9 találat a(z) gép bérlése cimkére

Tartós bérlet vagy pénzügyi lízing? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy belföldi gazdasági társaság gépeket bérel egy másik adóalanytól előreláthatólag 3 éven keresztül a következő feltételekkel – a futamidő nem éri el a gazdasági élettartamot, de a bérlő a tárgy szerződéskori piaci értékénél jelentősen alacsonyabb áron (maradványértéken) megszerzi vagy megszerezheti a tulajdonjogot, – a futamidő alatt fizetendő lízingdíjak összege eléri a lízingtárgy piaci értékét. Jól gondoljuk-e, hogy a fenti konstrukciót a pénzügyi lízing szabályai szerint kell elszámolni és így a gépeket a bérlő eszközei között kell kimutatni? Mire kell még figyelemmel lenni? Köszönettel és üdvözlettel

"Ingyenes" gépkihelyezés esetleges adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kávé forgalmazásával foglalkozik, kizárólag vendéglátó egységek részére. A megkötött – határozott időre szóló – szerződésben a partner kötelezettséget vállal arra, hogy a kávét kizárólag cégünktől szerzi be a szerződés időtartama alatt (általában 3 év), az előre megállapodott minimális mennyiségben. Vállalja, hogy ezen idő alatt csak a cég logóját tartalmazó (vagy sima, logó nélküli) csészékben szolgál ki. Ezek fejében cégünk a tulajdonunkban maradó kávégépeket és darálókat ad át "ingyenes" használatra a partnernek. Ezen túl előre kikötött mennyiségben, 99%-os árkedvezményt biztosítva céglogós csészékkel és egyéb marketingeszközzel is ellátjuk. Valamint gondoskodunk a gépek folyamatos szervizeléséről is. A szerződésben a kávéár úgy kerül megállapításra, hogy fedezetet nyújtson a kávé beszerzési árára, a kihelyezett gép értékcsökkenésére, a várható szervizköltségre és a 99%-os kedvezménnyel eladott csészékre. Erről a szerződés megkötése előtt egy gazdaságossági számítás készül, mint megtérülési kalkuláció. Amennyiben a partner nem teljesíti a vállalt mennyiséget, gépbérleti díjat számlázunk felé. Mi az ügylet áfabeli megítélése? A kávéárban megtérülő vagy a külön számlázott gépbérlet, illetve a logós csészék reklámértéke ellentételezi-e az ingyenes kihelyezést, vagy felmerülhet áfafizetés? Mi a helyes számlázási/számviteli gyakorlat? Mi a helyzet, ha a vállalt vásárlási mennyiség nem teljesül, de a bérleti díj számlázása elmarad?

Erdészeti gép – normafogyasztás Kérdés

Fakitermeléssel foglalkozó vállalatnak nincs saját tulajdonában gép, de a megbízó erdőgazdálkodónak számláz fakitermelést. Elszámolhat-e akkor is a kitermelt köbméter után norma szerint üzemanyag- és kenőanyagköltséget? És akkor, ha a kitermeléshez használt gépeket szívességi használatban kapja vagy bérli? Köszönöm válaszát.

Ingóság bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnercégünk magánszemélytől szeretne gépet bérelni. A magánszemélynek kell-e adószámot kiváltani, számlát kiállítani a bérleti dijról? Ha igen, azt áfásan kell megtennie? Költséghányad alkalmazása lehetséges-e a bevételből? Valamint keletkezik-e ehofizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm.

Áfa gépbérletnél, Csehországból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. a termelő gépét Csehországból fogja bérelni. A gépet Ausztriából rendelik meg, onnan egyenesen a bérlőhöz szállítják Magyarországra, és üzembe helyezik. Viszont az osztrák eladó Csehországba fogja a vételárat számlázni. Utána a magyar cég bérleti díjról kap számlát havonta a cseh tulajdonostól. Kérdésem, hogy a bérleti díj milyen megítélés alá esik áfa szempontból? Illetve gépjárműveket is Csehországból fog bérelni a kft., aminek szintén szeretném az áfamegítélését megkérdezni. Ha a cseh cégnek áfásan kell számláznia, akkor be kell jelentkeznie Magyarországra, adószámot kell kérnie? Köszönöm válaszát.

Gépbérlés személyzettel Kérdés

Kedves Szakértők! A vállalkozás munkagépeket ad bérbe személyzettel, ezt a tevékenységüket most vezették be. A kérdésem az lenne, hogy két választ találtam, az egyikben áfásként, a másikban fordított áfásként értékelték ezt a tevékenységet az adószakértők. Segítséget kérnék, hogy akkor most mi az álláspont? Köszönettel: Horváth Emőke

Kávégép bérlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól gondolom, hogy a munkahelyen kihelyezett kávégép bérlése az szja-törvény 70 § (1) ac) pontja alapján adóköteles? Válaszát előre is köszönöm!

Gépbérlet személyzettel Kérdés

2015. január 1-jétől megváltozott az áfatörvény 142. § 1/c szakasza. Ebben a személyzet rendelkezésre bocsátása fordított adózás alá került. Kérdezném, hogy, ha munkagépet adok bérbe kezelővel, és az írányítást nem én végzem, akkor az áfás, vagy fordított áfásan kell számláznom? Válaszukat köszönöm.

Gépbérlet számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk mélyépítésben használatos gépek kölcsönzésével szeretne foglalkozni. A gépek kölcsönzésével kapcsolatban kiállított számlánál a teljesítési idő hogyan alakul a következő esetekben: Az ügyfél kibéreli a szóban forgó gépeket eseti jelleggel, egy adott időszakra, amelyről szerződés készül. A bérleti díjat átutalással fizetik meg. Ilyenkor időszakos elszámolásról beszélünk, és a teljesítés megegyezik a fizetési határidővel a számlán? Ha mondjuk csak 1 napra bérelnek ki egy gépet, akkor is így kell eljárni? Mire kell figyelnünk az ilyen jellegű bérleti díjak számlázásánál, hogy a számla megfelelően legyen kiállítva? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close