280 találat a(z) árfolyam cimkére

Pánik a bitcoin és más kriptodevizák piacán Cikk

Meredeken csökkent a nagy kriptodevizák árfolyama a mai nap folyamán, a bitcoin, az ether és a ripple egyaránt kétszámjegyű veszteséget szenvedett el a piaci pánik által kiváltott masszív eladási hullámban.

Külföldi időszakos elszámolású számlák könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném tájékoztatásukat kérni az alábbiakban belföldi kft. vonatkozásában: 1.) Külföldi partner számára devizában kiállított időszakos elszámolású számla esetén milyen árfolyammal könyveljük le a számla forint értékét: a szerződés szerinti (számviteli) teljesítés dátuma szerint vagy az áfa teljesítés szerinti árfolyammal? Mely időszak áfabevallásába kerül be a számla értéke mint tájékoztató összeg, a számviteli vagy az áfa teljesítési dátumával? Az áfabevallásba milyen árfolyamon kell átszámítani? 2.) Külföldi partnertől kapott, devizában kiállított számla esetén a számla kelte eltér a szerződés szerinti teljesítés dátumától, ebben az esetben milyen árfolyammal rögzítjük a könyvelésben és az áfabevallásban? Illetve mely időszaki áfabevallásba fog bekerülni az értéke mint fizetendő és levonható áfa? Köszönöm válaszukat!

Részvényopció adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016 októberében a vőm értesítést kapott az amerikai anyavállalatától, hogy 2016.10.27-ével 152 részvényt tartalmazó ingyenes részvényopció került a nevére, a következő feltételekkel: – 2017.10.27-én hozzáférhető/eladható lesz ebből 50 részvény, – 2018.10.27-én újabb 50 részvény válik elérhetővé/eladhatóvá, – 2019.10.27-én a maradék 52 válik elérhetővé/eladhatóvá. Kérdésünk, hogy melyik tőzsdei napi árfolyamon kell a részvények értékét megállapítani? A részvényopció indulásának napja az alap, azaz 2016. október 27., vagy azon napok tőzsdei árfolyamát kell alapul venni, amikor az elérhetőség megnyílt vagy meg fog nyílni? Tisztában vagyunk azzal, hogy a bevétel megszerzésének időpontjában kell az szja-t és az ehót megfizetni. A következő kérdésünk ehhez kapcsolódik. Tehát a jövedelem megállapításánál alkalmazhatjuk-e az adóelőleg megállapításához azt, hogy a bevétel megszerzésének napját megelőző hónap 15. napján érvényes árfolyamot vesszük alapul? Köszönettel: Dobosi Pálné

Külföldi napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő jogszabályok értelmezésében kérjük a segítségüket, -1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról törvény alapján a forintra történő átszámításnál a kifizetést megelőző hónap 15. napján érvényes hivatalos MNB árfolyamot kell alkalmazni [szja tv. 6. § (4) bekezdés]. - a 46. § (1) és a 46.§ (6) bekezdés figyelembe vétele alapján, „munkáltatói adómegállapításban történő utólagos elszámolással - adóelőlegként kell megfizetni” itt elsősorban az érdekelne, ha az adóelőleg megfizetése így történik, akkor a külföldi napidíj átváltásához, ez hogyan viszonyul. - továbbá az 1997. évi LXXX. törvény 50. §-a alapján, de főként a (6) bekezdés szerint, hogyan értelmezzük a jogszabályokat az adott kérdés tekintetében? Kérdésünk a következő: A külföldi jövedelem és egyéb jövedelmek (külföldi napidíj) kifizetése esetén, ha az a novemberi bérszámfejtés, de a munkavállalónak december elején történő utalás esetén, a fentiek alapján mit tekintünk a kifizetés hónapjának, illetve a novemberi bérszámfejtés során akkor melyik hónap (október 15. vagy november 15-ei) árfolyamon kerül átszámolásra a novemberi bérlapon a napidíj összeg? Hogyan kell összehangolni a törvényeket, illetve kell-e ezt együttesen vizsgálni? Segítségüket előre is köszönöm.

EU-szolgáltatás árfolyam Kérdés

Az EU-ból érkező szolgáltatások számláinak áfabevallásakor mi a teljesítés időpontja? Mely időpont árfolyamán kell forintra átszámítani és bevallani az áfa összegét olyan esetekben, amikor az áfát a (áfatörvény 37. § (1) bekezdés) szolgáltatás igénybevevője mint áfaalany fizeti?

Külföldi kiküldetés – költségelszámolás árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetés esetében adunk ellátmányt (eurót) a kiutazónak vételi árfolyamon. Majd hazatérve hozza a számlát Lengyelországból, ami 40 lengyel zlotyról szól, és nincs átváltási papír a valutaváltásról. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan, milyen árfolyamon tudjuk elszámolni a kötlséget, hogyan járunk el helyesen? Ha az előző hó 15-ei MNB-árfolyamát nézzük a zlotynak és az eurónak is, és úgy kapunk egy euróösszeget, amit utána a kiadási árfolyammal számolunk el, vagy elég csak előző hó 15-ei zlotyárfolyammal átszámolni forintra, majd a forintösszeget a kiadási árfolyammal euróra kalkuláljuk? Válaszát előre is köszönjük!

Árfolyam-elszámolási mód Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét. A cég az árukat a Távol-Keleten gyártja, az importszámlák USD-ben érkeznek. Az árukat közösségen belül értékesítik, export számlák euróban. A cég a bekerülési érték megfelelő kiszámolásához igénybe veszi egy szlovák bank forward üzleteit. A cég az MNB-árfolyam használatára be van jelentkezve. Kérdésünk: Az OTP Banknál vezetett eurószámláról átvezetésre kerülő összegek megérkeznek a szlovák eurószámlára. A forward üzlet lekérésével a szlovák eurószámláról átkerül a szlovák USD számlára – melyről a bank SWAP üzlet elszámolás megnevezésű bizonylatot küld –, majd az importszámla innen kerül kifizetésre. Az alábbiak szerint használjuk az árfolyamokat. Helyesen tesszük? Az OTP Bankból történő átvezetés átlagárfolyamon történik. A szlovák eurószámlán a jóváírás MNB-árfolyamon. A szlovák eurószámláról a terhelés a forward üzlet lekérésével átlagárfolyamon könyvelődik. A szlovák dollárszámlán történő jóváírás MNB-árfolyamon. Ez az elszámolási mód egy nagyösszegű árfolyamdifferenciát eredményez, amely a társaságiadó-fizetésnél jelentős terhet ró a cégre. Köszönettel: Reményi Győzőné

Májkárosodás miatt vizsgálnak egy közkedvelt magyar gyógyszert Cikk

Vizsgálatot indított az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) illetékes bizottsága, mert a Richter Gedeon Esmya nevű gyógyszerével kezelt négy betegnél súlyos májkárosodást diagnosztizáltak, hármuknál májátültetést is el kellett végezni a Világgazdaság értesülése szerint. A Richter Gedeon gyógyszergyár szerint nincs összefüggés a gyógyszer és a májkárosodás között.

Nagy durranás a bitcoin piacán Cikk

Még az idén bevezetik a bitcoint a származtatott tőzsdei termékek legnagyobb tőzsdéjét működtető Chicago Mercantile Exchange-re.

Árfolyam szerepeltetése a számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésünk az lenne, hogy külföldi pénznemben kiállított számlán fel kell-e tüntetni a forintosításhoz szükséges árfolyamot, ha az ügylet a belföldi fordított adózás hatálya alá tartozik? És mi a teendő ezzel kapcsolatban a külföldre nyújtott szolgáltatásokról, értékesített termékekről kiállított számlák esetében? Válaszát előre is köszönjük!

A hitel, a kölcsön és a pénzügyi lízing a számvitelben Cikk

Hogyan kell kimutatni a pénzügyi szolgáltatások közül a hitel és kölcsönügyleteket és a pénzügyi lízinget, miként kell elszámolni a kapcsolódó gazdasági eseményeket? Ismertetjük.

Árfolyam szerepeltetése a számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném szakértői válaszát kérni. Korlátolt felelősségű társaság fő tevékenységi köre 8623 Fogorvosi járóbeteg-ellátás, kizárólag ezt a tevékenységet végzi. Euróban kiállított számla esetén fel kell tüntetni az árfolyamot? Köszönettel várom válaszát!

Közösségen belüli értékesítés előlegfizetéssel Kérdés

Közösségen belüli értékesítésre előleget kaptunk előző bevallási időszakban devizában. A számla értéke nagyobb, mint a fizetett előleg. A teljesítés időszakának áfabevallásában milyen árfolyamon kell szerepeltetni a számlát?

Gondban Románia: történelmi mélyponton a lej árfolyama Cikk

Történelmi mélypontra süllyedt ma a lej árfolyama, a Román Nemzeti Bank által közölt árfolyam szerint egy euró 4,6495 lejt ért. Legutóbb 2012 júniusában volt hasonlóan gyenge a lej.

Export értékesítés Szerbiába Kérdés

Tisztelt Cím! Belföldi cég (kft.) termékét értékesíti Szerbiába. Az adó alóli mentesség az áfatörvény szerint: "Mentes az adó alól a belföldön küldeményként feladott vagy belföldről fuvarozott termék értékesítése a Közösség területén kívülre, feltéve, hogy a termék küldeménykénti feladását vagy fuvarozását a) az értékesítő maga vagy – javára – más végzi;" A javára azt jelenti, hogy a fuvarozással az értékesítő bíz meg egy fuvarozó céget, vagy a vevő is szervezheti a fuvarozást? A vevő előlegbekérő alapján fog előleget utalni. A számla euróban lesz kiállítva, milyen kötelező elemei vannak ebben az esetben? A vevő adószámának kell rajta szerepelnie? A számlát áfa nélkül kell kiállítani. Hivatkozni kell arra, hogy miért áfamentesen van a számla kiállítva? A teljesítéskor kiállított számlán az előleg levonásra kerül. Az árfolyam-elszámolás könyveléskor hogyan működik? Milyen bizonylatokkal kell alátámasztani, hogy 3. országba történt az értékesítés? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close