24 találat a(z) költség elszámolása cimkére

Fizikai közérzetet javító szolgáltatás Kérdés

Cipősdoboz akció adózása Kérdés

Egyesület közgyűlés szállásdíj Kérdés

Családi gazdálkodó értékcsökkenés Kérdés

Orvostechnikai berendezés vásárlás, igazolással Kérdés

Ingatlan-bérbeadás homlokzatfelújítási költsége Kérdés

Ruházati kiegészítők gyártása Kérdés

Ingatlaneladásból szerzett jövedelem adózása két tulajdonos esetén Kérdés

Tisztelt Szakértők, a feleséggemmel 50-50%-ban voltunk tulajdonosai egy ingatlannak. 2017-ben vásároltuk, felújítottuk, laktunk benne egy darabig, majd 2019-ben eladtuk. A megkapott pénzből a feleségem vásárolt egy lakást 100%-ban a saját nevére. A felújítás számlái csak az én nevemre szólnak. Kérdés: a feleségem és az én adómat adóját hogyan számítjuk ki? A feleségem esetében az adóalap számításnál levonható a felújítások költségszámlája 100%-ban? Vagy csak 50%-ban? Vagy esetleg nem vonható le semmi, csak az én esetemben, mivel a számlák az én nevemre szólnak? Példaképpen: ha az ingatlant eredetileg 100 Ft-ért vettük, majd 50 Ft-ért felújítottam, majd 200 Ft-ért eladtuk, és a feleségem 40 Ft-ért vett egy lakást ugyanabban az évben, akkor a feleségem adóalapja a) ((200-100)/2 -40) azaz 10, vagy b) (200-100-50)/2 - 40, azaz nem kell adót fizetne. Az én esetemben a) (200-100-50)/2 azaz 25 az adó alapja, vagy esetleg b) (200-100)/2 - 50, azaz nem kell adót fizetnem, mivel a felújítási számlák az én nevemen vannak. Vagy esetleg a felújítás számlái is felesben számítanak? Esetleg a feleségem által vásárol lakás ára is feleseben csökkent? -- Gyors válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Bucsi Péter

Családi gazdaság vezetője – egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A családi gazdálkodó egyéni vállalkozói igazolvány birtokában folytatja a tevékenységét. Kizárólag termeléssel foglalkozik, így a családi gazdaságra vonatkozó szabályok szerint számolja el jövedelmét. Mivel van érvényes egyéni vállalkozói igazolványa, ezért úgy tudom legalább a minimálbér után kell járulékot fizetnie. Kistermelőnek minősül. Ha megszüntetné az egyéni vállalkozását, akkor fizethetne a kistermelőkre vonatkozó kedvezményes járulékot (előző évi bevétel 20 százaléka után 4+10 százalékot). Viszont úgy döntött hogy nem a minimálbér után hanem havi 300 000 forint után fizeti meg a járulékokat. Dönthet így? Mivel nem egyéni vállalkozóként fog elszámolni az szja-bevallásában, így a járulék alapja nem számolható el költségként? Ezt egyéni vállalkozóként vállalkozói kivétként elszámolhatná, de így nem jelent költséget a havi 300 000 forint?

Személygépkocsi értékesítése Kérdés

T. Szakértő! Egyéni vállalkozó 2019 szeptemberében nyílt végű pénzügyi lízing keretében vásárolt egy nagy értékű BMW személygépkocsit. Mivel az egyéni vállalkozásban korlátozott a költség elszámolás, ezért úgy döntött, hogy vevő kijelöléssel (a vevő a lízingcég) eladja a személygépkocsit. (A lízingcég visszlízing keretében kívánja értékesíteni a személygépkocsit) A lízingcég számla kiállítását kéri. Mivel áfát nem igényelhetett vissza, az értékesítésről kiállított számlát áfamentesen kell kiállítani az áfatörvény 87. § b) pontja szerint. A bevétellel szemben a személygépkocsi könyv szerinti értéke elszámolható-e ? Kérem, szíveskedjen segíteni, hogy a fent leírtak megfelelnek-e a törvényeknek. Köszönettel: MZNÉ

Dízellel való fűtés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy autófényező műhelyben dízellel fűtenek a kályhában (vtsz. 271091943), az áfatartalmát mi alapján lehet, illetve nem lehet levonni? Illetve van valami előírás a fogyasztásra? (Költségként való elszámolhatóság miatt.)

Ingatlanfelújítás házastársak közös tulajdonában lévő ingatlanon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi adózási problémában szeretném segítségét kérni! Egy házaspár 2018-ban vásárolt egy ingatlant felújítási céllal, az ingatlan tulajdonjogát 2019-ben 1/2-1/2 arányban bejegyezték. A házaspár hölgy tagja egyéni vállalkozó, és a vállalkozása keretében szeretné felújítani az ingatlant, majd 2020-ban értékesíteni. Az eddigi költségekről a számlák 99 százaléka a vállalkozó nevére szól. Kérdéseim: 1. A 2019-ben felmerült költségszámlák, és az ingatlan vételára elszámolható-e költségként a vállalkozásban teljes egészében, vagy arányosítva, 50 százalékban lehet azokat figyelembe venni? 2. 2019-ben a magas kiadások miatt veszteséges lesz a vállalkozás. Az elhatárolt veszteség az ingatlan eladásakor a keletkező nyereségből levonható lesz-e? 3. A magánszemély házastárs a kiadások 50 százalékát költségként elszámolhatja majd értékesítéskor, ha felesége a vállalkozásában is a kiadások felét számolta el költségként? 4. A férj nevére kiállított számlákat csak a férj számolhatja el kiadásként az értékesítéssel szemben? 5. Ha teljesen tévúton járok, akkor mi a helyes elszámolás az szja-törvény alapján? Köszönöm válaszát!

Prestige Club tagsági díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. Prestige Club éves tagsági díjat fizet, ami tartalmazza a felső vezetőknek (kapcsolatépítési tőke céljából) étkezéssel összekötött találkozót más lehetséges jövőbeni partnerrel, továbbiakban előadásokat gazdasági/üzleti témában. Ez milyen módon számolható el el költségként, illetve az áfa tartalma levonásba helyezhető? Köszönettel: Mezeiné Vachaja Szilvia

Trailer vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk saját célra egy trailert vásárol Lengyelországból. Kérdésem az, hogy adózás szempontjából ez milyen termékbeszerzésnek (tárgyi eszköz? jármű?) minősül, milyen adó terheli és hogyan kell bevallani?

Külföldi utak számla nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég ügyvezetője és alkalmazottai is gyakran mennek külföldre szakmai okokból. Gyakran előfordul, hogy a céges autó tankolásáról, a szállásról nem számlát hoznak, hanem nyugtát, vagy egy igazolást. Amikor kértük, hogy számlát hozzanak, azt mondták, hogy nem kaptak számlát. Ha jól tudom, akkor a külföldi adózótól elfogadhatok egyéb bizonylatot is, ha az ottani jogszabályok megengedik azt, például nyugtát. Hogyan tudjuk a nem számlás tételeket költségként elszámolni, illetve hogyan tudunk megbizonyosodni, hogy a külföldi partner tényleg nem köteles számlát kiállítani és nem arról van szó, hogy egyszerűen elfelejtettek számlát kérni? Különösen a tankolás elszámolása érdekelne.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs