27 találat a(z) közösségen belüli beszerzés cimkére

Alanyi mentes civil szervezet közösségen belülről terméket szerez be Kérdés

Közösségen belüli új tehergépkocsi-beszerzés Kérdés

Közösségen belüli beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségen belüli árubeszerzésnél bevételezéskor a bekerülési értéket milyen árfolyamon forintosítom? Az áru érkezésének napján érvényes árfolyammal vagy a számla kibocsátási napján érvényes árfolyammal? Várom szíves válaszát!

Alanyi mentes vállalkozás közösségen belüli beszerzésének áfája Cikk

Közösségi adószámmal rendelkező ügyfelének közösségi beszerzéseinél nincs feltüntetve az áfa, ami kissé összezavarta kérdezőnket, mert ügyfele a 10 ezer euró alatti beszerzés szerinti elszámolást alkalmazza. Hogyan lehetne az ügyfél státusát tisztázni? Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Közösségen belülről történő, 27%-os áfa alá tartozó, továbbértékesítési célú termékbeszerzés áfaelszámolása Kérdés

A bt. Németországból szerzett be 27%-os áfatartalmú terméket továbbértékesítési céllal. Kérdésem, hogy az áfabevallásban mely sorokban kell szerepeltetni. A számlában 584,59 Euró +157,84 (MwST27%) szerepel. Köszönettel.

Közösségen belüli beszerzéshez kapcsolódó fuvar áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségen belüli beszerzéshez kapcsolódó fuvart melyik sorban kell bevallani az áfabevallásban. Az áru például Görögországból származik, a fuvart a magyar vevő intézi bolgár fuvarossal. Ebben az esetben a fuvarra kell áfát felszámítani, és a feltételek fennállása esetén levonni az áfabevallásban? A60-as bevalláson kell szerepeltetni?

Személygépjármű EU-s beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gépjármű-kereskedő cég 2018 szeptemberében vásárolt továbbeladási céllal Belgiumból egy személygépkocsit. Beszerzéskor közösségen belüli beszerzés címén a szeptemberi áfabevallásban a beszerzésre jutó áfát állította be fizetendő adóként, és mivel továbbeladási célból történt a beszerzés, ugyanabban a bevallásban az áfa levonható áfaként is beállításra került. 2018 decemberében a cég úgy döntött, hogy ezt a személygépkocsit saját használatra forgalomba helyezi. Kérdés: a szeptemberi áfabevallásban levont áfát a decemberi áfabevallásban kell fizetendő áfaként bevallani, vagy a szeptemberi áfabevallást kell önrevíziózni és a levonásba helyezett áfát csökkenteni?Gyors válaszukat előre is köszönöm.

Használt autó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A használtautó-kereskedő Ausztriából és Németországból vásárol használt autót magánszemélytől. Itthon különbözeti áfa alá van bejelentve, pont a használtautó-kereskedés miatt. Kint nem fizeti meg a vásárlás után az áfát, mivel az eladó magánszemély volt. Behozza Magyarországra a megvásárolt autót és értékesíti itthon, magánszemélynek vagy cégnek. Én úgy tudom, hiába különbözeti adózással fizeti az adót itthon, ha magánszemélytől veszi közösségen belül a használt autót, Magyarországon be kell fizetni az áfa összegét a beszerzési ár után. Akkor nem kellene, ha kereskedőtől veszi és a beszerzés számlája bruttó, vagy a kinti kereskedő is különbözeti áfát feltünteti a számlán. Segítségét előre is köszönöm.

Kínából beszerzett termék – teendők az áfa kapcsán Cikk

Az áfanyomtatványon hol kell bevallani a Kínából behozatott, Szlovéniában vámolt terméket, ki kell-e fizetni előre az áfát? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Közösségi beszerzés Kérdés

Ügyfelem, egy kft. Írországból szerzett be papírárut, összesen 9 ezer forintért. Az értékesítő magánszemély adómentes, közösségi adószám nélküli számlát állított ki. Az ügyletet az áfabevallás szempontjából hogyan kell minősíteni? Ugyanezen ügyfél, a kft. közösségi adószám nélküli adózótól vett igénybe szolgáltatást angol illetőségű cégtől, a szolgáltatás egy konferencia nevezési díja. Hogyan kell minősíteni ezt az ügyletet az áfabevallásban? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Közösségen belüli beszerzés helyesbítő számlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk gyakran vásárol külföldi partnertől termékeket. Szinte minden hónapban előfordul, hogy egy-egy hibás terméket vissza kell küldenünk, amelyről a partner egy jóváíró ("mínuszos") számlát állít ki felénk. Természetesen a jóváírószámlán sem szerepel áfa (közösségi termékbeszerzés az eredeti ügylet). Miként kell eljárni az áfabevallásban az ilyen számlák esetén? A könyvelőprogram úgy emeli át az adatokat, hogy az áfabevallás 14. sorában szerepel "nettóban" a havi beszerzésünk (összes beszerzés - a jóváíró, ha a partnertől van több számla is). A 69. sorba, levonható oldalra viszont "csak" az összes pozitív beszerzést teszi (tehát ez a sor a jóváíró számla összegével több mint a 14. sor) és a 31. sorban szerepel a jóváíró számla összege, fizetendő adót növelő tételként. Így a 14. és a 69. sor nem egyezik. Ezt úgy szoktam megoldani, hogy a 31. sorból "kiveszem" a jóváíró összegét és a rá jutó áfát és átteszem a 69. sorba, hogy egyezzen a két sor. Az A60 nyomtatvány elfogad negatív értéket. Felmerült bennem, hogy jó-e ez így, illetve miként tudom majd megoldani, ha véletlenül nem lesz egyetlen közösségi beszerzés sem a hónapban, viszont érkezik egy jóváíró számla, azt nem tudom majd miből levonni és a 14., illetve 69. sorban negatív tétel szerepelne? A nyomtatványkitöltő nem jelzi hibának, de nagyon furcsa számomra. Köszönöm

Közösségi tárgyi eszköz beszerzés áfája Kérdés

Kamion közösségen belüli beszerzésére került sor. Magyarországon az Ober Pénzügyi Lízing cég mint vevő vette meg a kamiont attól, aki közösségen belülről beszerezte azt. Közösségen belüli beszerzés áfamentes, a lízingcégnek áfásan lett értékesitve. Hogyan szerepeltetem ezt az áfabevallásban, és hogyan könyvelem?

Közösségi beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem áfa témakörben a következő: magyar székhelyű termelő kft. a tevékenységéhez szükséges anyagot vásárolt közösségi országból. Amennyiben céges személygépkocsival történik a közösségi országból a termék szállítása a kft. telephelyére, közösségi termékbeszerzésnek minősül-e, azaz a fizetendő és levonható áfa sorba is beállítható-e a termék összege utáni 27%-os áfa? Köszönöm a választ.

Használt gépjármű-kereskedő közösségen belüli vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Konkrét kérdésem van: közösségen belüli országból használt gépjármű-kereskedő (árrés adózást választott) magánszemélytől vásárol személygépkocsit, illetve olyan vállalkozótól, aki szintén a különbözeti adózást választotta és erről nyilatkozik is. A fenti beszerzéseket az áfabevallás mely soraiban kell szerepeltetni? A különbözet szerinti értékesítések esetében a bevallás mely sorában szerepelnek az értékesítési adatok? Köszönettel: takacskonyv.

Közösségen belüli beszerzés jóváíró számlájának árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás terméket szerez be közösségen belülről a deviza átváltás árfolyama a számla kiállítás dátuma, valamint bevallása is erre az időpontra esik. Később a következő hónapban jóváíró számlák érkeznek, a számlakiállítás dátuma, teljesítése már a következő hónap, viszont hivatkozik az előző havi számlára. Ebben az esetben a devizaátváltás időpontja melyik nap lesz, az eredeti vagy a jóváíró számla dátuma? Másik kérdésem közösségen belülről forintban kiállított számlák érkeznek, viszont alatta zlotyiban is fel van tüntetve az összeg. Ebben az esetben elég, ha csak a könyvelésben forintban van rögzítve a számla? Valamint itt is a számlakiállítás alapján állítom be az áfában, mivel közösségen belüli vagy a teljesítést veszem alapul?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close