102 találat a(z) vállalkozás megszüntetése cimkére

Egyéni vállalkozás megszűnése Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az alábbi ügyben kérném szakmai véleményüket. Egyéni vállalkozó 19 évvel ezelőtt vásárolt egy üzletet (cukrászdát), és a vételárat terhelő áfát visszaigényelte. Az elmúlt 19 évben értékcsökkenést is elszámolt az egyéni vállalkozói bevételeivel szemben. Kérdése a következő: ha megszünteti az egyéni vállalkozást, kell-e az ingatlan forgalmi értéke után áfát fizetnie, illetve kell-e módosítania a megszűnés évében a vállalkozói adóalapját? (Nincs értékesítés.) Tisztelettel.

Katás bt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., amely a kata hatálya alá tartozik. Ebben az évben már biztosan nem lesz bevétele. A bt. beltagja megszünteti szeptemberben a bt.-t. Kérdésem az, hogy amennyiben 2018. évben a beltag alapít egy újabb bt.-t, akkor az a bt. tartozhat-e a katatörvény hatálya alá? Válaszát köszönöm.

Egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Az egyéni vállalkozás 2016. év folyamán megszűnt. Az egyéni vállalkozásban három jármű van, amelyek nullára leírtak, de üzemképesek, használatban voltak. A megszűnt vállalkozásban hogyan kell ezt kezelnem? A NAV-nál nem tudtak választ adni, az szja-törvény 11. számú mellékletében sem utalnak rá. Köszönettel: A.

Egyéni vállalkozó fel nem használt fejesztési tartaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2013-ban fejlesztési tartalékot képzett 500 ezer forint értékben. 2016-ban megszűnt a vállalkozás. Kérdésem az lenne, hogy milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik ezen összeg után, mivel nem használta fel ezt az összeget? Fizetnie kell az összeg után a vállalkozói jövedelemadót késedelmi pótlékkal növelten, és még vállalkozói osztalékadót, plusz ehót is?

Adószám-felfüggesztés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó adószámát adófizetési kötelezettség elmulasztása miatt felfüggesztették 2016.02.05-ével. A NAV-os törzsadatban a leírtak találhatók. A WEBes ügysegédben a státusza: megszűnt. Indíthat-e új egyéni vállalkozást? Kérem mielőbbi válaszukat, mert nem értem a két nyilvántartás közötti eltérést. Illetve, az Art. 24/A § (1) bekezdésének c/a pontja szerint a vállalkozás megszűnt?

Katás bevétel megszűnés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a katás egyéni vállalkozó 2016.12.31-én megszűnik, és van még be nem folyt kimenő számlája, akkor ezen összeget be kell vallani a záró bevallásban? Köszönettel.

Áfalevonhatóság, bevallási időszak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság tulajdonában lévő cégautó (személygépkocsi) totálkáros lett, és autómentő elszállította. Kérdésem az lenne, hogy az autómentésről kiállított számla áfatartalma teljes mértékben levonható, vagy csak részben? Áfás egyéni vállalkozó idei év májusában kezdte szüneteltetni a tevékenységét. Szeptemberben megszüntette a vállalkozását közvetlenül a szünetelésből. Éves áfabevalló volt az idei évben. Ebben az esetben a megszűnéskori áfabevallásában milyen bevallási időszakot kell szerepeltetnie? köszönöm válaszát!

Képviselő nélkül maradt gazdasági társaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő, ha egy kft. képviselő nélkül maradt? Az egyetlen tulajdonos (a könyvelést is ő végezte) egészségi állapota megromlott, szakértői vélemény szerint cselekvőképességet teljesen kizáró gondnokság alá helyezése szükséges. A gyámhivatal információja szerint az eljárás eltarthat 1-1,5 éven keresztül. Az ügyvezető már nem írhat alá semmit, korábban nem adott meghatalmazást, és könyvelője sincs. Nem lehet beadni a bevallásokat, nem lehet ügyvédhez menni sem. Az ideiglenes gondok feladatai nem terjednek ki a kft. ügyeinek intézésére. Hogyan lehet megszüntetni a céget, a bevallásokat beadni? Köszönöm.

Rehabilitációs ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy rehabilitációs ellátáson vagyok, és mivel letelt a 3 év, felülvizsgálaton kell megjelennem a kormányhivatalban, ahol beadtam a kérelmemet. Azt mondták, hogy meg kell szüntetnem az egyéni vállalkozásomat addig, amíg az elbírálás megtörténik. Nem főállású katás egyéni vállalkozó vagyok, 25 ezer forintot fizetek havonta, ez semmilyen tb-ellátásra nem jogosít. Kérdésem az, hogy valóban meg kell-e ebben az esetben szüntetni a vállalkozást? Köszönettel: Németh Zsuzsa

Pénztárgép-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénztárgép használatára kötelezett egyéni vállalkozó befejezte a tevékenységét. A pénztárgépet értékesítheti magánszemélyként? Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó megszűnése esetén bevallás 2016-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni (igen sürgős lenne), hogy az egyéni vállalkozó milyen nyomtatványon számolja el az éves tevékenységét a megszűnés napjáig (07. 04-ig)? Mindent megtaláltam, csak az szja-t nem, mármint a nyereségét. Köszönöm.

Egyéni vállalkozó – áfa Kérdés

Egyéni vállalkozó egy év szüneteltetés után újraindítja a vállalkozását. Új tevékenységi kört választ. Ehhez szeretne áfaalany lenni, előzőleg mentes volt. Az újrainditáskor választhat-e áfás státuszt? Ha nem, akkor megszünteti az egyéni vállalkozását, és pár nap mólva indit – már az új tevékenységgel – egy áfás vállalkozást. Ez adójogilag elfogadható? Nem lesz ebből gondja? Mennyi időnek kell eltelni a megszűnés és az új vállalkozás között? Köszönöm.

Gondnokság Kérdés

Gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének egészségügyi helyzete miatt elindul a gondnokság alá helyezési eljárás. Hogyan lehet megszüntetni a céget, ha ő az egyedüli vezető tisztségviselő? Üdvözlettel: K.

Közhatalmi tevékenységet ellátó tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Azt szeretném kérdezni, hogy közhatalmi feladatot ellátó egyéni vállalkozó megszűnésekor a tárgyi eszközök után kell-e áfát fizetni?

Egyéni vállalkozás megszüntetésének adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2015. márciusban megszüntette a tevékenységét. A vállalkozásban lévő eszközöket, a meglévő árukészletét az üzletet átvevő cégnek értékesítette, kiszámlázta. Azonban a vállalkozásban van egy ingatlan is (üzlethelyiség), melyben a másik cég folytatja a tevékenységét. A vállalkozó (vagyis már magánszemély) az ingatlant bérbe adja ennek a cégnek. Kérdésem annyi lenne, hogy a vállalkozásból ezt az ingatlant hogyan vonom ki (áfa, adózás tekintetében)? Köszönettel: Fazekasné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kártérítés bizonylatolása és adóvonzata

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Mikrogazdálkodó kiva hatálya alatt

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs