311 találat a(z) árfolyam cimkére

Továbbra is mélyponton a forint Cikk

Idei mélypontja közelében stagnált a forint árfolyama péntekre virradóra a nemzetközi devizapiacon.

Mélyrepülésben a forint, az MNB-re vár a piac Cikk

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, az elemzők nem számítanak változásra. Eközben az euró árfolyama már a 325 forintos szintet ostromolja.

Nagyon gyengült a forint! 324 forint fölött is járt az euró Cikk

Tovább gyengült a forint, ma délután már 324,13 forinton is jegyeztek egy eurót a bankközi devizapiacon. Ez a forint leggyengébb árfolyama a három és fél éve, 2015 január elején elért 327 forintos eurójegyzés után.

Árfolyam választása Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2018_5_15_Euros_fizetes_jdg#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Tisztelt Szakértő! A fenti kérdésre adott válaszát szeretném tovább pontosítani. Az egyéni vállalkozókra az Szja törvény 6. §-a vonatkozik. Viszont nem tudom pontosan, hogyan is értelmezzem, és milyen esetekre vonatkoznak. 6. § (1) a) – „bevétel megszerzésének időpontjában érvényes árfolyam”, de melyik (MNB közép, pénzintézeti, saját)? 6. § (3) a) – „ az (1) bekezdés a)–c) pontjaiban említett esetekben rendelkezik az ott meghatározott időpontot – a külföldi pénz eladása esetén – követő 15 napon, illetve – külföldi pénz vétele esetén – megelőző 15 napon belül pénzügyi intézmény által az adott külföldi pénz eladását/vételét igazoló, a nevére kiállított bizonylattal, a figyelembe vett árfolyamot a bizonylat szerinti összeg mértékéig alkalmazhatja a forintra történő átszámításhoz”. Ez arra vonatkozhat, ha a bevételt átváltja vagy beteszi a bankba 15 napon belül? 6. § (4) b) „a magánszemély – választása szerint – az adóelőleg, adó megállapításához a bevétel….. forintra történő átszámítására a bevétel megszerzése napját megelőző hónap….napját megelőző hónap 15. napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamot”. Ezt a törvényi hivatkozást mikor kell/lehet alkalmazni? Ha lehet választani, akkor az minden külföldi pénznemben beszerzett bevételére vonatkozik vagy bevételenként eltérő árfolyamokat is alkalmazhat? Hogyan kell rögzítenie a választását? Válaszát előre is köszönöm!

Eurós fizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás adómentes egyéni vállalkozó saját termékeit értékesíti vásárokon. Most olyan helyen árusítana (Budapesten a Várban), ahol sok lesz a külföldi turista, biztos, hogy valaki euróval is szeretne fizetni. Ebben az esetben hogyan állítsa ki a nyugtát euróban vagy forintban? Ha euróban is megteheti, akkor milyen árfolyammal számolja át a vételárat? Válaszát előre is köszönöm!

Osztalék kifizetés devizában Kérdés

Forintban megállapított osztalékot a tulajdonos devizaátutalással venné fel, mivel a devizaszámlán áll rendelkezésre nagyobb összegű euró. A vállalkozás MNB árfolyam alkalmazására jelentkezett be, deviza tételeit MNB árfolyamon váltja át. A deviza összegben átutalt osztalékot milyen árfolyamon kell forintosítani? (A NAV telefonos információ vonalon azt a választ adta, hogy lehet választani, hogy a felvétel (utalás) napján érvényes MNB árfolyamot, vagy a felvételt megelőző hónap 15. napi MNB árfolyamát használjuk.) Mivel a devizás tételek analitika alapján úgynevezett könyv szerinti árfolyamon kerülnek forintosításra, jelentkezik árfolyamdifferencia, melyet a pénzügyi műveletekkel szemben kell könyvelni? Kérem szíves válaszukat a témával kapcsolatban!

Számla mint könyvelési bizonylat formája Kérdés

Kérdésem, hogy a számla, egyben könyvelési bizonylat esetén mik az alapvető tartalmi követelmények? – Ha a közösségen belül kiállított számlára szövegben ráírjuk, hogy közösségi országok közötti, tehát áfamentes? – Továbbá a számla könyvelésénél (mind a vevő, mind a szállító) a devizában kiállított számla forintosítása történhet úgy, hogy a könyveléskor kézzel ráírjuk az alkalmazott árfolyamot és a forintösszeget (például 1000 eurós számla, árfolyam: 311 forint, így 311 ezer forint könyvelendő)? – Gépi kimenő számla kiállításánál kötelező-e, hogy a program tudja kezelni az árfolyamot és a forintosítást?

Eurós tagi hitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás mikrobeszámolót készít, s valutapénztárat vezet átlagáras elszámolással. A tulajdonos tagi hitelt szeretne befizetni euróban; ebben az esetben milyen árfolyamon kerül a könyvelésbe, és milyen árfolyamon kell azt visszafizetni? Válaszát előre is köszönöm.

Devizaszámlák közötti átvezetés árfolyamkülönbözet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás két euró devizabetét számlát vezet. A számlák közötti deviza-átvezetéskor milyen árfolyamot használunk, ha a vállalkozás a számviteli törvény alapján MNB árfolyamot használ és átlagárfolyamon könyveli a kivezetést. Keletkezik ilyenkor árfolyam különbözet? Egyes helyeken úgy olvasom, hogy igen, hiszen a csökkenést átlagárfolyamon (könyv szerinti értéken), míg a növekedést választott árfolyamon (MNB) könyveljük..., viszont azt is olvastam, hogy ez esetben a könyv szerinti árfolyamot használjuk a növekedéskor is? Köszönettel:

Vége a bitcoin szárnyalásának: soha nem lesz már 20 ezer dollár? Cikk

Kidurrant a kriptotőzsdéken tavaly év végén kialakult spekulatív lufi, idén nagyot esett a bitcoin árfolyama, így a Barclays elemzői szerint soha nem kerül a tavaly decemberben elért rekord, 19 843 dollár közelébe – írja a Portfolio.hu.

Uniós beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás mikrobeszámolót készít, rendszeresen késve hozzák az uniós termékbeszerzésről szóló számlát. A helyes könyveléshez szeretném kérni a véleményét. Például a számla kiállítási dátuma 01.31., utalásos bizonylat. Beérkezési időpontja március. A szállítón 01.31. MNB-árfolyamon rögzítem, mind számvitelileg, mind áfailag, viszont ebben az esetben önellenőriznem kell, vagy a február 15-ei árfolyamot veszem figyelembe, és nem kell önellenőrizni? Egy kiadási bizonylatot is kaptam 01.31-ével. Helyes, ha a pénztárból átlagárfolyamon kivezetem 01.31-én, és így a szállító és kifizetés időpontja miatt keletkezik árfolyamkülönbség? Köszönettel.

Fekete hétfő az orosz piacokon Cikk

Jogtiprásnak tekinti a Kreml a legújabb amerikai szankciókat, és kész mindent megtenni annak érdekében, hogy minimalizálja káros gazdasági hatásukat – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Moszkvában az orosz piacok "fekete hétfőjén".

Nagy árfolyamesés várható ma az európai értékpapírpiacokon Cikk

Az előző napi nagy nyereségek negatív korrekciójával indulhat a kereskedés pénteken az európai értékpapírpiacokon az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok várható elmérgesedése miatt.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Kérem válaszát a forgatási célú OTP OPTIMA befektetési jegy könyvelésével kapcsolatosan: A befektetési jegy visszaváltása árfolyamveszteséggel történik, azonban a visszaváltási árban garanciális jóváírás és visszaváltási jutalék is szerepel. Köszönettel: Takacskonyv

Külföldi lakásbérlet – teljesítési árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy költségvetési szerv Ausztriában magánszemélytől lakást bérel. A bérleti díjat előre, minden hónap 3-áig kell megfizetniük. A bérbevevő szerződés és egy maga által kiállított belső bizonylat alapján utalja az összeget – az osztrák magánszemély nem állít ki számlát –, általában a megelőző hónap végén, hogy időben megérkezzen a bizonylat. Milyen napi árfolyamon kell a számviteli törvény szerint a bérleti díjat átszámítani? .. Milyen lehetőségei vannak a bérbevevőnek, ha esetleg több időpont is számításba jöhet? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close