139 találat a(z) különbözeti áfa cimkére

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autókereskedés új és használt gépjárművek értékesítésével foglalkozik. A használt járművek tekintetében bejelentkezett a különbözeti áfára. Mikor nem adóalanytól vásárol, akkor egyértelmű a helyzet, vételi jeggyel vesszük meg az autót, és amikor eladjuk, különbözet szerint adózunk. De van olyan is, amikor másik autókereskedéstől vesszük meg a gépkocsit, amely áfásan számlázott nekünk, feltételezem, hogy azért, mert olyan autót ad el, amit előtte az adóköteles tevékenységéhez használt. Ilyenkor, ha ezt az autót értékesítjük, akkor nekünk is áfásan kell számlázni, és a beszerzés számlája alapján levonhatjuk az adót? Vagy le sem vonhatom az áfát, hiába szerepel a számlán, és ugyanúgy különbözet szerint számlázom, ahogy a nem adóalanyoknál, vagy ahol nem számítottak fel adót? Várom válaszukat! Köszönöm!

Értékesített személygépjárműről kiállított számla tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk személygépjárművet vásárolt. A számlában nem volt áfa feltüntetve, mert azt járműkereskedőtől vásárolta, aki különbözeti áfás (használtcikk). Most cégünk értékesíti ezt a személygépjárművet. Hogyan kell a számlában feltüntetni, hogy ez áfamentes bevétel? Milyen szöveget kell ráírni a számlára?

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autókereskedés vásárolt egy személygépjárművet különbözeti áfával, és szeretné a gépkocsit továbbértékesíteni magánszemély részére. Kérdés, hogy ő szintén különbözeti áfás számlát állít ki a gépjárműről? (Természetesen a kereskedés bejelentkezett a különbözeti áfára.)

Különbözeti áfás termékhez kapcsolódó költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! A különbözeti áfás gépkocsi és motor kereskedelemmel foglalkozó cég közösségi tagállamból hoz be termékeket. Mivel ezek használt motorok többségükben, előfordul hogy olajat vagy alkatrészt kell itthon cserélni bennük, illetve egyéb, más karbantartást, kisebb javítást végezni rajtuk. Ebben az esetben a költségszámlákat hogyan kell elszámolni? Le lehet-e vonni az áfát belőle, vagy ne vonjuk le az áfát, és a különbözeti áfás termékbeszerzés értékét fogja növelni, amit a motorokra ráköltöttünk? Vagy marad az áfa levonásba helyezése, és az eredeti beszerzés értéke és az eladás különbözete lesz az árrésadózás alapja? Várom válaszukat.

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Normál adózás (áfa) hatálya alá tartozó, autójavítással foglalkozó társaság alkalmanként személygépkocsit vásárol magánszemélytől. Ezen felújítást, karbantartást végez, majd továbbértékesíti, szintén magánszemély részére. Alkalmazhatja ezekben az esetekben a különbözet szerinti adózást? Külön bejelentési kötelezettség terheli ez esetben a NAV felé a kft.-t? Köszönöm.

Bontott gépjárművek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyektől felvásárolt, forgalomból kivont gépjárművek bontásával, hasznosításával kívánunk foglalkozni. A beszerzési érték jó ideig rendre magasabb lesz, mint az eladási árbevétel. Globális módszer alkalmazása mellett hogyan állapítsuk meg a különbözeti áfa alapját és összegét, ha az alábbi példa szerinti adatokkal rendelkezünk? Egy 1000 kilogrammg súlyú roncsot 30 ezer forintért vásárolhatunk fel. Ebből 850 kilogrammot hulladékként tudunk eladni 5 300 forintért (fordított adózással ), 150 kilogrammot hasznosítható alkatrészként, több darabban, darabáron (legyen 50 ezer forint). Más felvásárlások egyelőre csak a készletet (és a kínálatot növelik). Tisztelettel várom válaszukat.

Használtautó-értékesítés áfa Kérdés

A vállalkozás használtautó-kereskedéssel foglalkozik. A különbözeti adózást választotta. Beszerzéseit EU-n belül végzi (Szlovákia, Ausztria, Németország). A revízió megállapítása szerint jogtalanul alkalmazta abban az esetben a különbözeti áfát, ahol a viszonteladó a nevezett országokban nem jelentkezett be a különbözeti áfa hatálya alá. A revízió szerint ebben az esetben általános szabályok szerinti elszámolást kell alkalmazni. Ennek értelmében a jármű behozatalakor a nettó beszerzési árra áfafizetési kötelezettsége keletkezett. A külföldről beszerzett számláról nem állapítható meg, hogy különbözeti áfát alkalmaz-e a vállalkozás. Kérdésem, hogyan állapítható meg a külföldi számláról, hogy milyen az adózási formája, egyáltalán a fenti országokban ugyanaz-e az eljárás a használt gépkocsi adózásával kapcsolatban? Köszönettel várom válaszát. Üdvözlettel Bécsiné

Különbözeti áfa – áfalevonás Kérdés

Tiszelt Szerkesztőség! Magyar cég (különbözeti áfás) használt gépjárművet vásárol külföldi (szintén különbözeti áfás) cégtől. Két kérdésem lenne a szállítási díj levonásával kapcsolatban: 1.) A külföldi cég leszállítja a magyar cégnek az autókat, áthárítja a szállítási díjat. A magyar cég ezt a beszerzési árban nem érvényesíti (árrésadó alapján nem csökkenti). Helyesen jár-e el? 2.) A külföldi cég nem szállítja le ezeket az autókat. A magyar cég megbíz egy magyar fuvarozót, aki ezért szállítási díjat (áfásat) számol fel. Kérdésem, hogy ilyen esetben a szállítási díj áfatartalma levonásba helyezhető-e? Helyesen ítéljük-e meg, hogy a külső szállítás csak közvetetten kapcsolódik az autókhoz?Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Human Broker

Különbözeti áfás tehergépkocsi Kérdés

Szeretnék választ kapni az alábbi kérdésre: 2010-ben a kft. tehergépkocsit vásárolt különbözeti áfát alkalmazó cégtől. A számla nem tartalmazott áfát, nettó összeget fizetett a vásárló. Most szeretné értékesíteni a gépjárművet a jelenleg is áfaalany kft. Milyen számlát kell kiállítania ebben az esetben a vételárról? Áfásat vagy áfa nélküli számlát? Köszönöm válaszukat, tisztelettel: Kormosné

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtcikk- és ajándéktárgy-kereskedő (tehát használt és új árut is vesz és elad) az eladásra szánt árut, ha alanyi mentes kereskedőtől, vagy tárgyi adó mentes árut szerez be, akkor bele lehet-e számítani ezeknek az értékét a különbözeti áfa számításánál. A használt és az új áru esete is külön-külön érdekelne. Köszönöm a segítséget. Ildi

Különbözeti áfával beszerzett tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk gépkocsik bérbeadásával is foglalkozó társaság. Egy éve vásárolt Ford Transit buszt, mint bérbeadási tevékenységre szánt autót, melyhez zárt végű pénzügyi lízinget vett igénybe. Banktól különbözeti áfás számlát kapott autóvételről, tehát nem volt levonható áfa vételkor, mert egyébként levonhatott volna a tevékenységére tekintettel. Most el szeretné adni ezt a gépjárművet. Ugye jól gondoljuk, hogy áfatörvény 87. paragrafus alatt egyik pont sem vonatkozik erre a társaságra, és ezt a gépjárművet áfásan kell értékesítenie? Második kérdés, hogy értékesíthetné áfamentesen, ha nem gépkocsi-bérbeadási tevékenységre használta volna, hanem egy sima céges autó lett volna ez a gépjármű? Köszönettel.

Úthasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdésem lenne: 1. Kft. telephelye egy ipari parkban van, ahol többek között a belső utak használatáért is fizetni kell. Az úthasználati díj áfásan szerepel a számlán. Kérdésem az lenne, hogy ennek az úthasználati díjnak az áfáját le lehet-e vonni? 2. Egy másik kft. üzlethelyiséget vásárolt, és ott viszonteladóként vegyesen különbözeti áfás (régiség) és normál áfás (üdítő, ajándéktárgy) árukat árul. Kérdésem az lenne, hogy az üzlet megnyitásához tartozó költségek (polcok, festék, lámpák, egyéb építőipari munkák) és az üzlet üzemeltetési költségei (áramdíj, vízdíj) áfája levonható-e? Befolyásolja-e az áfavisszaigénylést a különbözeti áfa szerinti adózás? Segítségét köszönöm, Ildi

Különbözeti áfa levonási jog 2015-től Kérdés

Tisztelt Szakértők! Használt gépjárművek beszerzésével és értékesítésével, valamint gépjármű bérbeadásával foglalkozó kft. különbözeti áfa alá bejelentkezett. A beszerzett gépkocsikat időnként javítani, vagy felújítani szükséges. A beszerzéssel kapcsolatos áfát, illetve a beszerzett gépjárművek javítási, alkatrész költségének áfáját eddig nem helyeztük levonásba. A kérdésem, hogy ez 2015-től változott-e? Tehát levonhatóak lettek-e ezen tételeknek az áfája? Köszönöm szépen!

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belga cégtől, aki aukción értékesít használt személygépkocsikat (online oldalon több ezer gépjárműre lehet licitálni) egy magyar autókereskedő cég, aki bejelentkezett különbözeti adózásra a használt ingóságok tekintetében személyautót vásárol. A belga cég számláján a következő jogszabályi hivatkozás található: "Fordított adózás. Az 2006/112/EU ÁFA direktíva 141. és 197. pontja". Kérdésem, hogy a magyar cégnek az áfabevallásban hol kell feltüntetnie a beszerzést? Amennyiben áfát kell bevallania és levonnia a beszerzés után, akkor különbözeti adózással értékesítheti-e? Van-e olyan eset a közösségen belüli beszerzés után, hogy a magyar adóalany különbözeti áfával tudjon értékesíteni Magyarországon? Válaszát előre is köszönöm.

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha különbözeti áfa esetén a beszerzés értéke több mint az értékesítés, akkor a következő áfabevallási időszakban levonható-e a maradék beszerzési érték az árrés-számításnál? Köszönettel: Ildi

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs