapcsolatosan kérném a segítségét. A kérdésem az lenne, hogy mi számít bele a gépkocsi beszerzési árába? Külföldről behozott gépkocsi esetén a regisztrációs adóval és a szállítási költséggel csökkenthető-e az árrés? A gépkocsik javításához felhasznált alkatrészek növelik-e az autó beszerzési árát, Így csökkentve az adó alapját? Segítségét előre is köszönöm. Sz. A.

Utazási iroda Kérdés

Csomagot állít össze az utazási iroda (hotel, transzfer + árrés ) + árrés. Az áfa EU-s csomag esetén 27 százalék, harmadik ország esetén árrés adómentes. Az utazási iroda Magyarországon van. Köszönöm a segítségüket.

Utazásszervezés árrése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi síutakat értékesítő (szállás+síbérlet együtt) utazási iroda ősszel szedi be a következő év eleji utak előlegét, amelyeket tárgyévben előlegként és csak a következő évben könyvelünk árbevételként. Helyesen járunk-e el akkor, hogyha a számlán feltüntetett jutalékot is csak az utazás évében könyveljük bevételnek, vagy azt már a számlázással egyidőben - az előző évben - kellene közvetlenül árbevételnek könyvelni? Válaszát előre is köszönjük!

Különbözeti adózás, áfa visszaigénylése Kérdés

Egyik cég használtautó-forgalmazásba kezd. Bejelentkezett a különbözeti adózás alá. Közösségi területről viszonteladótól szerzi be a használt járműveket. A közösségi viszonteladó árverés keretében értékesít. A magyar cég pillanatnyilag csak ezzel a tevékenységgel kíván foglalkozni. A kérdésem, hogy a hazai költségek áfája, például a székhely rezsijének, könyvelési költségek áfája visszaigényelhető-e vagy nem? A befizetendő áfát kell csak a különbözet szerint megfizetni az árrés alapján és az egyéb költségeket áfával együtt költségként elszámolni, levonandó adó nincs. Köszönettel: L. E.

Utazásszervezés – nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy utazási irodánál egy cég utat rendel. A személy, aki utazik, megbízási jogviszonyban áll a céggel. Milyen nyilatkozatot kell kapnia a szervezőnek a cégtől? Utas, vagy nem utas? Árrés áfa, vagy normál áfa? Köszönöm a segítséget!

Árrés adózás EU-n belül Kérdés

Tisztelt Cím! Egy belföldi társaság, amely be van jelentkezve az árrés adózás szabályai alá, az EU-ban adóalanytól nettó módon vásárol használt autót. Magyarországon értékesíti belföldi adóalanynak. Hogyan kell az áfát felszámítani, lehet-e a különbözet szerinti áfát alkalmazni? Nagyon köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close