181 találat a(z) turizmusfejlesztési hozzájárulás cimkére

Adózási határidők 2019. július 22-28. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Befizetési határidő Esemény

Bevallási határidő Esemény

Befizetés Esemény

Bevallás Esemény

Vendéglátás 5 százalékos áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. kávézót üzemeltet. A cégbíróságon bejegyzett tevékenységei: 5630 Italszogáltatás, 5610 Éttermi, mozgó vendéglátás illetve 4761 Könyv-kiskereskedelme, 4779 Használtcikk bolti kiskereskedelme (használt könyvek értékesítésére). Az önkormányzat által kiadott hatósági nyilvántartásban a tevékenység formája: üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység A termékek megnevezése: 1.1 Meleg-, hideg étel ( előre csomagolt szendvics) 1.2 Kávéital, alkoholmentes- és szeszes ital 1.3 Csomagolt kávé, dobozod, illetve palackozott alkoholmente és szeszes ital 1.4 Cukrászati készítmény, édesipari termék Kereskedelmi tevékenység jellege: kiskereskedelem - vendéglátás Szeszes ital kimérést nem folytat. Helyben készítenek melegszendvicseket, melegítenek mirelit pékárut. Készítenek kávés italokat, turmixokat. Szervíroznak süteményeket, tortákat. A helyben fogyasztást 5 százalékos áfával értékesítik. Helyesen teszik? Vonatkozik a tevékenységükre az 5 százalékos áfakulcs, és így turizmusfejlesztési hozzájárulásra is kötelezettek? Köszönettel!

Alanyi adómentes vállalkozó turizmusfejlesztési hozzájárulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes vendéglátó vállalkozónak mi alapján kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetnie, ha a pénztárgépes bevételekből nem különülnek el a kedvezményes és egyéb áfás tételek?

Turizmus ejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kisadózó alanyi adómentes vállalkozás, lángossütéssel foglalkozik, büfében, 561003 és 561004 TEÁOR alatt. A büfé előtti kis asztalt körbeállva is el lehet fogyasztani a helyben készült lángost, vagy el lehet csomagoltatni. Alanya-e a fenti tevékenységet folytató vállalkozás a turizmusfejlesztési hozzájárulásnak? Köszönettel: Csóti Anikó

Fagyizó turizmusfejlesztési hozzájárulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy egy alanyi mentes vállalkozó, aki fagyizót üzemeltet, alanya-e a turizmusfejlesztési hozzájárulásnak? A fagyizóban van helyszíni fogyasztás is, és természetesen elvitel is. A törzsadatában a TEAOR 56.10, de TEAOR keresőben az 56.10 és az 55.30 egy és ugyanaz.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás újabb ellenőrzés után Kérdés

Segítséget szeretnék kérni. Egy pékségnek könyvelek, ahol helyben is készítenek szendvicseket, kávé, teát, forró csokit. Büfé, reggeliző jelleggel asztalokat helyeztek el az eladó térben. Van vendégmosdó, az asztalokat tisztán tartja a személyzet, de konkrét felszolgálás nincs. A pultnál a vendég kérheti helyben fogyasztásra és elvitelre is a szendvicset, pékárut. Az év elején, a változáskor kértünk a NAV honlapján ezzel kapcsolatban tájékoztatást. A válasz a meleg konyha hiányára hívta fel a figyelmünket, így nem mertük alkalmazni a kedvezményes adókulcsot. A héten a NAV ellenőrei meglátogatták a boltot, és jegyzőkönyvben arra kérik az üzemeltetőt, hogy a pénztárgépben legyen helye a kedvezményes kulcsnak a helyben fogyasztott termékekhez, becsüljük meg év elejéig visszamenőleg az ilyen jellegű bevételt, készítsük el a turizmusfejlesztési bevallásokat, és fizessük meg a hozzájárulást. Arról nincs szó, hogy önellenőrizzük az áfát a becslés alapján. Valamint kérik, hogy innentől ennek megfelelően gyűjtsük a bevételeket és adózzunk. Hát, kicsit le vagyok döbbenve, mert most sincs meleg konyha, nem változott semmi. Nem értem sajnos, így kérem a segítségüket! Köszönettel: Hohmanné Győri Ildikó

Szállodai reggeli adózása az áfa szempontjából. Kérdés

Tisztelt Szakértő, mik a pontos feltételei, hogy egy szálloda a reggelire az 5 százalékos áfakulcsot + turizmusfejlesztési hozzájárulást alkalmazzon? Segítségét előre is köszönöm.

Új adónem, figyeljen rá! Cikk

A NAV több ellenőrzés alkalmával tapasztalta, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett adózók adóbevallási és megfizetési kötelezettségeiket számos esetben elmulasztják, amely többnyire a tájékozatlanságra vezethető vissza, olvasható az adóhatóság honlapján.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban várnám szíves állásfoglalását: Idén január 01-jétől turisztikai hozzájárulást kell fizetni minden olyan gazdálkodónak, aki az 5%-os kedvezményes áfakulcsot használhatja a vendéglátásban. Engem a NAV állásfoglalása zavar meg, ezt írják: Az Áfa tv. 70. § (1) bekezdésének a) pontja alapján szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába beletartoznak az adók, vámok, illetékek, járulékok, hozzájárulások, lefölözések és más, kötelező jellegű befizetések, kivéve magát az e törvényben szabályozott adót. A két rendelkezés összevetéséből adódóan a turizmusfejlesztési hozzájárulás összegét az áfaalapba nem kell beszámítani. Abban az esetben, ha a hozzájárulás-köteles szolgáltatást nyújtó adóalany a hozzájárulás-fizetési kötelezettségére tekintettel a szolgáltatás ellenértékét a hozzájárulás összegével növelten állapítja meg, a hozzájárulás, mint az Áfa tv. 65. §-a szerinti ellenérték része lesz az áfa alapja. Kérdésem az, hogy miképpen tudom ezt a gyakorlatban alkalmazni úgy, hogy lehetőség legyen arra, hogy a kapott ellenértékből leszámolhassam a 4%-ot és csak ez alapján állapítsam meg a fizetendő áfát? A termék árát külön gyűjtőbe kell talán ütni a pénztárgépben és külön a 4%-ot? Válaszát köszönöm.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás kerekítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! A turizmusfejlesztési hozzájárulást a könyvelésben forintban vagy ezer forintban kell a könyvelés során előírni? Mivel az áfabevallásban is szerepel erre vonatkozóan adat, ezért gondolom, az adóalap egyezőségét figyelni kell. A 18TFEJLH nyomtatvány kerekítésre nem ad opciót. Várom szíves válaszukat.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás elszámolása egyéni vállalkozónál Kérdés

Korábbi válaszban az olvasható, hogy a számviteli szabályok szerint a 8. számlaosztályban kell elszámolni egyéb ráfordításként a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Egyéni vállalkozónál el lehet számolni egyéb költségként?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs