762 találat a(z) áfabevallás cimkére

Vendéglátás áfája Kérdés

Kft. az étkezőhelyi vendéglátás keretében a helyben fogyasztott ételeknél helytelenül 18%-os áfakulcsot alkalmazott az áfabevallásában, és a pénztárgépnél is ezt a gyűjtőt használta a 2019-es évben, holott megfelelt az 5530-as szja-számnak. Havi áfabevalló. Kérdésem, hogy a hibát feltáró hónapban javíthatom-e a tévedést, mivel a fizetendő adó csökkenésénél önellenőrzésnek nincs helye, a vendégeket hátrány nem érte (07. havi áfabevallás), tehát a 18-as áfában mínusz az összeg és a helyes összeg az 5%-os áfába.

Stornószámla szerepeltetése áfa-bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk különböző okok miatt stornózott 2 korábbi áfa-bevallási időszakokban kiállított vevőszámlát. Az egyik esetben hosszas vita után dőlt el, hogy a vevő nem fogadja el a teljesítést, ezért a kiállított számlát stornóztuk, a másik esetben rossz áfakulccsal lett kiállítva a számla, ezért stornóztuk és új számlát állítottunk ki. A kérdésem az, hogy jól értelmezzük-e az áfatörvény 153/B § (1) a) pontját, ha stornózott számlát a stornószámla kiállítási dátuma szerinti időszakra állítjuk be az áfa-bevallásba (merthogy "mint jogosult, akkor állt a rendelkezésünkre"), nem pedig az eredeti számla teljesítési dátuma szerinti időszakot önrevíziózzuk meg?

Pénzforgalmi elszámolás eurós számlánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó pénzforgalmi elszámolású áfabevallást választott, közösségen belül az MNB által közzétett árfolyamot alkalmazza. A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy euróban kiállított számlán fel kell tüntetni a teljesítés napján érvényes MNB-árfolyamot és ezzel kiszámított áfaösszeget forintban? A második kérdésem az lenne, hogy az áfabevallásban milyen áfaösszeget kell figyelembe venni: a teljesítés napján érvényes árfolyammal számított, esetlegesen az előző kérdéshez kapcsolódóan a számlán feltüntetett áfaösszeget, vagy a vevő által alkalmazott árfolyammal kifizetett számlaösszeg utáni áfát kell a bevallásban figyelembe venni? Előre is köszönöm válaszát.

Számlázás és áfa visszautalás során Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az alábbi eset kapcsán: fuvarozó vásárolt egy EURO5 környezetvédelmi besorolású gépjárművet, melynek bruttó értékét átutalta 06. hó végén az eladónak. Mint kiderült, a jármű az ígérttel ellentétben mégsem E5-ös, csak E4-es. A gépjármű bruttó árát így az eladó visszautalta részére. 07. hó elején, 03-án. Az egyik kérdés az, hogy ez esetben az eladónak vissza kell postáznia a vételár számláját a fuvarozó felé? Hogyan tudják a visszafizetést szabályosan számlázni a pénzforgalom igazolása miatt? A fuvarozó mint vevő negyedéves áfabevallásos. A részére visszautalt összegről neki áfát kell fizetnie? A gépjármű eladójának lenne egy új vásárlója a járműre. Az eladó havi áfabevallásos. Ha ezt a járművet az új vevő kifizeti, akkor az eladónak újra áfát kell fizetnie a gépjármű után abban az esetben, ha már az első értékesítés után ezt megfizette? Segítségét előre is köszönöm!

USA területén végzett tevékenység áfahelyzete Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magyarországi, alanyi adómentes vállalkozó az USA területén élő magánszemély részére ad el közvetítő webáruházon keresztül egyedileg dizájnolt bögréket, pólókat. A dizájnt a magyar vállalkozó készíti. A bögrékre, pólókra való minta nyomtatását egy USA-beli gyártó vállalkozó készíti el, aki ki is szállítja a terméket az amerikai vásárló részére. A témában feltett két kapcsolódó kérdésem az alábbi linkeken érhető el: https://adozona.hu/kerdesek/2019_6_24_USA_anyagbeszerzes__szolgaltatas__esq https://adozona.hu/kerdesek/2019_5_9_USA_termek_ertekesites_ubi Kérdéseim a következők: a magyar egyéni vállalkozó mit számláz az USA vevő részére: termékértékesítést vagy szolgáltatásnyújtást, ezt áfamentesen vagy áfásan számlázza? Az USA-beli gyártó cég számláit kell-e kezelni, foglalkozni kell-e velük magyar áfa szempontjából? Magyar áfabevallásban kell-e szerepeltetni, keletkezik-e fizetendő áfa? Köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Szabó László

Személygépkocsi beszerzésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. közösségi tagállamból vásárolt személygépkocsit. A számlán nem volt feltüntetve a különbözeti áfa, ezért az áfabevallásban a fizetendő sorba beállítottuk, de levonásba nem helyeztük az áfáját. Ez helyes volt-e? A gépkocsit forgalomba helyezték, tehát tárgyi eszköz lett. Az adózó sérelmezte, hogy áfát kellett fizetnie, ezért arra gondoltam, hogy ha bérbe adná itthon a személygépkocsit, akkor az áfát levonásba lehetett volna helyezni. Jól gondolom-e? Ha most értékesíti a személygépkocsit, akkor az áfamentesen történne meg? A bérbeadás módosítja-e az értékesítéskor személygépkocsira vonatkozó áfamentességet? Ha a bérbeadás mellett dönt, módosítjuk az áfabevallást és levonásba helyezzük a beszerzéskori áfát, akkor értékesítés esetén életbe lép-e az áfatörvény tárgyieszköz-értékesítésre vonatkozó 135. §-a? Tehát fizetendővé válik-e a 60 hónapon belül számított levont áfája?

Fizetett előleg Közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Olasz üzleti partnerünktől egy néhány holnap múlva teljesülő szolgáltatással kapcsolatban előlegszámlát kaptunk. Mind cégünk, mind az olasz partner rendelkezik Közösségi adószámmal és a szolgáltatás teljesítési helye belföld lesz, tehát cégünk kötelezett az áfa megfizetésére. Az előlegszámla nem tartalmaz áfát, úgy ahogy a végszámla sem fog. Az előlegszámla júniusban került kiállításra (2019.06.26-ai dátummal), azonban az előleg megfizetésére júliusban került csak sor (2019.07.01-jén). Két kérdésben szeretném a segítségüket kérni. A fizetett előleget a júniusi vagy a júliusi áfabevallásban és közösségi összesítő nyilatkozatban kell-e szerepeltetni? Az előleg EUR-ban került kiszámlázásra felénk. Milyen árfolyamon kell szerepeltetni az előleget az áfabevallásban és az összesítő nyilatkozatban, azaz a 2019.06.26-i vagy a 2019.07.01-jei árfolyammal kell átszámítani az EUR összeget forintra? Segítségüket előre is köszönöm.

USA anyagbeszerzés / szolgáltatás igénybevétel Kérdés

Tisztelt Szakértők! Alanyi adómentes magyar egyéni vállalkozó USA piacára árul egyedileg dizájnolt termékeket. Képet és feliratot tervez számítógépen a kiválasztott termékre. A tervet a vállalkozó elküldi egy gyártó cégnek, a gyártó cég rányomtatja a gyártó cég által biztosított termékre és egy futárcégnek átadva kiszállítatja a gyártó cég a vevő számára. A vásárló, a gyártó cég és a futár is mind USA területén van, Magyarországra nem kerül az áru. A megrendelés egy amerikai webáruházban nyitott saját on-line boltban történik. A webáruház közvetítő szerepet tölt be az amerikai vevő és a magyar egyéni vállalkozó között. A vevő a közvetítőn keresztül csak a magyar egyéni vállalkozónak fizet, a vételárban megtéríti a gyártás, szállítás költségét is az egyéni vállalkozó részére. A kérdésem a következő: A gyártó cég kiállított számlákat a könyvelésben mint anyagköltség vagy mint közvetített szolgáltatás formájában kellene szerepeltetni? Ezen költségszámláknak magyar áfa tekintetében van-e szerepük, áfabevallásában szerepeltetnie kellene-e, mint fizetendő áfa, vagy ezt nem kell szerepeltetni benne, tekintettel arra, hogy a vevő-gyártó mind USA területén van? Az egyéni vállalkozónak jelenleg nincs EU adószáma. Az EU adószám kiváltása esetén változik-e a gyártó cég számláinak megítélése magyar áfa tekintetében? Köszönöm segítségüket, iránymutatásukat!

Saját rezsis beruházás az áfabevallásban (79. sor) Kérdés

Cégünk autóipari fémmegmunkálással foglalkozik, ehhez acélipari termékeket vásárolunk (acéllemez, menetbetét, csavar stb.). Az autóalkatrészek gyártása mellett egy új vevő részére saját rezsis beruházás keretében stancoló szerszámokat és készülékeket is készítünk az esetleges gyártáshoz. A vásárolt anyagból megvásárlásakor – a számla könyvelésekor – még nem tudjuk pontosan, hogy egyes anyagok hány százalékát fogjuk saját rezsis beruházás megvalósítására használni. Teljesítés szerinti adott havi áfabevallás 76. sorába bekerül a számla adóalapja és áfája, még nincs információnk a 79-es sorban szerepeltetendő adatról (saját rezsis beruházás felhasználása). A fentiek alapján mi a helyes eljárás a 79-es sor kitöltésével kapcsolatban? Segítségüket előre is köszönjük!

EU-adószám – Románia Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk Romániában vállalt feladatot és ott kellett szállást keresni a munkatársaknak. Több szállásadóval sikerült megoldanunk ezt a problémát, viszont van két kérdés, amiben a segítségét kérjük. Az egyik szállásadónak nincs EU-s adószáma, és azt mondja, hogy ő az országában adómentes státuszban van, nem kell EU-s adószámot kérnie, és nem is fog kérni. A másik szállásadó rendelkezik EU-s adószámmal, viszont a számlát 5 százalékos adóval állította ki. Ahogy nézem, ez talán a forrásadó lehet, de egyszerűen hiába próbáljuk elmondani nekik, hogy mire lenne szükségünk, nem értik, és nem is akarnak változtatni. Kérem a segítségét ebben a kérdésben, mert mi itt, Magyarországon nem akarunk hibázni az áfa bevallásakor és a számlák könyvelésekor. Előre is köszönöm a segítséget!

Közösségi szolgáltatás árbevétel számla önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közösségi szolgáltatásértékesítésről szóló számla áfabevallás után lett könyvelve, nem került a bevallásba. Véleményem szerint az eset az Art. 56. § (3) szerint nem önellenőrzéses, mert az adóhelyesbítés összege nulla forint, különösen, hogy a nulla forint az nem is a fizetendő és levonandó összege, mint termékértékesítésnél lenne. Ugyanakkor a bevallásból hiányzik, az A60-ból is, a közösségi partnerral való összevetés hozza a különbséget. Kérem, válaszoljon, mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm.

Stornó számla az áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság ugyanazon gazdasági eseményről kétszer állított ki számlát, amit a saját áfabevallásában is kétszer szerepeltett. (A partner csak egyszer, helyesen.) Most a hiba feltárásnak időpontjában stornózni fogja azon számlát, amely helytelenül lett kiállítva. Az eredeti számla 2018. július előtt lett kiállítva, arról nem ment be a NAV felé adatszolgáltatás. Kérdések: 1. Kell-e adatot szolgáltatni a most kiállított stornó számláról? 2. A stornó számla legkorábban a kiállítás kelte szerinti áfabevallásba kerülhet be, de ez azt is jelenti, hogy elévülési időn belül később bármikor bekerülhet az áfabevallásba? Ha a stornó számla kelte például 2019. 05. 28., akkor bekerülhet a 2019. 10. havi áfába is? 3. Az áfabevallás mely sorába kell kimutatni a stornó számla értékét? Véleményünk szerint a 07-esbe ( 27% áfa), és ha abban az adott időszakban nem volt kimenő számlája, akkor negatív értékkel kell kimutatni itt. Jól gondoljuk? Megtisztelő válaszát előre is köszönjük!

Áfa – számla cseh partnertől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cseh partnertől érkezett a könyvelésre egy számla. Cégünk rendelkezik közösségi adószámmal, viszont a bejövő számlán lévő adószám nem érvényes közösségi adószám, viszont van adószáma, cz-vel kezdődik. A számlán magyarul fel van tüntetve, hogy nem áfafizetők. Ebben az esetben mi a helyes eljárás? Az áfabevallásban ezt valahol fel kell tüntetnem? Kell utána áfát fizetnem? Köszönöm előre is a válaszát. Üdvözlettel: Ramóna

Áfa önellenőrzése Kérdés

Ügyfelem 2018. december havi költségszámlákat hozott. Havi áfabevalló volt tavaly is. A számla kelte 2018. évi, a teljesítése is az. Elég nagy összeg. A kérdés az, hogy a költségszámlák miatt önellenőrizhetem-e az áfabevallást 2018. december hónapra?

Áfabevallás 65A-08 kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 6/A és 6/B melléklete szerinti tételekre vonatkozóan számlázott előleg, majd előlegelszámolás, valamint az előleg jóváírása (törlése) esetében hogyan kell kitölteni a 65A-08 áfanyomtatványt? Ezen számlák többsége nem tartalmaz volumen adatot. Köszönettel: Katona Sándorné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi mentes küszöbérték túllépése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Alanyi mentes társaság online tananyag értékesítése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close