157 találat a(z) turizmusfejlesztési hozzájárulás cimkére

Kusza szálak a turizmusfejlesztési hozzájárulás és az áfa között Cikk

Zavar támadt egy új teher, a turizmusfejlesztési hozzájárulás és az általános forgalmi adó kapcsolatának értelmezésében. A tisztánlátást nem segítette, hanem inkább gátolta a NAV minap (portálunkon is) közölt tájékoztatója.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2018. 01. 01-től hatályos turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatosan szeretném a segítségüket kérni. Több vállalkozást is érint a kérdés, egyikük hamburgeres, a másik vállalkozás lángos-, illetve kolbászsütő, további vállalkozó pedig a nyári időszakban szendvicset készít mindegyiküknek, 561006 a főtevékenysége Fenti esetekben alkalmazhatja-e bármelyikük is a kedvezményes adókulcsot, illetve köteles-e turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni? Illetve további kérdés, hogy amennyiben a vállalkozás alanyi adómentes státuszú, abban az esetben a turizmusfejlesztési hozzájárulást a teljes bevétel után fizeti, mivel azt áfaszempontból nem tudja elkülöníteni? Köszönettel: OÁ

Turizmusfejlesztési hozzájárulás – új kötelezettség 2018. január 1-jétől Cikk

2018. január 1-jétől az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló törvény új fizetési kötelezettséget állapít meg – írja honlapján a NAV.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy rendezvényszervező cég, amely a rendezvényekhez kapcsolódó étkeztetéseket egy az egyben továbbszámlázza. A 2017-es év folyamán 18 százalékkal, az idei évben pedig 5 százalékkal. Ehhez kapcsolódóan olyan kérdésem lenne, hogy terheli-e őt az idei évtől a turizmusfejlesztési hozzájárulás 4 százalékos mértéke, mivel nem ő a közvetlen szolgáltatásnyújtó? Válaszukat előre is köszönöm!

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulunk Önökhöz. A 2016. évi LXVI. törvény alapján 2018.01.01-tõl hatályba lép a turizmusfejlesztési hozzájárulás, amelyet az adózónak étkezõhelyi vendéglátásban étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után kell majd megállapítani. Kérdésünk ezzel összefüggésben arra a felszolgálási díjra irányul, amelyet az adózó nyugtán, számlán feltüntet. Egyrészt a turizmusfejlesztési hozzájárulás alapját fogja-e képezni a kedvezményes adótartamú felszolgálási díj áfa nélküli értéke? A 71/2005 (IX.27) GKM rendelet szerint a foglalkoztatónak az adókkal és járulékokkal csökkentett felszolgálási díjat kell kifizetnie a személyzetnek, ami eddig az áfát és a 15% nyugdíjjárulék levonását jelentette. Ezzel kapcsolatban kérdésünk az lenne, ha a felszolgálási díj alapját képezi a turizmusfejlesztési hozzájárulásnak, akkor a turizmusfejlesztési hozzájárulás összegével csökkenteni kell-e a személyzet részére kifizethetõ összeget? Válaszukat elõre is köszönjük.

Megjelent a júliusi VálaszAdó Cikk

Az elmúlt hetekben már részletesen beszámolhattunk a legújabb adócsomag módosításairól, miután a megszavazott változtatásokat a Magyar Közlöny 2016. 87. számában, június 15-én nyilvánosságra hozta.

Figyelem, új adó a csomagban! Ez az ára az 5 százalékos áfakulcsnak Cikk

Új adó, úgynevezett turizmusfejlesztési hozzájárulás bevezetését csempészte be a parlament törvényalkotási bizottsága az adótörvénycsomaghoz készített összegző módosító javaslatba, amelyet múlt hét pénteken nyújtottak be, most kedden pedig már szavaz is róla az Országgyűlés.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztrák biztosítás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szociális tűzifa juttatás kiszállítása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Átalányadózó vállalkozó bankszámlanyitás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs