31 találat a(z) javítási költség cimkére

Személygépkocsi után elszámolható költség Kérdés

Értékesített gépjármű javítási költsége Kérdés

Erre figyeljünk az üzemanyag elszámolásánál: norma, áfa, egyéb költségek Cikk

Mi van akkor, ha a munkavállalók számára fenntartott gépjármű jóval többet fogyaszt, mint amennyit a NAV meghatároz? Milyen lehetőségei vannak a cégnek az üzemanyag elszámolására? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Kellékszavatosság vásárolt személygépkocsi után Kérdés

Javítási költség továbbszámlázása Kérdés

A hibás teljesítés miatti számlázás. Kérdés

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalását: Egy vállalkozásban van egy céges autó, amit zárt végű pénzügyi lízinggel vásároltak. A cégautóadót megfizetjük utána. Menetlevelet kötelező-e hozzá vezetni? Az autó tankolásáról szóló üzemanyagszámlákat el tudjuk-e számolni, ha menetlevelet nem vezetünk? Problémát okoz még, hogy a személygépkocsi javítási számláján anyagköltség és munkadíj is szerepel, így a javítási költség áfájának 50 százalékát vissza igényelhetjük-e? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóth Mária

Használtautó-kereskedelem Kérdés

Az alábbi adózási kérdésben kérném az állásfoglalásosát. Használtautó-kereskedelmemmel foglalkozó vállalkozó a különbözeti adózást választotta az áfatörvény XVI/2. fejezet alapján. Ennek alkalmazásáról nem mondott le az áfatörvény 224. § (1) szerint. A NAV törzsadat lekérdezésen „ G” kóddal az alábbi megnevezés szerepel „Viszonteladóként, az ezen tevékenységemre az Áfa törvény XVI/2. alfejezetének rendelkezéseit alkalmazom." Vásárolt egy használt személygépkocsit egy kft.-től, aki áfásan állította ki a számlát. Ezt a személygépkocsit továbbértékesítési céllal szerezte. Ez az autó elromlott, és komoly összegbe került a javítása. 1. Kérdésem: Levonható-e ennek a személygépkocsi beszerzésének az áfája, ha továbbértékesítési céllal szerezte be? Ennek a személygépkocsinak a javítási költség áfája, ami csak szolgáltatást tartalmaz, milyen mértékben vonható le, ha kifejezetten ezen áfásan beszerzett személygépkocsihoz kapcsolódik? 2. Kérdésem: Levonható-e a személygépkocsi beszerzésének az áfája, és levonható-e az ehhez a személygépkocsihoz kapcsolódó javítási költség áfája, ha ezt a személygépkocsit bérbeadás céljára szerezték be. A beszerzési szándék különbözőségét hogyan kell bizonyítani? 3. Kérdésem: Van-e lehetőségem a választott adózási módon visszamenőleg módosítani? Ha igen, meddig? Segítségét köszönöm. Kovácsné Bakó Katalin-könyvelő Az alábbi adózási kérdésben kérném az állásfoglalásosát. Használt autó kereskedelmemmel foglalkozó vállalkozó, a különbözeti adózá

Kölcsönadás tehergépjármű Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó tulajdonában van egy tehergépjármű, amit a saját kft.-jének kölcsön ad. Bérleti díjat nem számláz, csak az esetleges felmerülő javítási költségeket a kft.-nek kell fizetnie. Ebben az esetben a gázolajnál és a javítási költségeknél le lehet vonni az áfát, vagy csak költségként számolható el?

Karambolos gépjármű javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném az állásfoglalását kérni: Céges gépjárművet karambol miatt javítani kellett és miután az okozó volt a hibás, a kgfb keretén belül javították. A javítási számlát a gépjármű tulajdonosának a nevére állították ki a biztosító az áfa összegének 50 százaléka kivételével kiegyenlítette a szerviz felé a számlát. Az áfa 50 százalékát azért nem fizette ki, mert előtte nyilatkoztatta a céget, hogy áfásárbevétel-szerző tevékenységhez használják a gépjárművet és hivatkozott az áfa-törvény 124 § (4) bekezdésére. Első kérdésem, hogy a javítási számlát hogyan könyvelem helyesen? A Sztv. szerint a káreseményekhez kapcsolódó költségeket egyéb ráfordításként (81.§) kell elszámolni. Véleményem szerint a karambol káresemény. Amennyiben helyes az egyéb ráfordításként törtnő elszámolás, akkor az 50 százalék áfa összegének levonásakor értelmezhetem-e a karambolos jármű javítási szolgáltatását üzemeltetési, fenntartási tevékenységnek? Volt olyan könyvvizsgálónk, aki azt mondta, hogy 52 költségnemen kell a javítási számlát elszámolni. Ezzel azért nem értek egyet, mert a karambolos gépjármű javítása miért lenne a cég folyamatos működési tevékenységéhez kapcsolódó szolgáltatás? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Varró Mária

Személygépkocsi kölcsönzése (TEÁOR 7711) Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A kérdésem az lenne, hogy a címben említett tevékenység végzése során felmerülő autóalkatrész-beszerzési, s külön számlázott javítási költségek, valamint a benzin és dízel üzemanyagok áfáját 100 százalékban levonhatja-e az ügyfél, ha igazolható, hogy kizárólagosan a fenti áfaköteles tevékenységgel foglalkozik?

Javítási költség áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! https://adozona.hu/kerdesek/2018_4_20_hasznalt_auto__afa_sve címen található 3. kérdéshez kapcsolódóan kérném konkrét válaszát, hogy a javítási költség áfája 50 százalékban vagy 100 százalékban vonható-e le? Válaszát előre is köszönöm!

Személygépjármű javítási anyagának és javításának áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: úgy tudtam, hogy az áfás cég tulajdonában lévő személygépkocsi javítási költségeinek számlájából az áfa fele igényelhető vissza, a javításhoz használt anyag költségéből az áfa viszont nem. Azt az információt kaptam egy autószerelő cégtől, hogy ez a szabályozás már régen megváltozott, most már a javítási anyagok áfájának fele is visszaigényelhető. Kérem legyen kedves megírni, hogy így van-e, vagyis helyes-e az autószerviz tájékoztatása! Köszönöm válaszát előre is.

Áfás katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény hatálya alá tartozó katás egyéni vállalkozó levonhatja-e a személygépkocsi javítási költségeinek 50 százaléka után az áfát? Kell-e emiatt cégautóadót fizetnie? Üdvözlettel várom válaszát.

Üzemanyag-elszámolás II. Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea Adószakértő! 2017.04.11-én feltett kérdésemre a következő választ adta. Ha a személygépkocsi bármilyen mértékben szolgálja a gazdasági tevékenységet, akkor nem kell útnyilvántartást vezetni. Az utolsó bekezdésben pedig – alátámasztásként –, hogy az, ha a személygépkocsit a gazdasági tevékenységhez használja, bármilyen nyilvántartással történhet. A kérdésem egyszerű volt. Kft. személygépkocsit vásárolt, amit a gazdasági tevékenységéhez is használ és magáncélra is. A cégautóadót megfizeti. Üzemanyag- és javítási költség milyen mértékben számolható el, és az áfa milyen mértékben vonható le? Útnyilvántartást vagy kiküldetési rendelvényt kell-e vezetni? A jogszabályt elolvastam, de nem értelmezem. Ezért kérem az Ön válaszát, és nem a jogszabály felsorolását. Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Reprezentáció, üzleti ajándék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kifizetőt terhelő 40 százalékos kata II

Szipszer Tamás

adószakértő

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs