13 találat a(z) vállalkozás érdekében felmerült költség cimkére

40% adó elszámolása Kérdés

Munkahelyi étkező felújítása – gépek elszámolása Kérdés

Vendégdolgozó Kérdés

Cégünknél van 1-2 olyan vendégdolgozó állományban (bérszámfejtésük, költségeik mind nálunk jelentkeznek), akik egy másik leányvállalatunknak termelik az árbevételt. Földrajzi okok miatt alakult így. A költségeiket nem terhelnénk tovább. Ez milyen mértékben befolyásolja a társaságiadó-alapunkat? El lehet-e számolni a költségeiket (bér, autó stb.) a mi cégünknél, úgy, hogy árbevétel nem párosul hozzá, vagy ez esetben ez nem a vállalkozás érdekében felmerült költségnek minősül?

Véglegesen átadott pénzeszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasági adó hatálya alá tartozó kft. véglegesen szeretne pénzeszközt átadni kiva hatálya alá tartozó kft.-nek. A tao-törvény 2019. január 01-től módosított 3. számú mellékletének 13. pontja alapján az átadás a vállalkozás érdekében felmerült költségként kezelhető-e? Válaszukat előre is köszönöm!

Késedelmi kamat elszámolása Kérdés

Az egyéni vállalkozó energiaszámláit nem minden esetben egyenlítette ki határidőben, ezért késedelmi kamatról és felszólítási díjról kiállított számlákkal is rendelkezik. Nem egyértelmű számomra, hogy ezek a számlák részét képezhetik-e a vállalkozás érdekében felmerült költségeknek. A személyi jövedelemadó törvény mellékletében felsorol legjellemzőbb költségek között a vállalkozók által érvényesített kamatok nem szerepelnek, de tiltott jogcímként sincsenek feltüntetve. Az elszámolás melletti érv még, hogy a késedelmi kamatról szóló számlák (és a felszólítási díjak is) a vállalkozás likviditásmenedzselésének szükségszerű következményei, a vállalkozás érdekében merülnek fel – hasonlóan a hitelkamathoz, amely elszámolható –, tehát érvényesíthetők a költségek között. Válaszukat előre is köszönöm!

Készpénzfizetés pénzszállító igénybevételével Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft., melynek több vevője rendszeresen készpénzben egyenlíti ki az általa vásárolt termékek vételárát, a készpénzes fizetésekre azt a megoldást kívánja bevezetni, hogy pénzszállító céggel szerződve, meghatározott rendszerességgel, a pénzszállító cég szedi be a vevőktől a készpénzes kifizetéseket, majd a begyűjtött összeget a kft. bankszámlájára, elszámolás alapján befizeti. A fenti megoldással kapcsolatban kérdésünk: 1.) Készpénzfizetésnek minősül-e a fenti tranzakció? Vonatkozik-e az ilyen típusú elszámolásokra is a 2003. évi XCII. törvény 38. § (3a) pontja szerinti 1,5 millió forintos készpénzfizetési korlát? Vagy – mivel a kft. bankszámlájára a pénzszállító cég befizeti az összeget – nem minősül készpénzfizetésnek, mivel végeredményben az egyik félnél megvalósul a bankszámla-jóváírás, igaz "közvetítőn" keresztül? 2.) A pénzszállító céggel kötött szerződés alapján, a pénzszállító cégnek fizetendő díj a kft.-nél vállalkozás érdekében felmerült költségként elszámolható-e teljes mértékben? Nem minősül térítés nélkül nyújtott szolgáltatásnak, hogy átvállalja a kft. ezt a költséget a vevőitől? Válaszukat előre is köszönjük!

Vendégeknek fizetett szállásköltség adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünkhöz rendszeresen érkeznek vendégek, elsősorban külföldről, akiknek a taxiköltségét és a szállásköltségét sok esetben átvállaljuk. Kérdésem hogy ezekben az esetekben az áfa levonható? És nem kell utána kifizetői szja-t és ehót fizetni? A vendéglátás oka sokféle lehet. Van, hogy új termékeket ismernek meg a vevők, azért érkeznek. Vagy a magyarországi gyárat akarják megismerni, későbbi kapcsolatok céljából. Illetve előfordul olyan is, hogy az anyavállalattól jönnek auditálni vagy programokat fejleszteni. Én úgy vélem, hogy ezek a vállalkozás érdekében felmerült költségek, amelyek után levonható az áfa. Illetve véleményem szerint ezen juttatások után adót sem kell fizetni. Mi az Ön álláspontja? Válaszát előre is köszönöm.

Duális képzés költségeinek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elszámolható-e a Műszaki Szakképzési Centrum számlája vállalkozás érdekében felmerült költségnek? A műszaki szakképzési centrum a duális képzés keretében oktatja a hallgatói munkaszerződéssel cégünknél gyakorlati kézésben részt vevő egyetemi hallgatókat, illetve középfokú duális képzésben részt vevő középiskolai diákokat. A műszaki szakképzési centrum azokat a tantárgyakat számlázza, amelyeket cégünknél nem tudunk oktatni a hallgatóknak. A válaszukat előre is köszönöm.

Munkáltató által juttatott lakáscélú támogatás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság, egyszemélyes kft. munkaviszonyban lévő ügyvezetője adómentes lakáscélú támogatást vett igénybe, amelynek folyósítása egy bankon keresztül megtörtént. A bank igazolását is megkaptuk. Ezt az adómentes támogatást a vállalkozás könyvelésében személyi jellegű kifizetésként tartom nyilván. Év végén társaságiadó-alapot módosító tételként kell kezelnem, vagy elszámolhatom a vállalkozás érdekében felmerült költségként? Erre vonatkozóan nem találtam semmilyen ide vágó jogszabályt, vagy egyéb hivatkozást. Köszönettel. Szederkényiné

Nyelvoktatás elszámolása Kérdés

Kft. ügyvezetője a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásban haláleset miatt egyedüli tag maradt, és a vállalkozás továbbfejlesztése, illetve megmaradása érdekében angol nyelvórákat vesz igénybe, amielyek tandíjáról áfás számlát kap. Levonhatja-e az áfát? A nettó teljes összeget elszámolhatja-e költségként? Kell-e bizonyítania ezzel kapcsolatban valamit, és hogyan?

Vállalkozás érdekében felmerült költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Néhány hónapja alakult kétszemélyes kft. ügyvezetői az alapítók. A társaság székhelye az egyik tag lakása. A társaság dokumentumanak (például szerződések) elkészítése, nyomtatása, a számlázás, az elektronikus levelezés, a telefonos ügyintézés az ügyvezetők saját eszközein történik. Kérdésem az, hogy ezen eszközök működtetéséhez, az ügyvitelhez szükséges irodaszer, internet-hozzáférés, telefonköltség, nyomtatópatron stb. elszámolható-e a kft. költségeként annak ellenére, hogy maga az eszköz nincs a kft. tulajdonában? Ha ez nem lehetséges, mi a megoldás arra, hogy az ügyvitelhez, a társaság működéséhez szükséges ezen költségeket a kft. elszámolhassa? Válaszát előre is köszönöm.

Térítés nélküli szolgáltatásnyújtás a tao-törvényben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségüket a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 3. számú melléklet A fejezet 13. pontjában foglalt rendelkezések értelmezése kapcsán. A fenti jogszabályhely szerint nem minősül a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek "az adózó által (a közhasznú szervezet kivételével) az adóévben nem adomány céljából, az adóévben térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke, valamint e juttatásokkal kapcsolatban ráfordításként elszámolt általános forgalmi adó, ha [...] az adózó nem rendelkezik a juttatásban részesülő nyilatkozatával, amely szerint a juttatás adóévében az eredmény a juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, amelyet a beszámoló elkészítését követően nyilatkozat útján igazol". A fent idézett jogszabályhely kizárólag a nonprofit juttatásban részesülőkre vonatkozik csak, vagy a fenti jogszabályhely alkalmazása független a profitorientáltságtól? Például két forprofit gazdasági társaság közötti ügylet esetében, a fentiekben említett igazolás esetén a vállalkozás érdekében felmerült költségnek tekinthető-e a térítés nélkül nyújtott szolgáltatás? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Z.

Minden, amit az áfalevonási jogról tudni kell – Példákkal! Cikk

Az áfalevonás lehetősége ugyan alapjog a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára, azonban a gyakorlásának vannak jogszerű korlátai. A következőkben – példákkal illusztrálva – ezeket tekintjük át.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyed

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavállaló jogellenes felmondása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close