430 találat a(z) áfamentes cimkére

Áfamentes körbe lépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2020. 01. 01-jétől átlépett áfamentes körbe. Abban a kérdésben kérem a megerősítését, hogy a decemberi teljesítésű számlákat, aminek a feldolgozása januárban történt meg, milyen módon számlázom. A számla tartalmában mindig fel van tüntetve az aktuális időszak. A számla teljesítése ebben az esetben december és még áfás, de akkor abban a hónapban két bevételt számolok el: a december elején kiállított (novemberi anyag feldolgozása) és a mostani anyag. Esetleg ez már így áfamentes számla lesz, annak ellenére, hogy a tartalomban meg van jelölve, hogy "december"? Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát: Ladoniczki Zoltánné

Oktatás, szakképzés: változtak az áfamentességi szabályok Cikk

Január 1-jétől a szakképzési rendszer módosításával összhangban változnak az áfatörvény oktatásra vonatkozó adómentességi előírásai.

Nyelvi oktatás áfa megítélése Kérdés

Tisztelt szakértő! 2019.12.19-én a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény hatálybalépésével összefüggő módosításokról szóló 2019. évi CXII. törvény a hatályon kívül helyező rendelkezések 58. §-a módosította az áfatörvény 85. §-a 2. bekezdését. E bekezdés c) pontja alapján mentes az adó alól "c) a nyelvi képzés és az államilag, illetve nemzetközileg elismert nyelvvizsga-bizonyítvány kiadásának alapjául szolgáló vizsga.....". A módosítás a nyelvi képzés szavak beemelése a törvénybe. Kérdésem mi minősül nyelvi képzésnek? Ki végezhet nyelvi képzést? Ez alapján áfamentes szolgáltatásnak minősül minden nyelvtanfolyam, nyelvoktatás?

Egyéni vállalkozó ingatlanbérbeadása Kérdés

Az áfaalany, aki az áfát az általános szabályok alapján állapítja meg, annak az üzlet bérbeadása áfás tevékenység-e? Vagy áfa nélküli, mivel az ingatlan-bérbeadás mentes az adó alól? Köszönöm válaszukat.

Láncértékesítés Kérdés

Cégünk elad Romániába terméket. A fuvart a román partner fizeti. Másik román cég részére történik a szállítás. Számlázhatunk-e adómentesen?

Új feltételek az EU-n belüli termékértékesítés adómentességéhez Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közösségen belüli termékértékesítés adómentességének feltételeiről.

Ingatlanértékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Van egy cég, mely 6810 TEAOR-ral és fő tevékenységgel rendelkezik (saját tulajdonú ingatlan adásvétele). A cég magánszemélytől vásárolt egy régi családi házat, melyet felújítanak, majd eladnának szintén magánszemélynek. A cég áfakörös. Tudtommal két évnél régebbi ingatlan értékesítése mentes az adó alól, nem is lehet így visszaigényelni az áfát. A 6810-es TEAOR-ral érvényesíthető a mentesség? Ebben a helyzetben hogyan alakul az ingatlanértékesítés áfája?

Személygépjármű EU-ból Kérdés

Kedves Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ha egy magyar autókereskedő, aki általános szabályok szerint adózik áfa szempontjából, tehát nem különbözeti áfás, beszerez egy német kereskedésből egy személygépjárművet és a beszerzés számláján szerepel a különbözeti áfa szöveg, és áfa nem szerepel rajta, akkor ha Magyarországon értékesíti az autót, akkor áfásan vagy áfamentesen kell ezt megtennie? Előre is köszönöm szépen válaszukat! Üdvözlettel: Bencsik Balázs

Üzlethelyiség értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2007-ben vásárolt egy üzlethelyiséget, aminek az áfáját levonásba helyezte annak idején. Most szeretné értékesíteni az ingatlant, de kilépne az áfakörből, és alanyi mentesként értékesítené 2020-ban. Kérdésem arra vonatkozik, hogy megteheti-e azt, hogy áfamentesen számlázza ki az ingatlant? Van-e utólagos áfakorrekciós kötelezettsége az áfakörből való kilépéskor, vagy a régi szabály szerint a 120 hónapos figyelési időszak vonatkozott rá? Sok helyen olvastam, hogy az alanyi mentes nem járhat el alanyi mentesként tárgyi eszköz értékesítése esetén, ez vonatkozik erre az ügyletre is? Köszönöm válaszát!

Kulturális szolgáltatás Kérdés

A kft. főtevékenysége művészeti tevékenység. Magyarország Müncheni Főkonzulátusán beszélgetős müsor keretében bemutatja egy operaénekesnő karrierjének főbb állomásait, ez a tevékenység adómentesen számlázható-e? A Konzulátus a Szolgáltatási szerződésben azt írja, hogy a külföldi előadói tevékenység mentes az áfa alól.

Áttérés katára és alanyi áfamentességre. Kérdés

Nyugdíjas, kiegészítő státuszú egyéni vállalkozó vagyok. 2020. január 1-jétől szeretnék alanyi áfamentes körbe, és bejelentkezni katára. Ezzel kapcsolatban milyen teendőim vannak, milyen határidőkkel ?

Építőipari előlegszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari vállalat felé burkolat, élzáró vásárlására előlegszámlát áfásan vagy áfamentesen kell-e kiállítani? Köszönöm válaszát.

Lakáscélú ingatlan értékesítése, áfa Kérdés

Ügyfelem (kft.) egy 4 lakásos társasházat vásárolt. Az év egy részében 2–3 lakást bérbeadott áfa felszámításával, mindeközben az éppen üresen maradt lakásokat folyamatosan javíttatta, felújította. A javítás-karbantarási munkálatok esetében az áfa levonásra került. Ezév végén az egész házat (4 lakással) a kft. értekesíti, itt áfamentességet választott. Az értékesítést követően kell-e figyelni a már levont áfát, szükség van-e arányosításra? Köszönöm ha válaszolnak! CsK

Háromszögügyletek könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar vállalkozás úgynevezett háromszögügylet keretében közbenső vevőként (B szereplőként) árut értékesít A országból C országba áfamentesen (minden szereplő EU-tagállamban közösségi adószámmal rendelkezik). Az A szereplő számlát állít ki B szereplő felé, B szereplő pedig némi haszonnal növelt összegű számlát bocsát ki C szereplőnek. Kérdésem az lenne, hogy az áru beszerzésének és az áru értékesítésének könyvelése hogyan működik? Ugyanúgy, mint a belföldi árubeszerzés (T81) és értékesítés (K91), vagy van erre valamilyen különös könyvelési szabály? Válaszát előre is köszönöm!

Fogorvos katás egyéni vállalkozó – uniós szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó, aki fogorvos, a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel áfamentes tevékenységet végez Németországban is. Kérdésem az lenne, hogy áfabevallást, illetve 19A60-as bevallást kell-e benyújtania? Azt tudom, hogy az alanyi adómentesek körébe tartozónak kell áfabevallást benyújtaniuk (az áfatörvény 193. § (1) bekezdésének d) pontja értelmében az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében, a külföldön teljesített szolgáltatásnyújtása esetében. Tehát ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá az áfa szempontjából, mint az általános szabályok szerint adózókra.) De mi a helyzet azokkal, akik az adó alóli mentességre a tevékenység közérdekű jellegéből adódóan jogosultak? Előre is köszönöm szépen a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs