2320 találat a(z) egyéni vállalkozó cimkére

Nem árt ellenőrizni a NAV által készített bevallástervezeteket Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint érdemes az szja-bevallási tervezet átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal és szükség esetén módosítani, majd beküldeni, a tervezetek már két hete elérhetőek a webes felületen – közölte az adóhivatal szerdán az MTI-vel.

Kedvezményszabály csed/gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2020. január 1-jétől átlépett kata adózásba. 2018 decemberében született első gyermeke, 2020 szeptemberében pedig a második babát várja.A kedvezményszabály él attól, hogy adózási módot váltott? Ez nincsen rá kihatással? Időközben semmilyen járulékot nem fizetett, a második gyermek csed/gyed ellátása az lesz, amit az első gyermeknél megállapítottak? Segítségüket köszönöm.

Ellentmondást érzek Kérdés

Egy korábbi kérdésre (Dolgozhat-e katás kedvezményt igénybe vevő egyéni vállalkozó az igénybevétele ideje alatt) azt a választ kaptam, hogy természetesen igen! Ugyanakkor csak egy nappal előbb az a vélemény hangzott el maguknál, hogy az igénybe vett katakedvezmény ideje (hónapja) csökkenti a 12 millió forintos kata-keretet. Nincs ellentmondás a két vélemény között között? Mind a két állítás egyszerre igaz? Nem elképzelhetetlen ....

Koronavírussal járó kedvezmények Kérdés

Élelmiszer, vegyiáru boltot (471101) üzemeltető 69 éves egyéni vállalkozó vagyok egy alkalmazottal. Az élelmiszerkereskedés mellett kiegészítő tevékenységként a fizikai közérzetjavító tevékenységet (96 04 049) is végez alkalmazottam az eladói munka mellett. Mivel én a veszélyeztetett korban vagyok április 1-jével bezárok bizonytalan időre, ebben az esetben igénybe tudok-e venni járulékfizetési kedvezményt, vagy fizetéskiegészítést kaphatok-e, amit a munkavállalómnak át is adnék.

Szünetelő egyéni vállalkozó alkalmazottal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (katás), akinek van egy alkalmazottja, a vállalkozása szüneteltetését tervezi. Kérdésem az lenne, hogy mi a helyzet az alkalmazottjával? Továbbra is állományban lehet (fizetett szabadságon, majd fizetés nélküli szabadságon lenne)? Ha úgy alakul, mert van rá igény, akkor az alkalmazott dolgozhat az egyéni vállalkozó szüneteltetése alatt? Ha az alkalmazott munkavégzése folytán bevétel keletkezik, akkor az éves 12 millió összeget a szünetelés hónapjaival csökkentve kell megállapítani, mivel az egyéni vállalkozó szünetel? Köszönettel: Bognárné

Egyéni vállalkozó kisvállalkozó kedvezménye Kérdés

Egyéni vállalkozó 2019. évben összesen 6 041 ezer Ft értékben aktivált több üzemi berendezést, és 8 174 ezer Ft értékben kisteherautót. Mindegyik új eszköz beszerzése volt. Ezt az összesen 14 215 ezer Ft-ot kisvállalkozói kedvezményként a 1953-13-03 lapon bevétel csökkentő tételként figyelembe lehet-e venni? 2019. évre ezekre az eszközökre 2 015 ezer Ft értékcsökkenésként el lett számolva, mely a bevallás megfelelő sorába költségként el lett számolva. Ezeken felül, az eszközök nettó értékét, 12 200 ezer Ft-ot el lehet-e számolni osztalékalap-csökkentő tételként a bevallás 1953-13-05 lapon? Ha igen, ennek van-e valami következménye a következő évekre ha nem szűnik meg, és nem adja térítés nélkül át. Válaszukat köszönöm.

Katamentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó fő tevékenységi köre 8230, vagyis rendezvényszervezés. Az elmúlt hónapokban bevétel nem volt, mivel Balaton-parti vállalkozó, főleg itt a környéken tevékenykedik, és majdnem minden évben a szezon beindulásával van megrendelése és árbevétele is. Így van ez ebben az évben is. Tevékenységét nem szünetelteti, egész évben ettől függetlenül folyamatosan működik. Kérdésem az, hogy jelen esetben az 51/2020. kormányrendeletben megjelent mentességet ő alkalmazhatja-e a 03-06. hónapokra? Köszönöm válaszát. Üdv: Fazekasné

Egyéni vállalkozó – fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy egyéni vállalkozás esetén önellenőrzéssel kell helyesbíteni a 2017. adóévet? Utólagosan önellenőrzés keretein belül képezhető fejlesztési tartalék a 2017. évben?

Egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Tisztelt Cím! Egyéni vállalkozó fő tevékenysége dohányáru-kiskereskedelem. 2019. év végén vásárolt az egyéni vállalkozó egy traktort, melyet mezőgazdasági szolgáltatás tevékenység keretein belül kíván működtetni. A tevékenységet 2020. február hónapban jelentette be. 2020. évben már dolgozni fog a traktor, árbevétel keletkezik a tevékenységből. Kérdésem, hogy 2019. évben a traktor után igénybe vehető a kisvállalkozói kedvezmény, mint bevételt csökkentő tétel?

Kft. ügyvezetője – minimum járulék Kérdés

Egy kft. ügyvezetője jelenleg az egyéni vállalkozásában teljesíti a minimum járulékfizetési kötelezettségét, az ügyvezetésért jövedelmet nem vesz fel. Egyéni vállalkozását a vészhelyzetre tekintettel szüneteltetni kívánja. Kérdésem: ha egyéni vállalkozás mellett társas vállalkozóként biztosított, hogyan kerülhető el, hogy a garantált bérminimum után meg kelljen fizetnie a járulékot, ha az egyéni vállalkozása szünetel? Hogyan módosítható a biztosítási státusza, kell-e hozzá társaságiszerződés-módosítás és ügyvéd? Köszönöm.

Katás fogtechnikus Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Szeretném megkérdezni, hogy az egyéni vállalkozó katás fogtechnikus (TEÁOR 3250) jogosult-e 2020. III-VI. időszakban katamentességre (a Magyar Közlöny felsorolása szerint nem, de az egyik tévécsatornán a pénzügyminiszter a fogtechnikai tevékenységet felsorolta mint kedvezményezetti kört a járvány vonatkozásában). 2. Katás betéti társaság katás tagja is mentesül a kata megfizetése alól? (Katás bt. mint villanyszerelő, gázszerelő, fodrász). Köszönöm szépen a szíves válaszadását.

Egyéni vállalkozó – személygépkocsi vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági termeléssel foglalkozó egyéni vállalkozó személygépkocsit vásárol, ami nem minősül kizárólag üzemi célú járműnek. Jól értelmezem-e, hogy az szja törvény III. melléklet 8. pontja alapján kizárólag csak a vállalkozói bevétel 1%-a számolható el költségként? (Ez független attól, hogy zárt-nyílt végű vagy operatív lízing keretében valósul meg a vásárlás?) Az 1% költség a futamidő alatt évente, vagy csak a használatbavétel évében 1 alkalommal számolható el? A használat során – cégautóadó megfizetése mellett – a személygépkocsi üzemanyag- és egyéb költségei elszámolhatóak-e? Köszönettel: Németh Zoltán

Katás kőműves Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kormány 61/2020. (III. 23.) rendelete szerint egy katás egyéni vállalkozó kőműves 4399-ES TEÁORRAL, erre nem mentesül a kata alól, de egyéb tevékenységként fel van tüntetve a burkolás TEÁOR 4333-mal, amire viszont vonatkozik a mentesség. A kérdésem az lenne, hogy így vonatkozik rá a kedvezmény, vagy sem? Köszönöm. SZÉCSÉNYI TAMÁS

61/2020 (III. 23.) kormányrendelet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tárgyban megjelölt kormányrendelet értelmezésében kérném a segítséget: független attól, hogy például egyéni vállalkozók az Övtj. szerint végzik tevékenységüket, mégis a TEÁOR alapján kell megítélni a végzett tevékenységet? A (10) pontban meghatározott tevékenységek a társas vállalkozásokra, illetve azokra az egyéni vállalkozókra vonatkoznak akik nem katások? A (8) bekezdés pedig kizárólag a kata szerinti kiadózó vállalkozásokra? Így van olyan egyéni vállalkozó, például katás 561006 Falatozó, büfés, aki NEM kap mentességet, de ha sima egyéni vállalkozásban folytatja a tevékenységet (vendéglátás Teáor, vagy Teszor 56, egész csoport), akkor mentes a járulékok meghatározott része alól ? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Tímea

Katás vállalkozó szünetelteti tevékenységét, adótöbblete van Kérdés

Katás egyéni vállalkozó főállása mellett most szünetelteti katás tevékenységét, adótöbblete van a katában, mert előbb befizetette azt. Mikor tudja visszaigényelni a többletként befizetett adót? Nincs másik adóneme, ahová átvezettetné. Előre láthatóan több hónapig nem tud visszajelentkezni,a kata hatálya alá, mert nem lesz bevétele. Milyen lehetőség van arra, hogy a többletként befizetett adót visszakapja?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmi különadó 2020.

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság alkalmazottja

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close