765 találat a(z) áfabevallás cimkére

Booking – számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes kft. vagyunk, és a Booking.com "az áfa a vonatkozó fordított áfateher szabályzat függvényében" állított ki nekünk számlát. Az ő holland közösségi adószáma szerepel a számlán, a miénk nem, mivel nem is rendelkezünk vele. Számomra most ez azt jelenti, hogy a booking "belekényszerített" bennünket abba, hogy megkérjük a közösségi adószámot, és áfabevallást nyújtsunk be, amiben elszámoljuk az áfát Magyarországon (65-ös és A60-as bevallás). Helyesen gondolom? Jól tudom, hogy ilyenkor negyedéves áfabevallást kell beadni? Köszönettel!

Fordított áfa bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. szeptember 17-én fogadtunk be egy fordított áfás számlát, melynek teljesítési ideje 2019.08.30., fizetési határideje: 2019.10.13. A számlát a fizetési határidőre egyenlítjük ki. A számlát melyik időszaki áfabevallásban kell szerepeltetnünk? Válaszát köszönöm!

Áfabevallás M lap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany vállalkozás kap 2 db előlegszámlát, illetve 1 db végszámlát, melynek összegei az alábbiak: 1. előlegszámla: bruttó 80 000 Ft (áfa: 17 008 Ft), 2. előlegszámla: bruttó 570 000 Ft (áfa: 121 181 Ft), végszámla teljes összege: bruttó 1 500 000 Ft (áfa: 318 898 Ft). Kérdésem, hogy ha a végszámlán lemínuszolódik a két db előlegszámla értéke, hogyan szerepeltetem az áfabevallás M lapjain ezeket a tételeket? Köszönettel.

Lichtensteini cég számlázása Kérdés

Kedves Hölgyem! Kaptam egy számlát, amit egy lichtensteini székhelyű cég állított ki. Vámoltatni nem kell, mert ezt a TNT elvégzi neki. (Megkérdeztünk egy vámmal foglalkozót és azt mondta: igen, ez egy elfogadott eljárás.) Tehát a számla áfát nem tartalmaz. Mivel ez nem EU-s, ezért én ezt a 19A60-as bevallásban nem szerepeltethetem és az áfa EU-s beszerzéseknél (14-es sor) sem szerepeltethetem. Meg szeretném kérdezni, hogy ezt a termékbeszerzést az áfabevallás melyik során kellene szerepeltetnem? Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Közösségi termékbeszerzés magyar közösségi adószámmal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar közösségi adószámmal rendelkező adóalany Luxemburgból interneten vásárolt terméket. A számlán a szállító címe alatt magyar közösségi adószám szerepel. A NAV nyilvántartásában ehhez az adószámhoz tartozó adóalany megegyezik a számlán feltüntetett szállítóval. Kérdésem, hogy ez esetben kell-e A60-as nyomtatványt küldeni a NAV-nak, illetve az áfabevallás mely soraiban kell megjeleníteni? Előre is köszönöm válaszát!

Svájci cégnek jutalék számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó a Bicom cégnek számláz havonta jutalékot. A cég svájci székhelyű, a a szolgáltatás teljesítési helye Magyarország (úgy gondolom). Az áfa kulcsához alanyi mentes vagy áfa területi hatályán kívüli megjegyzéssel kell a számlát kiállítani? Be kell-e ezt havonta vallani az áfabevallás 91. sorában. A NAV telefonos munkatársa évekkel ezelőtt azt az információt adta, hogy nincs vele teendő, nem kell a bevalláson feltüntetni és AM-et kell a számlára írni, mert Svájc ugyan 3. országnak de az unió és a Svájc közötti egyezményeket is figyelembe kell venni. Több cikket olvastam és elbizonytalanodtam, hogy helyes volt-e ez a gyakorlat, vagy javítani kell ezeket a számlákat és pótolni az áfabevallásokat? A másik kérdésem szintén ehhez kapcsolódik. Amennyiben egy magyar cég, amely az általános szabályok szerint adózik az áfában és a fenti svájci céggel szerződést köt, akkor neki a számlájára áfa területi hatályán kívül-t kell írni és a bevallási gyakoriságának megfelelően a 65-ös áfa bevallás 01. és 91. sorában kell feltüntetni? Vagy mivel a szolgáltatás Magyarországon történik akkor normál áfával kell bevallani? Válaszukat előre is köszönöm.

Svájcba számlázott jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi mentes egyéni vállalkozó a Biocom részére számláz ügynöki jutalékot. A kérdésem az lenne, hogy a számlára jól van-e feltüntetve, hogy alanyi mentes az áfatartalomhoz, vagy azt kell ráírni, hogy áfa területi hatályán kívüli. Áfabevallást kell-e emiatt benyújtani és milyen időszakonként, és melyik sorban kell adatot feltüntetni? Havonta számláz a svájci cég felé. A másik kérdésem szintén ezzel kapcsolatos. Ha áfás cég számláz ugyanide, akkor neki szintén áfa területi hatályán kívüli értékesítést kell a számlára írni az áfa mértékénél és amilyen gyakoriságú az áfabevallása, aszerint kell a 91. sorban feltüntetni ezeket az ügyleteket? Válaszukat előre is köszönöm.

Alanyi mentes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: egyesület EU-s szolgáltatást vett igénybe. Az egyesület nem áfakörös, nem rendelkezik EU-s adószámmal. Mi a teendő? Be kell vallani, és meg kell fizetni az áfát? A számlán is szerepel áfaösszeg. Így nem kétszer fizet áfát az egyesület? Köszönettel: Ildikó

Francia ingatlanhoz kapcsolódó költségszámla Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Magyar kft. Franciaországban vásárolt ingatlant, amit bérbeadással hasznosít. Bejelentkezett a francia áfa hatálya alá. Magyarországon az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint állapítjuk meg. Franciaországban vett igénybe az ingatlanhoz kapcsolódóan karbantartási szolgáltatást francia partnertől, a számla nem tartalmaz áfát, a partnernek van közösségi adószáma. Kérdésem arra irányul, hogy ez közösségi szolgáltatás igénybevételének minősül-e, és ennek megfelelően kell az áfabevallásban szerepeltetni? Amennyiben nem, akkor mi a helyes bevallási mód? Válaszukat köszönöm.

Egyéni vállalkozó ingatlant vásárol boltüzemeltetés céljából Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Segítséget szeretnék kérni ingatlanvásárlás áfája miatt. A bolthelyiség 17 636 e Ft, amit a szerződés alapján havi 147 e Ft törlesztéssel, 2029. 08. 31-éig fizet ki. A számlát az eladó kibocsátotta a 142. § 1 bekezdés e) pontja alapján. Számla kiállítása: 2019. 08. 30., teljesítési idő: 2019. 08. 30., fizetési határidő: 2029. 08. 31. Ha jól értelmezem, akkor az áfabevallásban szerepeltetni kell a fizetendőben is, és a levonandóban is, mivel a vevő is áfaalany, a vállalkozáshoz használja 100%-ban. Mikor kell bevallanom? Negyedéves bevalló vagyok. Attól, hogy nincs kifizetve és nincs banki hitel, most, a harmadik negyedéves bevallásba kell betenni? Előre is köszönöm a segítséget. Kutasi Gabriella

100 ezer forintos értékhatárt meghaladó számlák szerepeltetése az áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfabevallásban kell-e szerepeltetni az M-es lapon az olyan számlákat, melyek áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot, de nem igényeltem vissza az áfát? Köszönettel.

Közösségi beszerzés – A60 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk Olaszországból szerez be termékeket, a környezetvédelmi termékdíjjal növelt összegre számítjuk ki a közösségi beszerzés után fizetendő/levonható áfát, és így is szerepeltetjük az áfabevallás megfelelő soraiban. (A környezetvédelmi termékdíjat negyedévente valljuk, fizetjük, Intrastatot is küldjük.) Az A60-as nyomtatványon is így szerepeltetjük a környezetvédelmi termékdíjjal megnövelt értékben a partnerenkénti beszerzéseket. Így viszont (gondolom) nem egyezik a külföldi partner adatszolgáltatása társaságunk A60-as adatszolgáltatásával. Megfelelően nyújtja be így társaságunk az A60-as adatszolgáltatást és az áfabevallást? Köszönettel

Israel Kérdés

Magyar cég izraeli (Moody Roza) cégnél volt tevékenységével kapcsolatos tanácsadáson. A számla megérkezett, hogyan kell könyvelni és az áfabevallásban szerepeltetni? Köszönettel Bakonyváriné

Közösségi beszerzés Kérdés

Közösségi adószámmal rendelkező magyarországi illetékességű cég közösségen belüli termékbeszerzésről, illetve szolgáltatás igénybevételéről a közösségi partnertől áfát tartalmazó (7, illetve 20%) számlát kap. Mi a helyes módja az áfabevallásnak? Helyesbíteni kell a számlákat? Előre is köszönöm a választ!

Szén-dioxid-kvóta Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-n kivüli országból szén-dioxid-kvóta beszerzése történt. Kérdésem hogy az áfabevallás mely soraiban kell feltüntetni a kvótabeszerzést? Üdvözlettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végkielégítés

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Nyíltvégű pénzügyi lízing lezárás

Nagy Norbert

adószakértő

Különbözeti áfa évközi választása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close