30 találat a(z) árfolyamkülönbözet cimkére

Devizában számlázott előleg elszámolása Kérdés

Devizában jóváhagyott osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A taggyűlés a tag/ügyvezetőnek euróban hagyta jóvá az osztalékot. Ezt hogyan kell könyvelni? Milyen árfolyamon számfejtjük? Könyvelni, számfejteni forintban tudjuk, de milyen árfolyamon? A keletkező árfolyamkülönbözetet hogyan könyveljük?

Devizaszámláról utalás forintszámlára forintos számla esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hozzáértő segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Két magyar cég között forintban történik a számlázás. Azonban a megbízó cég az eurós bankszámlájáról a megbízott forintos bankszámlájára utalja a számlák ellenértékét. Ebből adódóan a megbízó és a megbízott számláján szereplő kiegyenlítések nem egyeznek. Az lenne a kérdésem, hogyan járunk el helyesen a követelés és kötelezettség nyilvántartása kapcsán? Melyik cégben számolom el az árfolyamkülönbözetet? Illetve jól gondolom, hogy a megbízó és a megbízott cégében év végén forintosan egyeznie kell a nyilvántartott követelésnek és kötelezettségnek? Köszönöm szépen: Bakonyi Eszter

Árfolyam-különbözet a mikrogazdálkodói beszámolóban Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Mikrogazdálkodói beszámolót készítünk. Mind HUF, mind € számlával rendelkezünk. Amikor a HUF-€ számla között átvezetünk, akkor a banki árfolyamon számolunk el. Devizás kötelezettségeinket, illetve követeléseinket a nyilvántartáskori értéken számoljuk el, a keletkezett árfolyamkülönbözetet pedig a 876, illetve a 976-tal szemben. Kérdésem, hogy az átvezetések közötti árfolyamkülönbözetet miként kell elszámolnom. Például € 35 000 összeg a banki árfolyamon T/386 ,és K384 11 172 350, míg az MNB árfolyamon 10 948 700, a keletkezett 223 650 Ft árfolyamkülönbözetet miként kell nyilvántartani? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Bödör Éva

MOL-kártyával történő vásárlás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni. Fuvarozással foglalkozó társaság szállítójárművei MOL-kártyával fizetnek az utak során. A kamionok szinte egész Európát bejárják, így a tankolás más-más pénznemekben történik, a MOL pedig havonta 2 alkalommal számlázza le a vásárolt üzemanyagokat. Az általa kibocsátott számlák forintban kerülnek kiállításra, a számlán pedig feltüntetésre kerülnek a tankolás időpontjai, a tankolt gázolaj liter, valamint a fizetett összeg annak az országnak a pénznemében, amelyben az üzemanyag vételezés történt. Kérdésem az alábbi: Jól gondolom-e, hogy ezek a számlák a MOL esetében tartalmaznak árfolyam különbséget, a fuvarozó már a vásárlást forintban könyveli, mivel szerintem a MOL közvetítő, mi már a MOL-tól vásárolunk? A számlán feltüntetett mennyiség, ár, fizetett összeg a vételezés ország pénznemében számunkra csak "tájékoztató" jellegű a MOL által kiállítandó számla alátámasztására. Vagyis helyesen teszem, ha forintban vételezem be az üzemanyagot és számolom el a felhasználást költségként? A másik kérdésem pedig a teljesítési időpontjára vonatkozik. Ha a MOL havi 2 alkalommal számláz, akkor ez folyamatos teljesítés és nem az egyes tankolások időpontja lesz a teljesítés időpontja? (Lehetséges itt gyűjtőszámláról beszélni?) Válaszukat előre is köszönöm.

Árfolyamkülönbözet, bekerülési érték Kérdés

Tisztelt Cím! Belföldi beruházási szállító devizában kiállított számlájának kiegyenlítésekor árfolyamkülönbözet keletkezett. Módosítja-e az árfolyamkülönbözet a bekerülési értéket? A szállító számláját finanszírozásra benyújtottuk a banknak. A lehívási értesítővel együtt szerződés szerint az átutalási megbízást is megküldtük. A bank a hitelt devizaszámlánkra folyósította (a számla nettó értékének meghatározott százalékában), és teljesítette is ugyanazon a napon az átutalási megbízást. Devizakészlettel fedezett vagy nem fedezett-e jelen esetben a szállítói kötelezettség? Befolyásolja-e ezt az a tény, hogy a hitel folyósítása nélkül volt-e, lett volna-e fedezet a devizaszámlán a szállítói számla kiegyenlítéséhez? Köszönöm válaszukat!

Devizás kiegyenlítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves válaszát: Magyarországi használt lakás értékesítésekor számla kiállítása nem történt, az ügylet áfamentes, a szerződés HUF-ban határozta meg a vételárat. A vevő a vételárat HUF-ban utalta át az USD-ban vezette devizaszámlára, amit a számlavezető bank a napi árfolyamával átváltva jóváírt. A társaság MNB árfolyamon tartja nyilván a devizás ügyleteket. Az MNB és a számlavezető bank árfolyamkülönbözetből adódó különbözetet figyelembe kell-e venni, le kell könyvelni az árfolyamkülönbözetet? Tisztelettel és köszönettel: V. Ildikó

Beruházáshoz kapcsolódó bekerülési érték részét képező árfolyamkülönbözet Kérdés

Devizakészlettel nem fedezett devizakötelezettségeknek az üzembehelyezésig felmerült árfolyam különbözete (szállító is) T 16 - K 876 , vagy T 976 - K 16. A cégnek eur devizakészlete volt. A beruházási számlát GBP-ben állította ki. Az eur GBP-re váltása árfolyam-különbözettel járt. Ez az árfolyamkülönbözet is részét képezi a beruházás bekerülési értékének? Köszönettel: NLN Kft

Devizában nyilvántartott követelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól gondolom, hogy ha két belföldi gazdálkodó egymásnak euróban számláz, de a számlát forinttal fizeti ki, akkor nem keletkezik árfolyamkülönbözet? Válaszát előre is köszönöm.

Árfolyamkülönbözetek könyvelése Kérdés

Üdvözlöm! Én két árfolyamkülönbözet-könyvelést ismerek. Az egyik, hogy a veszteség 87, a nyereség 97 főkönyvi számra könyvelődik. Egy előadáson azt hallottam, hogy az árfolyamnyereséget, illetve -veszteséget technikai számra kell könyvelni, majd év végén az egyenleget figyelembe véve 87 vagy 97 a könyvelése. Melyik a helyes? Előre is köszönöm.

Tartós részesedés értékhelyesbítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfelemnek tartós részesedése van X cégben. A tartós részesedés könyv szerinti értéke 25 millió forint. Ezt a részesedést eladja X cégnek, X cégtől pedig vásárol egy ingatlant, csereügyletet bonyolítanak le. A tartós részesedés jelenlegi értékét 50 millió forintban határozta meg ügyfelem. Kérem, segítsenek, hogy kontírozom ezt, és hogyan könyvelem ennek értékesítését? A keletkezett árfolyamkülönbözettel hogyan számolok el? Az ingatlan értéke 50 millió forint plusz áfa. Ingatlanértékesítési és -bérbeadási tevékenységre mindkét cég az áfakört választotta a mentesség helyett. Köszönöm a segítségüket.

Bejelentett részesedés, tao-alap II. Kérdés

Köszönöm a 10.03-án kapott választ a bejelentett részesedés, tao-alap című kérdésemre. https://adozona.hu/kerdesek/2018_10_1_bejelentett_reszesedes_TAO_alap_hyt A bejelentett részesedéssel rendelkező cég döntése szerint nem élt a tao-törvény 7. § (1) dzs) a) és b) alpontban foglaltakkal, és így nem kell alkalmazni a 8. § (1) dzs) a) és b) alpontban foglaltakat. A válasz szerint: a bejelentett részesedés értékelése alapján elszámolt nem realizált árfolyamkülönbözet esetén tehát módosítás csak az adott évi értékelés során kimutatott árfolyamnyereséggel/veszteséggel történik. Ha a cég nem él tao-törvény 7. § (1) dzs) a) és b) alpontban és a 8. § (1) dzs) a) és b) alpontban foglaltakkal, akkor a válaszban szereplő adott évi értékelés során kimutatott árfolyamnyereséggel/veszteséggel történő adóalap-módosítás ezen pontok alapján nem áll fenn? A bejelentett részesedésre vonatkozóan „csak” a tao-törvény 8. § (1) mb) alpont szerinti növelő és a 7. § (1) bekezdés dz).pontja szerinti csökkentő tételt kell alkalmazni. Kérdésem: – a bejelentett részesedés értékelés alapján elszámolt nem realizált árfolyamkülönbözet esetén az adott évi értékelés során kimutatott árfolyamveszteség növeli a tao-alapot a 8. § (1) bekezdés mb) pontja alapján, – a bejelentett részesedés értékelés alapján elszámolt nem realizált árfolyamkülönbözet esetén az adott évi értékelés során kimutatott árfolyamnyereség nem tao-alap-módosító tétel, mivel nem történt meg a bejelentett részesedés értékesítése, így a 7. § (1) bekezdés dz) pontját nem lehet alkalmazni?

Árfolyamkülönbözet? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Adott egy anyagvásárlás, amelyről szerződés is készült, melyhez kapcsolódóan kiállított előlegbekérő alapján a teljes összeget előre ki kellett fizetni a megadott bankszámlaszámra. Minden forintban került meghatározásra. Tévesen az eladó EUR bankszámlájára utalták az összeget. Hogyan kell helyesen kiállítani az előlegszámlát, majd szállítás után a végszámlát? Hol jelentkezik az esetlegesen felmerülő árfolyamkülönbözet? A kapott előleg devizában kapott előlegnek minősül? Az eladó forintban állította ki az előlegszámlát, átváltva a kapott eurót az általa választott árfolyamon. Majd a végszámla kiállításakor ezt a forint összeget felhasználva a különbözetet (gyakorlatilag az árfolyamdifferenciát) jelenítette meg fizetendő összegként. Ezek alapján a vevőnél jelentkezik az árfolyamdifferencia, bár ez az ő utalási tételéből nem látszik (hiszen a teljes HUF összeget elutalta előre). Helyes ez így? Hogyan kellene könyvelni? Gyors válaszukat köszönöm szépen előre is.

Devizás előleg kiegyenlítésének árfolyamkülönbözete Kérdés

Olvastam az alábbi cikket és ezzel kapcsolatos a kérdésem: http://adozona.hu/afa/Euroban_kapott_eloleg_igy_szamoljuk_az_afat_WA7D0L. Amikor az előleget, ami euróban van, elutaljuk a forintos bankszámlánkról, akkor annak az árfolyama más lesz (nagyobb), mint az előlegszámláé, mivel arra az MNB árfolyamot választottuk. A kettő között keletkezett különbözetet árfolyam eszteségre könyveljük vagy az előleget növeljük meg vele?

Devizás telekbeszerzés Kérdés

Adott egy tavaly alakult építőipari „A nevű” Kft., amely 918.000 kanadai dollár értékben vásárolt Magyarországon telket egy kanadai állampolgártól. Az ellenértéket a „B” nevű társult vállalkozása fizette ki, melyet tagi kölcsönnek minősítettek. A „B” nevű vállalkozás el is utalta a 918.000 CAD-ot, melynek forintosított értéke 192.144.726 forint lett. Az adásvételi szerződés napján érvényes árfolyam alapján az „A” cég könyveiben a telek, mint áru 192.302.640 forinttal lett figyelembevéve. A „B” cégnél nem keletkezett árfolyamkülönbözet, mert a forintosított értéket határozták meg tagi kölcsönnek. Az „A” cégnél akkor az árfolyamkülönbözet összegét a telek értékére rá kellene számolnom? Vagy hogyan kellene könyvelnem? Sajnos csak beruházáshoz találtam erre állásfoglalást, viszont nálam a telek áru lesz, mert erre épített lakásokat eladásra.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close