102 találat a(z) vállalkozás megszüntetése cimkére

Katás bt. végelszámolása Kérdés

Katás bt.-t beltag kiválása miatt meg szeretnék szüntetni a tulajdonosok. Végelszámolással megszűnhet? Mire kell figyelni a megszüntetésnél? Milyen könyvelési, beszámoló-készítési feladatok várnak a könyvelőre?

Bt. megszüntetése Kérdés

Az ügyvezető szeretné megszüntetni a céget, amelynek van egy gépjárműlízingje, amiből még 2 év van hátra, tartozása nincs az állam felé. Veszteséges a cég, a tőketartalékban van 2 millió forint, a jegyzett tőkéje 1 millió forint, a saját tőkéje mínusz -7 193 000 forint, a tagi kölcsön 9 250 000 forint, az összes vesztesége 10 193 000 forint. Mi a teendő, hogyan tudom megszüntetni a céget?

Megszűnt katás vállalkozás – támogatás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Év közben – 2014. december 19-én – megszűnt katás egyéni vállalkozó 2014. évben vállalkozóvá válási támogatást kapott. Kérdésem az, hogy a 1453-as bevallásban ezt támogatás címén szerzett bevételként kell-e szerepeltetni, mivel a támogatást a költségeire felhasználta. Köszönöm válaszát: Könyvelde Bt., Liker Judit könyvelő

Vállalkozói tevékenység megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalányadózó egyéni vállalkozó tevékenységét 2014 szeptemberében megszüntette. A tevékenység megszűnéséig azonban a bevételeinek csak minimális része érkezett meg számlájára. Nagy része utána, sőt, az utolsó számláját 2015-ben egyenlítették ki. Kérdésem az lenne, hogy a tevékenység megszűnése után megérkezett bevételeket önálló tevékenységből származó jövedelmeként kell-e kezelnem, és vele szemben milyen költségátalányt alkalmazhatok (10 százalék vagy tételes)? Valamint, hogy a 2015-ben megérkezett bevétel melyik adóév bevétele/jövedelme lesz? Segítségét megköszönöm. Fazekasné

Evás bt. megszüntetése Kérdés

Számviteli törvény hatálya alá tartozó evás bt.-t szeretnénk megszüntetni. Sajnos van a bt.-nek még az evás időszak előtt keletkezett tagi kölcsön kötelezettsége, mely kötelezettség minden évben szerepel a beszámolóban. Kérdésem, hogy ha végelszámolni szeretnénk a bt.-t, milyen adófizetési kötelezettséggel kell számolni? Ha elengedi a tag a kölcsönét, illetékfizetésről tudok, de az illetéket csak újabb tagi kölcsönből tudná kifizetni a bt. Ha nem engedi el, akkor csődeljárás keretében szűnhet meg, ez esetben neki kellene kérni a csődeljárást?

Áfa visszaigénylése tevékenység befejezésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy egyéni vállalkozás befejezi a tevékenységét, és visszaigényelhető áfája van, akkor az elévül vagy visszaigényelhető? Válaszukat köszönöm.

Nyugdíjlehetőség Kérdés

Egy katás egyéni vállalkozónak egyetlen havi fix bevétele volt, amely most megszűnik az év végével. Ezzel egyáltalán nem lesz árbevétele, katabevallása jövőre már 0 forint lesz, mivel 1953 szeptemberében született férfiről van szó. Kérdésem az, hogy ha azonnal megszünteti a vállalkozását, és elmegy munkanélküli segélyre, akkor van-e lehetőség arra, hogy hamarabb nyugdíjba mehessen? Nemrégiben olvastam ilyen megoldásról, erre a konkrét esetre alkalmazható-e? Pontosan mi ennek a menete, amennyiben lehetséges a nyugdíjazása?

Felszámolás Kérdés

Egy kft.-nek tartozása van több mint egy éve. Az adószámot még nem függesztették fel. A tartozását nem tudja befizetni, a tulajdonos megszüntetné a kft-t. Felszámolással lehet? Ki indíthatja el a felszámolást, és milyen anyagi vonzata lenne?

Egyéni vállalkozó családi gazdálkodó? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jelenleg áfakörös egyéni vállalkozó vagyok. Azonban szeretnék egyéni vállalkozás helyett családi gazdálkodóként tovább működni. Ezt milyen nyomtatványon jelenthetem be? Meg kell-e szüntetni az egyéni vállalkozásomat? Köszönettel!

Egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014-ben, 36 órát meghaladó foglalkoztatás mellett egyéni vállalkozó megszünteti vállalkozását. Milyen bevallási és befizetési kötelezettségei vannak a NAV felé, milyen határidőkkel?

Kataalanyiság utáni adó elszámolása Kérdés

Tisztelt Cim! Megszűnik a kataalanyiság szeptember 30-án, október 01-04-ig vállalkozói adózás, mert az önkormányzat elszúrta a vállalkozás megszüntetését. Október 10-én a vállalkozóvá válási támogatás utolsó részletét folyósítják, és a vállalkozás befizeti az 50 ezer forint katát. Kérdésem, hogy a vállalkozóvá válási támogatás ugye vállalkozási bevételelesz, és a nagy kérdés, hogy a befizetett kata elszámolható-e költségként – azért mertem rá gondolni, mivel zömében olyan adónemeket vált ki, amelyek költségként elszámolhatók voltak. Köszönettel.

Átalányadózás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadós megszünteti a vállalkozást. Mi a teendő a megmaradt árukészlettel? Az átalányadó alapjában beszámítandó bevétel lesz? Köszönöm a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kártérítés bizonylatolása és adóvonzata

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Mikrogazdálkodó kiva hatálya alatt

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs