132 találat a(z) egyszerűsített végelszámolás cimkére

Egyszerűsített végelszámoláskor vagyonfelosztás kültagnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. egyszerűsített végelszámolás befejezéséhez közeledik. Ha jól értelmezem, a tagok részére kiadandó vagyon személyijövedelemadó- és szociálishozzájárulásiadó-köteles, az üzletrészük értékét meghaladó részre. Tájékoztatásuk szerint egyik kültagjuk életvitelszerűen külföldön él (EU-s államban), magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkezik, magyarországi lakcímkártyája nincs, adóazonosítója nincs, Magyarországról semmilyen szja-köteles jövedelemmel nem rendelkezik, magyar útlevele van. Kérdésem: esetében a vállalkozásból kivont jövedelmét terheli-e szja és szocho? Ha igen, hogyan lehet majd bevallani a 1908M lapon az ő adókötelezettségeit? Válaszát tisztelettel köszönöm. Rozika könyvelő

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves (igen sürgős) válaszát az egyszerűsített végelszámolás menetének során beadandó jelentési kötelezettségekről a NAV, a cégbíróság és egyéb szervek felé. Köszönöm segítségüket. Tisztelettel: Borosné Fazekas Mária

Evás bt. vagyonfelosztása egyszerűsített végelszámolásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bevételi nyilvántartást vezető evás bt. egyszerűsített végelszámolással szeretne megszűnni. A nyitómérleg-tervezetet elkészítettem, a következő adatokkal: Eszközök: Követelés (adótúlfizetés) 38 eFt pénzeszközök: 1753 eFt Források: Jegyzett tőke: 40 eFt Eredménytartalék: 1751 eFt Az egyszerűsített végelszámolás időszakában tevékenységet a cég már nem fog folytatni, költségként a bankköltség és a könyvelési díj fog jelentkezni, melynek összege előreláthatóan 60 eFt lesz. A végelszámolás befejezésekor a felosztható vagyon (pénzeszköz) értéke 1731 eFt lesz. Kérdésem az lenne, hogy a magánszemély tulajdonosoknak keletkezik-e vállalkozásból kivont jövedelme? Vagy inkább érdemes lenne a bankszámlán lévő pénzt a tulajdonosoknak osztalékként felvenni, még az egyszerűsített végelszámolás befejezése előtt? Evás adózóként ugyanis a cég már „megfizette” az osztalékadót. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kaszab Éva

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy évek óta alvó bt. egyszerűsített végelszámolással kívánt megszűnni, amit el is indítottak. Követelése nincs, viszont van 2 millió forint körüli összegű tulajdonos által nyújtott tagi kölcsön kötelezettsége. Emiatt a végelszámolás nem kivitelezhető, mivel társaságiadó-vonzata és illetékvonzata is van a dolognak, a társaság viszont semmi tőkével nem rendelkezik. Ilyen esetben milyen lépéseket kell tenni a tulajdonosnak, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően tudjon eljárni? Válaszukat előre is megköszönve maradok tisztelettel: Bálizs Lászlóné

Tagi kölcsön átvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt.-t egyszerűsített végelszámolással szeretnénk megszüntetni, viszont előtte a cégben szereplő tagi kölcsönt rendeznénk tartozásátvállalással két cég között. Az átadó cégben (bt.) a lánygyermek 50% tulajdonos (kültag), az átvevő cégben (kft.) az anya 50% feletti tulajdonviszonyban van. Kérdésünk, hogy a cégeknek milyen adófizetési kötelezettségük van, illetve milyen szerződés köthető a két cég között. Kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e a cégek ebben az esetben és van-e valamilyen korlátja a tartozásátvállalásnak? Köszönettel várom válaszukat!

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem a segítségüket. Katás bt. egyszerűsített végelszámolással szeretne megszűnni. Nem sikerült megvalósítani a célt, nem volt egyáltalán bevétele. Eddig a katát, ezután a járulékot a tagok a saját pénzükből finanszírozták. Az lenne a kérdésem, hogy ha visszatérünk a számviteli tv. hatálya alá, és tagi hitelből fedezik a járulékokat, akkor van-e mód végelszámolásra, hiszen van a cégnek tartozása. Hogyan kell rendezni a tagi hitel problémáját? Köszönettel.

Könyvvizsgálat egyszerűsített végelszámolás során Kérdés

Evás bt. egyszerűsített végelszámolása során a végelszámolás mely szakaszában van szükség könyvvizsgálóra?

Hitelezői igénybejelentés Kérdés

Bt. egyszerűsített végelszámolást indított 2019.06.01. időponttal. A budapesti iparkamara 5000 forint kamarai hozzájárulás címen igénybelentéssel élt. A bt. az összeget 03.25-én kiegyenlítette. Visszavonatható-e a kamarával igénybejelentés, hogy az egyszerűsített végelszámolás folytatható legyen, vagy mindenképp át kell térni "normál" végelszámolási eljárásra?

Évek óta nem működik a cég, hogyan lehet végelszámolni? Cikk

2016 decemberében alakult egyszemélyes kft. 2018. április 1-jén végelszámolást jelentett be. A kft. a 2016., 2017., 2018. években semmilyen tevékenységet nem folytatott, nem volt bevétele és költsége sem. A könyvelő a mai napig nem készítette el a végelszámolással kapcsolatos iratokat, beszámolókat. (A végelszámoló az ügyvezető, aki egyben a tulajdonosa is a kft.-nek.) Hogyan lehet befejezni a kft. működését? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszermélyes kft. egyszerűsített végelszámolását kezdte 2019.01.01. napján, elég döcögve haladt, de nincs semmi kötelezettsége, sőt társaságiadó-követelése van (04. 20-ai előleg miatt). Most jutott el odáig, hogy befejezte a végelszámolást, kitöltötték a 16-os és 18-as nyomtatványt. Kérdésem, hogy a cégbíróság felé csak ezeket kell leadni, vagy van még külön törlést kérő nyomtatvány is, vagy levélben kérni, melyett szintén csatolni kell?

Végelszámolás: beszámoló, mérleg, a vagyon felosztása, kiadása Cikk

Végelszámolásról szóló írásunkat folytatjuk a végelszámolás időszakát lezáró beszámolóra, a vagyon felosztására és kiadására, az egyszerűsített végelszámolásra és a kényszertörlési eljárásra vonatkozó főbb szabályok ismertetésével.

A végelszámolás formái – azonosságok, eltérések Cikk

Az utóbbi időben több kérdésben érdeklődtek olvasóink a végelszámolási eljárásról. Írásunk a különféle eljárások alkalmazásának lehetőségét és azok eltéréseit mutatja be.

Osztalék evásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy a megváltozott Eva tv. értelmében kell-e jelenleg a kivett osztalék után adót fizetni, ha ez az evaalanyiság előtt képződött eredménytartalék terhére történik? Ha igen, akkor mennyit, és kinek? A cég fizeti meg, vagy a tag saját maga? A cég egyszerűsített végelszámolással szűnik meg, és még a tevékenységet záró mérlegben szükséges ezeket elrendezni. Köszönöm válaszát. köszönöm.

Egyszerűsített végelszámolás befejezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jelenleg hatályos, egyszerűsített végelszámolásra vonatkozó szabályok alapján nem kell jogi képviselő az eljáráshoz. A befejezést az adóhatóságnak kell bejelenteni a T201T adatlapon, ezzel egyidejűleg a cégbírósághoz elektronikusan be kell küldeni a vagyonfelosztási javaslatot és az ezt elfogadó tulajdonosi határozatot. Kérdésem: ehhez az elektronikus beküldéshez megfelel-e a cégkapu használata, vagy ha nem, milyen felületen lehet/kell a cégbíróságnak beküldeni az iratminta szerinti dokumentumokat? Hol találhatók a használandó iratminták? A dokumentumokat alá kell írni, majd szkennelve kell beküldeni, vagy pedig a beszámolóbenyújtáshoz hasonló módon kell elektronikusan kitöltve beküldeni a cégbíróságnak? Válaszát tisztelettel köszönöm: Rozika könyvelő

Egyszerűsített végelszámolás befejezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyszerűsített végelszámolásának befejező dátuma 2019.03.31. A törvényben úgy van írva, hogy egyidejűleg kell minden bevallást, taggyűlésit, vagyonfelosztási javaslatot és zárómérleget beküldeni 60 napon belül. Jól gondolom, hogy akkor a NAV-nak a 19T201T bevalláson a végelszámolási záró dátumot (03.31-ét) is csak 60 napon belül kell benyújtani? Csak azért mert amikor bejelentettem a végelszámolás kezdetét, azt a taggyűlési jegyzőkönyv dátumától számított 8 napon belül be kellett jelenteni a NAV-nak. Nem szeretném, ha esetleg elkerülte volna a figyelmemet, hogy a végén is van ilyen határidő a bejelentésre. Köszönöm a segítségét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tb-ellátás – tajszám

Széles Imre

tb-szakértő

Ügyvezetés 08-as bevallás

Széles Imre

tb-szakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close