3 találat a(z) eszköznyilvántartás cimkére

Pályázati eszköznyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A számviteli törvény szerint a tárgyi eszköz beszerzésekor az aktiválásig felmerült költségek a bekerülési érték részét képezik. A pályázatok alkalmával a pályázati sikerdíj még a gép beszerzése előtt felmerülő költség, ha a támogatás elbírálása után kerül beszerzésre az eszköz. A pályázat keretében beszerzett eszközöket külön kell nyilvántartani a könyvelésben, ezért ezeknek a gépeknek külön főkönyvi számot nyitunk. Ezt a tematikát követtük a befejezetlen beruházások esetében is. Viszont a pályázati ellenőrzés alkalmával az ellenőrök azt kifogásolták, hogy a pályázati sikerdíj miért van az elkülönített főkönyvi számon. Mivel ez a tétel nem támogatott költség így nem szerepelhetne ott. Viszont a gép aktiválásakor ez az érték növelni fogja a bekerülési összeget. Hogyan kezeljem ezt a helyzetet, hogy a további ellenőrzések során ne okozzon gondot a nyilvántartás, de a pályázati sikerdíj is aktiválásra kerüljön? Tartok attól, hogy a tárgyi eszköz kartonon is megjelenő plusz érték sem fog megfelelni az ellenőröknek. A támogatási összeg feloldása a gép éves értékcsökkenésével megegyezően kerül feloldásra, ennek kapcsán is probléma lehet a plusz tétel ráaktiválása? Válaszát előre is köszönöm!

Pénügyi lízing – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. lízingel egy személygépkocsit, a lízingbeadó egy bank, a szerződés megnevezése nyíltvégű pénzügyi lízingszerződés. A lízingszerződésben szerepel induló részlet (10%), fizetési ütemezés szerint havi tőketörlesztés és kamat, maradványérték. A tőketörlesztéseket (induló és havi egyaránt) a bank áfásan számlázza, és tájékoztatása szerint a kft.-nek kell az eszközök között kimutatnia a lízingelt eszközt. Kérem véleményüket a fenti eset helyes számviteli és áfatörvény szerinti megítéléséről. Üdvözlettel: Pintér László

Szoftvertermék felhasználási jogának éves hosszabbítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számviteli szempontból hogyan számoljuk el helyesen egy számítógépes program (például iktatás, könyvelés, eszköznyilvántartás programjai) egy évre szóló követési és ügyfélszolgálaton keresztüli segítségnyújtást is tartalmazó díját az első évet követő, soron következő években? Mi a helyes könyvelési eljárás akkor, ha nem kell hozzáférési kulcsot (kódot) vennünk a program első alkalmazásakor, hanem csak 1 évre szóló licenchosszabbítást vásárolunk, így például egy vírusirtó program éves frissítését? Válaszát várva tisztelettel és köszönettel: B.Gy.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Meddig őstermelő az őstermelő?

Lepsényi Mária

adószakértő

Őcsg-ben ki lehet munkáltató?

Lepsényi Mária

adószakértő

EPR- és környezetvédelmi termékdíj

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31