1025 találat a(z) bevallás cimkére

Induló katás vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kezdő kataalany egyéni vállalkozó vagyok. EU-s tagállambeli, közösségi adószámmal rendelkező partnerek részére elektronikus szolgáltatásomat közösségi adószámom feltüntetésével számlázom. MNB árfolyamot választottam. Az első számlám kelte október 1-je, ez a teljesítés napja is. A pénzügyi teljesítés novemberben esedékes, akkor kapom meg az ellenértéket. Kérdéseim: 1. Az októberi 1865-ös bevallást és 18A60-as összesítő nyilatkozatot egy hónap múlva kell erről benyújtanom november 20-áig? Vagy novemberi bevallást kell benyújtanom december 20-áig? Esetleg kezdőként negyedéves bevalló leszek, s majd 2019. január 20-áig kötelező ezeket a NAV felé beküldeni? 2. Ha jól tudom, az áfabevallás 91. sorában kell szerepeltetni az árbevételemet, az október 1-jei MNB árfolyamon, függetlenül attól, hogy a jóváírás napján milyen lesz az árfolyam. Kérem, erősítsen meg ebben. 3. Katás bevételi nyilvántartásban is az október 1-jei MNB árfolyamon kell könyvelni a bevételt, de aznap, amikor jóváírták, ugye? S a 18Kata bevallásban pénzforgalmi szemlélet szerint kell kimutatni a bevételeket, azaz csak a 2018. december 31-éig érkezett jóváírások szerepelnek ott? Válaszát előre is köszönöm.

Kamatjövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánember pénzt adott kölcsön egy kft.-nek. A kapott kamat után milyen adókat kell megfizetnie, illetve a kft-nek kell levonni az adókat, vagy a magányszemély vallja be és fizeti be az adóhivatal felé? Válaszukat előre is köszönöm.

Áfabevallás M lap Kérdés

Szeretném kérdezni, hogy milyen esetekben kell az M lapot kitölteni jelenleg az áfabevallásban? Mióta az online számla adatszolgáltatás működik?

Külföldről származó jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk lánya gimnáziumi tanulmányai mellett modellkedéssel foglalkozik, nem vállalkozói jogviszonyban. Mostanában már külföldre is hívják. Legutóbb Rómában és Bécsben vett részt a Divathéten. A kifutón mutatta be a tervezők ruháit. A bemutatót követően kb. 30-60 nap múlva átutalással érkezett meg a neki járó munkadíj a bankszámlájára. A kérdésem, hogy ez után itthon, Magyarszágon kell majd adózni, és bevallást benyújtani a következő év májusáig? 15 százalék szja-val kell csak számolni? Köszönettel várom válaszukat.

Még senki sem küldött bevallást a bevándorlási különadóról Cikk

A bevándorlási különadóról szóló, első, teljes hónapot, azaz 30 napos időszakot felölelő bevallást október 15-éig kell benyújtani. A 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetni. A bevándorlási különadó fizetési kötelezettség a migrációt támogató és finanszírozó minden szervezetre vonatkozik – figyelmeztet a PM.

EU-s beszerzés, áfa Kérdés

Alapanyagokat szerzünk be EU tagországokból. Az egyik megrendelésre a cég leszállította a megrendelt teljes mennyiséget. Számlázni viszont 12 részletben szeretne. Megengedhető ez? Ebben az esetben hogyan kell az áfabevallásban elszámolni az áfa értékét? Abban az esetben, ha az EU-s cég hozza be Magyarországra a saját alapanyagát (áttárolja) kell-e adószámot kérnie? Hogyan tudja ezt továbbértékesíteni egy magyar cégnek?

Társas vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztel Szakértő! Végelszámolás alatt lévő társaság egyik tagja rokkantsági ellátásban részesül. A végelszámolói feladatokat a másik tag látja el. A társaság a végelszámolás alatt tevékenységet nem végez. Kérdésem az, hogy a rokkantsági ellátásban részesülő, személyesen nem közreműködő tag után terheli-e járulékfizetési kötelezettség a végelszámolás alatt lévő társaságot? A záró bevallásban elszámolásra kerül az eddigi eredménytartalék osztalékként. A 1808 bevallásban jelen esetben mi a helyes kódja az "alkalmazás minőségének" és a "jogviszony tipusnak"? Válaszukat előre is köszönöm.

Kata táppénz bevétel Kérdés

Kata bevallásban fel kell-e tüntetni a táppénz összegét, bevételnek számít, vagy valamilyen más formában kell-e róla bevallást benyújtani? Az iparűzésiadó-bevallásban szerepeltetni kell?

Bérleti díj külföldi illetőségű magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Egy cég bérleti díjat fizet külföldi illetőségű magánszemély részére. Kérdésem, hogy ezt a 08-ason hol kell bevallani M-es lapon vagy csak az A lapon? (Nincs magyarországi adószáma/adóazonosító jele – vagy kéne lennie?) Vonatkozik-e rá a 90 százalékos szabály?!

Ezért nem fizet bevándorlási különadót a Helsinki Bizottság Cikk

A Magyar Helsinki Bizottságnak – saját megítélése szerint – nem kell bevándorlási különadót fizetnie, mivel jelenleg nem folytat a törvény hatálya alá eső tevékenységet – közölte a szervezet.

Online számlázás: a 100 ezer forintnál kisebb áfaösszegűekre is kiterjesztenék? Cikk

Két és fél hónappal július elsejei indulása óta már jubilált is az online számlarendszer, Múlt héten beérkezett a tízmilliomodik online számla az adóhivatalhoz, két és fél hónappal a rendszer indulása után – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

Katás egyéni vállalkozás megszüntetése II. Kérdés

Kérdést tettem fel a katás egyéni vállalkozás megszüntetésével kapcsolatban. Válaszukban a katatörvény 25. pragrafusának előírására hivatkozva azt közölték, hogy a megszüntetéskor a katás záró bevallásban bevételként kell szerepeltetni az szja-ról történő áttéréskor meglévő készletek értékét. A kata alatti működés idején már értékesítettem az áthozott tételeket és a tárgyi eszközök értékesíthető részét. A bevételt szerepeltettem a katabevallásomban és az áfát is bevallottam, illetve megfizettem. Kérdésem: 1.) Szükséges-e a fenti tény ismeretében a záró katabevallásban szerepeltetni az áthozott tételeket? 2.) A meglévő, kis értékű (100 ezer forint alatti) tárgyi eszközökkel mi a teendő, hisz azokat nem tudom értékesíteni – jelenleg is a tulajdonomban vannak –, a beszerzésük 2011 előtt történt, jórészük még 2009-es évben. Válaszukat köszönöm. Üdv.: Marika

Spanyolországi termékbeszerzés Kérdés

A vevő cég egy spanyol szállítótól szerzett be terméket. A szállító közösségi adószáma szerepel a számlán, de a vevő közösségi adószámát nem tüntették fel. Az áfáról semmiféle közlés nincs a számlán. (A tr. mellékletében szereplő spanyol szöveg.) Felvették a szállítóval a kapcsolatot, az a válasz érkezett, hogy adó nincs, és ez így megfelelő, mert használt (másodkézből eladott) termékről van szó. Hogyan kell ezt szerepeltetni az áfabevallásban?

Elveszett iratanyag Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magánszemély megvásárolt egy gazdasági társaságot. Ennek a társaságnak semmilyen iratanyaga nem áll rendelkezésre. Az ügyfélkapun a kb. egy éve beadott utolsó járulékbevallás található csak meg, a többi bevallás (2017. éves áfa, tao, beszámoló) nem került benyújtásra. A könyvelőtől nincs átvett könyvelési anyag. Milyen módon hozható ez rendbe? Köszönöm iránymutató válaszukat.

Visszáru kezelése Kérdés

Tisztelt Cím! Állásfoglalásukat szeretném kérni a következő gazdasági esemény megítélésében. Egyik szállítónktól 2018. júliustól rendszeresen nagy összegben vásárolunk (az egyes számlák áfatartalma rendre meghaladja a 100 ezer forintot). Ezekből a szállításokból heti rendszerességgel visszáruzunk tételeket (például minőségi kifogás miatt). A szállító ezekről jóváíró számlákat állít ki, ahol mindenegyes sornál feltünteti az eredeti számlaszámot, amin elhoztuk az árut. Az online számlarendszerben jelenti ezeket a jóváíró számlákat. Amikor átvettük az árut, minden rendben volt a szállítással (mennyiség, ár stb.). Kérdésünk, hogy a visszáru ügylet alapot ad a számla módosításnak? Ezek a visszaküldések nem lehetnek különálló ügyletek? Ez a kérdés azért nem mindegy, mert akkor a bejövő oldali számlákat nekünk is hasonlóképpen kell jelenteni az áfabevallásban. Ráadásul egy eredeti számlához több, akár 20-30 jóváíró számla is kapcsolódhat majd az elkövetkező 1-2 évben. Ráadásul például a 8. jóváíró számlában nem az eredeti számlát kell előzmény számlaként jelölni, hanem a 7. jóváírót, így kell egy értékesítési láncolatot képezni és a havi bevallás mellékletében jelenteni. Ez a folyamat hihetetlen adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra. Köszönettel: István

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerb állampolgár adóztatása és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalék kivás cég tagjánál

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szocho

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close