717 találat a(z) áfabevallás cimkére

Egyéni vállalkozás bejelentett örököskénti továbbvitele Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Az egyéni vállalkozó halálával kapcsolatban kérdezném meg, hogyha örökösként folytatják a tevékenységet, akkor a jogerős hagyatéki végzés kézhezvétele után a NAV állapítja meg a 08-as és az áfabevallás összegét, a könyvelési anyag alapján. Az szja-t is a halál napjáig terjedő bevételekre és kiadásokra is a NAV állapítja meg? Vagy csak a jövedelemkivét alapján fizetendő adót állapítja meg a NAV? Ha ez utóbbi igaz, akkor a teljes évre szja tekintetében az örökösként egyéni vállalkozói tevékenységet folytató adja be a bevallást, tehát az elhunyt időszakára is? Áfabevallás tekintetében kinek a bevallásába tartozik az a bevétel, amit a halála után 1 hónappal utaltak az elhunyt számlájára, az ő számlája alapján, de a teljesítéstől számítva a 45 nap nem telt a halál napjáig? Kinek az áfabevallásába tartozik az a kiadás, amelyet az elhunyt nevére kiállított számla alapján már az örökös egyéni vállalkozó fizetett ki, vagy a nevére kiállított számla kifizetésének utalási napja átcsúszott a halálát követő napra? Köszönöm.

Áfa önellenőrzése Kérdés

2017 márciusában hozott az ügyfél magánszemély nevére kiállított osztrák számlát, mi azt áfásan lekönyveltük, mert nem volt EU-s adószám. Ügyfelünk rájött, hogy rossz névre írta a számlát, és még azon mód – 2017. március 30--val – javította, tehát írt egy azonos összegű, minuszos előjelű számlát a magánszemélynek, és egy számlát a megfelelő névre. A dolog szépséghibája, hogy ezeket a számlákat bennehagyta a számlatömbjében. Ez egy egyeztetés során derült ki, 2018 decemberében. Az önellenőrzést 2017. I. negyedévére kell elvégeznem (én így gondolom, de nem vagyok benne biztos)?

Számlahelyesbítás az áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben várnám állásfoglalását. Az adózó kimenő számláját helyesbíti, mivel az adó alapja csökken, és így az adó összege is kevesebb lesz. A számlahelyesbítés úgy történt, hogy az eredeti teljesítés időpontjára a rossz számla összegével egyezően egy mínuszos számla készült, majd szintén az eredeti teljesítés időpontjával megegyezően, a jó számla is elkészült a helyes, immáron kisebb adóalappl és adóösszeggel A számlahelyesbítés kelte februári, az eredeti teljesítés időpontja januári. Az érintett számlák mind a januári áfabevallásban szerepeltek. A revizió a negatív számlát kiemelte a január havi áfabevallásból, hivatkozva arra, hogy az a számla kelte szerinti időpontban helyezhető csak el. (Szerintünk ez a szabály pontosan úgy szól, hogy abban a bevallási időszakba helyezhető el a számla, amikor az a befogadó rendelkezésére áll, de lényegét tekintve a kettő ugyanaz jelen esetben.) Ebben egyet is értünk, viszont úgy gondoljuk, hogy a számlahelyesbítés technikája ezúttal két darab bizonylatban testesül meg, így nemcsak a mínuszos számlát kellett volna kivenni január hónapból, és áthelyezni február hónapra, hanem a pluszos jó számlát is. Ha a helyesbítés úgy történt volna, hogy egy bizonylaton lett volna levezetve a mínuszos számla és a pluszos jó számla, úgy az egyben, egy értékkel lett volna átemelve a februári hónapra. Mi a helyes eljárás?

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem az alábbi számlát kapta. Kérem a segitségét, hogyan kell az áfát bevallani. A számla alapján a cég, amelytől a számlát kapták, az nem uniós, de a szövegben szerepel a fordított áfa. A számlát küldő: Envato Pty Ltd. 8007 Victoria Australia EU VAT Number: EU826409867. A számlán még szerepel a cégem uniós adószáma is. A 60-as összesitő elszámolásban nem fogadta el a közölt adószámot, nincs ilyen országjelzés. A számla tartalma: webes oldalszerkesztéshez program. Kérem a segítségét, hogy helyesen járjak el. Köszönettel: Kardos Lászlóné könyvelő

Százezer forint feletti áfatartalom Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik vállalkozásnál jogkövetési vizsgálat van folyamatban (2018.07.01-től), az ügyintéző kéri, hogy az áfabevallás M lapján jelentsük a számlázó program által kiállított bevételi számlát, ami 100 ezer forint feletti áfatartalommal rendelkezik. Viszont a törvény azt írja, hogy a belföldi áfaösszesítő jelentés a kibocsátó oldalán megszűnik. Mi a teendő ebben az esetben?

EU-s konferencia számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. szervez Belgiumban egy konferenciát, melyre magyar résztvevők is érkeznek. Kérdésem arra irányul, hogy hogyan kell kiállítania a számlát a konferenciáról partnerének, aki szintén egy magyar kft., és ezt az értékesítését az áfabevallásban hol kell szerepeltetni? Amennyiben szállást is továbbszámláznak külön számlán, ez változtat-e a számlázás módján? Válaszát előre is köszönöm.

Személyautó nyílt végű lízing önrész áfájának bevallása II. Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_2_22_Szemelyauto_nyilt_vegu_lizing_onr_rkb Az azonos című előző kérdésre kapott válasz nem megfelelő, mert erre a megoldásra az áfabevallás hibát jelez. Ugyanis nagyobb az M lapon feltüntetett áfa, mint a bevallásban az összes levonható áfa. Hiszen a bevallásban csak a 85%-át vonom le.

Németországban bevallott áfa és a magyar áfa bevallás Kérdés

Tisztelt Cím! Magyar székhelyű társaság, német telephelyén munkaerőkölcsönzést végez. A telephely német adószámmal rendelkezik, de Németországban nem önálló jogi személy. Az áfát a német szabályok szerint (19%) számítja fel és Németországban vallja be. (Németországi tevékenységével kapcsolatosan Németországban társasági adót és helyi adót is fizet.) A magyar áfabevallásában a kinti tevékenységet kell-e szerepeltetni?

Elhunyt egyéni vállalkozó áfabevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Volt egy egyéni vállalkozó, aki elhunyt 2018 októberében, a tevékenységét a lánya folytatta örökösként. Az elhunyt egyéni vállalkozó éves áfabevalló volt, így az örökös is az lett. A kérdésem az, hogy az éves áfát úgy kell-e megállapítanom, hogy a teljes évet veszem figyelembe, vagy csak az örökös által folytatott időszakot veszem alapul? Segítségüket előre is köszönöm.

Ukrán számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. ukrán eladótól vásárol árut. A vámügyintézést külsős cég végzi. Vámhatározat alapján az áfát befizeti a kft. Az áfabevallás soraiban kell-e szerepeltetni a számla összegét? Ha igen, mely sorokban? Tisztelettel.

Katás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozónál katás bevételnek számít-e az áfabevallás 31-ik sorában megjelenő összeg, mivel a bankszámláján is megjelenik jóváírásként.

Használtgép-kereskedelem Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyéni vállalkozó külföldről (EU) behozott gépjárműveket szeretne továbbértékesíteni. Szeretnék ezzel kapcsolatban átfogó tájékoztatást kapni. (Áfakötelezettség, bevallás beszerzéskor, bejelentési kötelezettség, továbbértékesítéskor alkalmazandó szabályok: áfakötelezettség, bevallás, számlaforma.) Válaszukat előre is köszönöm!

Alanyi mentes egyéni vállalkozó EU-s számlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legutóbb megkérdeztem, hogy ha alanyi adómentes egyéni vállalkozó az EU-ba bocsát ki számlát, hogyan kell az áfa szempontjából eljárni. Önöktől azt a választ kaptam, hogy a számlára rá kell írni, hogy az áfa területi hatályán kívüli. Kérdésem: ebben az esetben be kell jelentkezni az áfatörvény hatálya alá? Áfabevallást be kell adni? A60-as bevallást is be kell adni? Hogyan kell ezt az ügyletet kezelni? Köszönöm a válaszát.

Személygépjármű EU-s beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gépjármű-kereskedő cég 2018 szeptemberében vásárolt továbbeladási céllal Belgiumból egy személygépkocsit. Beszerzéskor közösségen belüli beszerzés címén a szeptemberi áfabevallásban a beszerzésre jutó áfát állította be fizetendő adóként, és mivel továbbeladási célból történt a beszerzés, ugyanabban a bevallásban az áfa levonható áfaként is beállításra került. 2018 decemberében a cég úgy döntött, hogy ezt a személygépkocsit saját használatra forgalomba helyezi. Kérdés: a szeptemberi áfabevallásban levont áfát a decemberi áfabevallásban kell fizetendő áfaként bevallani, vagy a szeptemberi áfabevallást kell önrevíziózni és a levonásba helyezett áfát csökkenteni?Gyors válaszukat előre is köszönöm.

Törökországból importált termék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem Törökországból importált terméket. Kérdésem, hogy az önadózással megállapított áfa összegét az áfabevallás melyik sorában kell feltüntetni? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadságátvitel a következő évre megállapodás alapján

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close