11 találat a(z) adományozás cimkére

A Pénzügyminisztérium az adományozás speciális adómentességéről Cikk

Az adományozás egyébként is kedvező adóügyi szabályait a koronavírus-járvány felülírta. A jelenlegi helyzetben még több mentesség és még több kedvezmény jár – hívja fel a figyelmet Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Egyéni vállalkozó adományozna Kérdés

Egyéni vállalkozó természetben (általa készített készételeket és cukrászsüteményeket) adományozna fővárosi kórházi osztálynak. Milyen adózási és elszámolási kötelezettségekkel jár ez együtt? Várom válaszukat, köszönettel.

Magánszemély általi adományozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély szervezeteknek/alapítványnak pénzbeli adományt adott. Kérdés, hogy a támogatás miatt adókedvezmény igénybe vehető-e, ha igen, milyen összeghatárig? Válaszukat előre is köszönöm.

Készlet leértékelése, selejtezése egyéni vállalkozás megszüntetésekor Cikk

Ruházati áruk kereskedelmével foglalkozó áfás egyéni vállalkozó a tevékenységét 2015. 07.01-jétől szünetelteti. 2019-ben úgy döntött, hogy a vállalkozást megszünteti a szüneteltetés alatt. A szüneteltetés megkezdése előtt a leltározott áru értéke 3,5 millió forint volt, ami szerepelt a 1553-as bevallásban. Az eltelt négy év alatt a leltárban szereplő áru egy része kiment a divatból, eladhatatlanná vált. A megszűnéskor milyen érték után kell áfát és személyi jövedelemadót bevallani és megfizetni? Lehet-e leértékelni, illetve selejtezni? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Százmillió szegény és majd' ugyanennyi tonna étel a kukában az EU-ban Cikk

Könnyítene az élelmiszeradományozás szabályain az Európai Unió, ezzel is erősítve az élelmiszerhulladék keletkezése elleni fellépést – közölte az uniós bizottság.

Nonprofit kft. adományozása egyesületnek Kérdés

Tisztelt Szakérő! Nonprofit egyszemélyes kft.-t szeretne ügyfelem adományozni egy egyesületnek. A kft. tényleges vagyona a jegyzett tőke fele, részben tárgyi eszközök, berendezések, részben pénzeszköz. A kft. tulajdonában van egy személyautó, aminek könyv szerinti értéke nulla, de használatban van, cégautóadó-fizetés és költségelszámolás is van utána. Kérdésem, hogy van-e adóvonzata az adományozás ilyen fajtájának bármely félnél, és milyen bejelentési kötelezettsége van a kft.-nek és az egyesületnek a hatóságok felé? Köszönettel: Rákné Nyíri Andrea

Adományozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt.-nk adományozási szerződést kötött egy közhasznú jogállással rendelkező nonprofit kft.-vel. A szerződés tartalma: kedvezményezett kijelenti, hogy közhasznú jogállású, így adókedvezmény illeti meg az 1996. LXXXI. törvény 7. § 7. pontjának megfelelően. Kedvezményezett társasági szerződésben szereplő célja oktatás, nevelés, kulturális tevékenység. A bt. elutalta a hozzájárulását. Kérdésem az lenne, hogy ezt hogyan kell szerepeltetni a könyvelésben, illetve a társaságiadó-bevallásban 2015-ben és 2016-ban? Köszönettel. (Válasza sürgős lenne!)

Egyesület – adományozási szerződés Kérdés

Egyesületünk adományozási szerződésben olajfestményt kapott az alkotótól. Kérdésem, hogy a könyvelésben szerepeltetni kell-e (eszmei érték fel van tüntetve a szerződésben)? Vagy csak elegendő a leltárban szerepeltetni? A könyvelésben melyik számlaosztályban kell feltüntetni?

Eszközadományozáskor áfafizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság virágföldet gyárt. Az év során keletkezett sérült zsákok már nem hozhatók kereskedelmi forgalomba újracsomagolás nélkül, de beltartalmi értékük változatlan. Közhasznú szervezetnek adományozná parkfenntartáshoz. Az átadásnak van-e áfafizetési vonzata? Válaszát előre is köszönöm.

Civil szervezetnek nyújtott adomány, támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban az esetben, ha olyan civil szervezetnek nyújtottak támogatást, illetve adományt, amelyik elvesztette a közhasznú jogállását, mivel az előző két év beszámoló adatai alapján az OBH ezt állapította meg, akkor az adományozó cég költségként ezt elszámolhatja-e? Vagy adóalap-növelő lesz, mert nem közhasznú, vagy az is megfelel, hogy olyan igazolást adnak róla, hogy közhasznú tevékenységre fordították? Az igazolás kiállításánál melyik paragrafusra kell hivatkozni ebben az esetben? Előre is köszönöm, várom válaszát. Kisfaludyné

Rendezvény költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: Egyesület nagyszabású rendezvényt, cukrász-, szakácsversenyt hirdet, amely megrendezéséhez vállalkozások támogatását kéri, pénzadomány, illetve tombolatárgyak formájában. A támogatókat közzéteszi a sajtóban, szórólapokon, plakáton, illetve lehetőséget biztosít szűmukra megjelenni, a terméküket kiállítani. Ezek a támogatások adománynak minősülnek? Vagy reklámszolgáltatásnak? Milyen igazolást kell kiadni az adományozó részére a pénzadomány, illetve a tárgyi felajánlások esetén? (Az egyesület nem közhasznú, illetve vállalkozási tevékenységet nem végez. A felajánlások között van például wellness hétvége is.) A megnyert tombola adómentesnek minősül, vagy valakinek (az egyesületnek vagy a nyertesnek) adózni kell utána? A felajánlott tárgyakat az egyesületnek hogyan kell könyvelni, nyilvántartani? A meghívottak és a versenyzők ellátása reprezentációnak minősül? A versenyzők tárgyjutalma, a kupák, oklevelek adómentesek? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close