18 találat a(z) ÖVTJ cimkére

Ingatlan-bérbeadás vagy egyéb szolgáltatás? Kérdés

Zeneadói szolgáltatás áfája Kérdés

Átalányadó, költséghányad Kérdés

Megszorítás és enyhítés egyszerre: így változtak a gépjárművezető-oktatók adózási szabályai Cikk

Alaposan belenyúlt a kormány a gépjárművezető-oktatókra vonatkozó adózási jogszabályokba tavaly év végén. Először november elején adott egy engedményt, mely szerint a személygépjárművezető-oktató egyéni vállalkozók átalányadó választása esetén 80 százalékos költséghányadot alkalmazhatnak, majd karácsony előtt, december 23-án egy GKM-rendelet-módosítással kizárta őket a katából.

Átalányadó költséghányad 231903 Kérdés

Költséghányad Kérdés

Asztalos átalányadója Kérdés

Gépjárművezető-oktatás II. Kérdés

Gépjárművezető-oktatás Kérdés

Átalányadózás: így azonosíthatók a 80 százalékos költséghányadú tevékenységek Cikk

Amikor egy egyéni vállalkozó belép az átalányadózás alá, első és legfontosabb dolga, besorolni, hogy melyik költséghányad alkalmazására lesz jogosult. Az alkalmazhatóság immáron csak és kizárólag a végzett tevékenységtől függ, egészen pontosan attól, melyből a vállalkozó az adóévben bevételt szerez. Cikkünkben két jellemző kérdést vizsgálunk meg a besorolással kapcsolatban.

Átalányadózó költséghányad meghatározása Kérdés

80%-os költséghányad Kérdés

Tevékenységi kód meghatározása Kérdés

Átalányadó Kérdés

Vállalkozás vagy munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk tehergépkocsi-vezető hiánnyal küzd. Jelenleg lenne egy, a szükséges képesítésekkel rendelkező személy a feladat ellátására, aki azonban a tevékenységet egyéni vállalkozóként szeretné végezni.Tehergépjárművel rendelkezik, azonban nem olyan gépjárművel (hűtött), amellyel a feladatot el kellene nálunk végezni. A vállalkozó azt mondta, hogy az ÖVTJ 494108 kód Tehergépjárművel végzett teherszállító gépjárművezetői szolgáltatás engedélyes közúti közlekedési szolgáltató részére tevékenység alkalmas arra, hogy ő mint vállalkozó ellássa a feladatot, úgy, hogy a hűtős kocsit társaságunk biztosítja a számára. Társaságunk megnézte az ÖVTJ segédletében a fenti tevékenységi kört és több helyütt is megjelent a „tehergépkocsi bérbeadása sofőrrel” megnevezés ezen tevékenységi körre vonatkozóan. Nem találtunk egyértelmű magyarázatot sehol sem arra vonatkozóan, hogy a Tehergépjárművel végzett teherszállító gépjárművezetői szolgáltatás pontosan mit takar.Ha az előzőekből indulunk ki, akkor ezt a szolgáltatást csak úgy lehet végezni, hogy valaki a használatában lévő (akár saját, akár bérelt) tehergépjárművét sofőrrel együtt adja bérbe, „szolgáltatja” másnak, aki közúti fuvarozást végez, azaz a gépjármű és a sofőr együtt alkotja a szolgáltatást.Vagy a szolgáltatás megvalósulhat úgy, hogy a gépjárművezető vezetési képzettségét adja saját gépkocsi nélkül és azt a szolgáltatást igénybe vevő biztosítja? Kérdésem az, hogy az ÖVTJ 494108 a gyakorlatban hogyan értelmezendő?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho heti 10 órás munkaviszony mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Készpénzfizetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5