29 találat a(z) számla kelte cimkére

Teljesítésigazolás Kérdés

Kata kilépés Kérdés

Számla dátuma, könyvelési periódus, áfa visszaigénylése Kérdés

Részvétel nemzetközi kiállításon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2020 májusában Münchenben vesz részt kiállítóként egy nemzetközi vásáron. A rendezvényt szervező cég megküldte a számláját (standbérlet, regisztrációs díj, úgynevezett hulladékkezelési díj és szolgáltatások előlege szerepelnek a bizonylaton) november 13-án. A számla dátuma november 11., a fizetési esedékesség 2020. január 31. Pontosabban ez egy olyan lehetőség, hogy költségek felszámolása nélkül egyenlíthetjük ki a számla összegét. A rendezvény 2020. május 4-8. között kerül megrendezésre. Azt szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben mi lesz a számla teljesítési dátuma, illetve az áfabevallásban melyik időszakban (havi áfabevallók vagyunk), és melyik sorban kell szerepeltetni a számlát. Szíves válaszát köszönöm.

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyes-e a számlázás áruértékesítési tevékenység esetén akkor, ha a számla kiállítása a teljesítést – szállítást, áruátvételt – megelőző napon történik? Például számla kelte 2019. 10. 16., a teljesítés napja – a tényleges áru átvétele, szállítása – 2019. 10. 17. lesz. Köszönettel.

Számla kiállításának napja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy egyéni vállalkozó, valamint bt. állithat-e ki szombati nappal számlát? Válaszát előre is köszönöm.

Tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Euróban adott tagi kölcsönt vissza lehet-e adni forintban? Külföldi vevőnek kibocsájtott EUR-s számlát a teljesítés, vagy a számla keltével forintosítom? És milyen árfolyammal számolom? Köszönöm: Pánti Etelka

Elszámolásos ügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szállító partnerünk szállásdíjat számlázott 2016. 09. 12 – 09. 25-éig. A számlán a teljesítés dátuma 2016. 11. 07., számla kelte 2016. 11. 07., fizetési határidő 2016. 11. 15. Szabályosan állította-e ki a számlát az elszámolásos ügyletnek, az áfatörvény 58. §-ának megfelelően? Hivatkozhat-e a partner arra, hogy annak ellenére, hogy helytelenül van a teljesítési dátum megállapítva, ugyanabban az áfabevallásban szerepel? Ezért kéri a számlája befogadását.

Folyamatos teljesítésű ügylet meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Annak meghatározásában szeretném a szaktanácsát kérni, hogy az alábbi két ügyletet áfateljesítés szempontjából folyamatos teljesítésű szolgáltatásnak kell-e tekinteni. 1. Vállalkozás ügyfelei részére – a cégvezető számára – vállalatvezetési, kontrolling jellegű döntéstámogató üzletviteli tanácsadást végez az aktuálisan felmerülő kérdések megoldásában. A szerződésben tanácsadási óradíjban, havidíjban állapodnak meg. Az ügyfél által elfogadott teljesítési igazolás alapján jogosult számlázni arra az időszakra, melyben teljesítés történt. 2. Vállalkozás saját munkaerő hiányában üzemének működtetéséhez másik vállalkozással köt szerződést. Havi díjban állapodnak meg, azzal, hogy az elszámolás napja a hónap utolsó napja. A számlán a teljesítés napja a hónap/időszak utolsó napja, kelte a hónapot követő második nap. Fizetési határidő a számla kelte plusz 10 nap. Helyes-e így a számla kiállítása, vagy a folyamatos teljesítésű szolgáltatásokra vonatkozóan (áfateljesítés = fizetési határidő) kell a számlát kiállítani? Köszönöm válaszát.

Gazdasági tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó tevékenységének szüneteltetése alatt szerezhet-e be árut? Ez gazdasági tevékenységnek minősül-e? A NAV értelmezése szerint igen. A beszerzésről kiállított számlán a teljesítés időpontja a szünetelés idejére a számla kelte már a működés idejére esik. Visszaigényelhető-e a számla áfatartalma? Köszönöm válaszát CsCs

Áfabevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő. Közösségi beszerzésről szóló számla késve érkezett meg, a számla kelte 09. hó, vagyis a szeptember havi áfabevallásban kellett volna szerepeltetni. Ha október hónapban áfabevallás-leadás után érkezik, beállítható-e az október havi áfabevallásba, és ha igen, a számla keltezésekori árfolyammal?

Időszakos elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem fuvarozással foglalkozik. Az egyik nagy üzemanyag-értékesítő cégnél ügyfélkártyával rendelkezik. A cég havonta kétszer számláz, egyszer 15-én, az addig felmerült tankolásokat számlázza ki, majd egyszer hónap utolsó napján a hónap második felében történt tankolásokat. Egy számla nagyságrendileg 70 oldal, több tízmillió forint bruttó értékkel. A számlának nincs teljesítés dátuma, csak számla kelte és fizetési határideje. Kérdésem lenne, hogy melyik áfabevallásban kell szerepeltetni? A számla kelte szerinti időszakban, vagy pedig a számla fizetési határidejének időszakában? Válaszát előre is köszönöm.

Áfamentesség választása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném kérni a segítségét. A 2016. évben adott egy negyedéves áfa bevalló szolgáltató cég, amely munkaerőt kölcsönöz egy erre szakosodott cégtől. A kiállított számlák teljesítési dátuma mindig a tárgyhót követő hónap 5. napja. A számlák FAD-osan kerülnek kiállításra. December hónapban alanyi adómentességet választott a szolgáltató cég. A decemberi időszakra vonatkozó munkaerő-kölcsönzési számla teljesítési dátuma 2017. 01. 05., tehát a számla teljesítési időpontjában a szolgáltató cég már alanyi mentes, viszont a beérkező számla még mindig FAD-os. Mi a teendő ilyen esetben? Le kell-e rontatni a számlát? Vagy hogyan kell bevallani az így keletkezett áfát egy már alanyi mentes cég esetén? Válaszát előre is köszönöm!

Szja-ról katára való áttérés II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2 napja feltett kérdésemet, annyiban módosítanám (ugyanezzel a címmel feltett kérdésem), hogy a szóban forgó számla kelte 2016.12.31-ei dátumú és nem 2017 januári. A módosításra való tekintettel várnám a válaszát. Köszönettel.

Elhatárolás vagy előző évi költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakra szeretnék segítséget kérni. Vitát okoz, hogy az alábbi számlákat decemberre vagy januárra kell-e könyvelni: Például telefonszámla, internet számla, könyvelési díj számla: mely belső tartalma szerint 2016.12.01–2016.12.31-e közötti időszak számlája, de a számla kelte, a teljesítési idő, a fizetési határidő mind 2017. januári. Ezt a számlát 2016.12.31-ei teljesítéssel 2016-ban kell lekönyvelni a szállítóba eltérített áfával, vagy 2017-ben könyveljük le januárban és a nettó összeget visszahatároljuk 2016-os költségnek? Ha a számla belső tartalma szerint a leszámlázott időszak például 2016.12.15-étől 2017.01.15-éig tart, akkor az a helyes eljárás (mivel a számla 2 évet érint), hogy 2017. januári teljesítéssel januári áfa-visszaigényléssel januárra könyveljük és a 15 napra eső költséget visszahatároljuk 2016-ra? Tehát a kérdés igazából az, hogy a belső tartalmuk szerinti költségeket hiába minden dátum már 2017. januári rajta, még december 31-ei teljesítéssel decemberre könyveljük, ha csak decemberi költség van a számlán? És nem helyes, ha csak a költség vissza van határolva és a beszámolóba nincs a rövid lejáratú kötelezettségek között, mint szállítói tartozás? Hiszen ha decemberre könyveljük ezt a számlát, akkor ugyan úgy a költségeknél megjelenik mintha vissza határoltuk volna, csak a rövid lejáratú kötelezettségünk is nő. Köszönöm szépen a segítségüket!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ügyvezetés jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close