23 találat a(z) A60-as bevallás cimkére

Közösségen belüli személygépkocsi bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi áfamentes egyéni vállalkozó személygépkocsit ad bérbe egy romániai cégnek. A bérleti díjat áfamentesen számlázza. Kérdésem az, hogy az A60-as bevallásban kell-e a számla összegét szerepeltetni? A havonta kiszámlázott összeg 90 000 forint. Az egyéni vállalkozó más tevékenységet nem folytat. Üdvözlettel: Kaszab Éva

Skontó közösségi beszerzésnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Osztrák partnerünk úgy állítja ki a számlát, hogy az áruk végösszegéből levonja a 3%-os skontó értékét, és azt kéri átutalni. Hogyan járok el helyesen a számla lekönyvelésénél: a skontó nélküli összeget könyvelem árubeszerzésként (és ezt az adatot szerepeltetem az A60-as bevallásban), a skontó összegét pedig pénzügyi műveletek bevételeként számolom el? Köszönöm!

Közösségi személygépkocsi beszerzése és eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég személygépkocsikat vásárol közösségi tagállamból. A cég ezeket Magyarországon, különbözeti áfával szeretné értékesíteni. A különbözeti áfára a bejelentkezés megtörtént. A vásárlás háromszögügylet révén bonyolódik le. A megvásárolt gépkocsi számlájának mellékleteként kiállítottak egy dokumentumot, amin az szerepel, hogy a gépkocsit az eladó cég megvásárolta egy másik cégtől, és rögtön értékesítette a magyar kft.-nek. Ez a kft. szerint a háromszögügylet megjelölése. A számlán ezen kívül szerepel a 2006/112/EK, 138.cikk, és " a használt árukra vonatkozik" megjelölés is. A kérdésem, hogy a háromszögügyletnél a magyar kft. ebben az esetben különbözeti áfásan értékesítheti-e a gépkocsikat? A gépkocsi-kereskedésnél a háromszögügylet hogyan befolyásolja az áfabevallást? Be kell-e állítani ezeket a gépkocsikat a közösségi árubeszerzésekhez az áfabevallásban? Kell-e A60-as bevallást készíteni ezekről? A kft. szerint állítsam be az A60-as bevallásba mint közösségi beszerzést, de különbözeti áfásan értékesítené őket. Majd amikor értékesíti, akkor az áfabevallás 4. sorába be kellene állítani az értékesítésnél az áfa nélküli részt? Én ezzel nem értek egyet, ezért kérném, hogy a háromszögügyletnél fennálló esetleges külön szabály van-e erre? Előre is köszönöm a válaszukat.

Taxify számla Kérdés

Ügyfelem alanyi mentes egyéni vállalkozó, taxis. Utasai jelentős része a Taxify szolgáltatón keresztül érkezik, ezért ő a cégtől jutalékot kap, számla alapján. A Taxify (Észtország, Tallinn EE101721521 – és önszámláznak) cég a számláját EU-s jogszabályok szerint állítja ki, nulla forint fizetendő áfával. Kérdésem: a magyar vállalkozónak, akinek van EU-s adószáma, de alanyi áfás, keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége a bevétel után? Kell-e áfabevallást és Á60-as bevallást benyújtani? Köszönöm.

A60-as bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás mentes egyéni vállalkozó Svájcban végez szolgáltatást, havonta 2-3 alkalommal, a számlát a svájci vállalkozó részére állítja ki. Kérdés: kell-e áfabevallást adni és melyik sorban és ezzel egyidejűleg az A60-as bevallást le kell-e adni, mivel Svájc nem EU-s ország! Válaszukat előre is köszönöm! Rajna Edina

Német magánszemélytől kapott EU számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Oktatással foglalkozó cég német magánszemély trénert hívott egy előadás megtartására. A tréner leszámlázta az előadás ellenértékét. A számla egy word dokumentum. Mire kell figyelni, mit tartalmazzon kötelezően a számla? Az áfabevallásban és az A60-as bevallásban kell szerepelnie vagy más bevallást is kell készíteni? A számlán feltüntetett adószám nem a megszokott "DE" és nyolc számjegy formátum, az A60-as bevallás nem fogadja el. Köszönöm!

Ráhajt a NAV a szálláshely-szolgáltatókra Cikk

Komolyan elkezdte ellenőrizni a NAV a szálláshely-szolgáltatókat (booking.com, airbnb stb.), illetve az ezeken a portálokon hirdetőket a külföldről származó kontrolladatok alapján.

Exportláncügylet – összesítő nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következõ, összesítõ nyilatkozattal kapcsolatos kérdésben szeretném a megerõsítésüket kérni. A szóban forgó ügylet a következõ: egy magyar kft. értékesít egy terméket egy írországi cégnek, amely a terméket továbbértékesíti egy svájci cégnek/magánszemélynek. A fuvarozást a magyar cég szervezi. Jól gondolom-e, hogy exportláncügylet esetén, ha a végsõ beszerzõ harmadik országbeli magánszemély vagy adóalany, akkor az ügylet kapcsán a magyarországi kft.-nek, azaz a termék feladójának nem merül fel adatszolgáltatási kötelezettsége az A60-as összesítõ nyilatkozatban? Köszönöm előre is!

Közösségi szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi áfamentes egyéni vállalkozó a Facebook-on reklámoz, amiről számlát kap; a számla 0 százalék áfát tartalmaz. Közösségi adószámmal rendelkezik. Kérdésünk, hogy az áfabevallásban mely soron kell aszerepelnie a fenti számlának, illetve az A60-as bevallás mely soraiban kell feltüntetni? Fizetendő áfa keletkezik-e ez után a számla után, vagy a fizetendő sorban, illetve a levonató sorban is is szerepelnie kell ennek a tételnek – tehát fizetnie nem kell?

Autóbérlés Londonban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általam könyvelt cég autót bérelt Londonban. Az autó felvételének helye a londoni repülőtér volt, ez fel is van tüntetve a számlán. A számlát forintban állították ki és csak egy fizetendő összeg sor szerepel rajta, általános forgalmi adóra való hivatkozás nem. Szerepel még a számlán a bérbeadó és a bérbevevő cég összes adata és közösségi adószáma is. Tudomásom szerint azonban az autó rövidtávú bérlése esetén az áfatörvény 44. § (1) bekezdése értelmében a teljesítés helye az a hely, ahol az autót a bérbevevő birtokába adják. Így értelmezésem szerint az áfát a bérbeadónak kellett volna felszámítani. Kérdésem az, hogy ebben az esetben kell-e nekünk szerepeltetni a számlát az A60-as bevallásban, ha a bérbeadó semmit nem tüntetett fel a számlán, ami áfára vonatkozna? Bár véleményem szerint nem fordított áfás ez a tétel. Válaszukat előre is köszönöm szépen! Üdvözlettel: Kaszab Éva

Áfabevallás közösségi szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég szolgáltatást nyújt közösségi adóalany részére, a számlázás euróban történik, az áfatörvény 37. § (1) bekezdése alapján áfamentesen. Közösségi adószáma mindkettőnek van. Számla kelte: február, teljesítés: május, fizetési határidő: március. A kérdésem az lenne, hogy mikor kell szerepeltetni az áfabevallásban, és milyen árfolyamon? Jól gondolom, hogy a teljesítéskori májusi áfabevallásban és a májusi A60-as jelentésen (májusi teljesítés szerinti árfolyamon) kell feltüntetni? Válaszukat előre is köszönöm.

Katás uniós beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szépen segítségüket: Áfaalany katás egyéni vállalkozó nem rendelkezik uniós adószámmal. Szlovák kereskedőtől 541 euróért vásárolt árut, de mivel nem volt közösségi adószáma, ezért a szlovák fél felszámolt 20 százalékos áfát. Kérdésem az lenne, hogy miután az egyéni vállalkozó vállalkozása érdekében szerezte be az árut, az áfabevallásban hogyan kezelem az ügyletet? A60-as bevallást is kell róla küldeni? Köszönöm válaszukat.

Számlázás, áfabevallás Kérdés

A vadásztársaság közösségi adószámmal rendelkezik, alanyi mentes, csak forintalapú folyószámlája van, eurós nincs. Svéd vadászok vadásztak, és a számla végösszege 675 euró. Számlázást követően havi bevallásban, a 17A60 nyomtatványon kell az adatszolgáltatást elvégezni, forintra átszámítva. A 1765-ös bevalláson mikor kell beadni, és melyik soron?

Áfa-visszaigénylés EU II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a választ. Inkább leírom a konkrét esetet, pontosítás végett. Segítséget szeretnék kérni, mindenhol mást hallok, olvasok. Adott egy magyar cég, amely egy német céget képvisel Magyarországon és Szlovákiában. Természetesen rendelkezik EU-s adószámmal. Ha elmegy a cég képviselője személyautóval, illetve teherautóval a partnercégekhez (Németországba, Szlovákiába), és menetközben tankol, autópályadíjat fizet, illetve szállodai szolgáltatást vesz igénybe, ezen összegeket kell-e szerepeltetni a 65-ös, illetve az A60-as bevallásokban, mint EU-s termékbeszerzést, illetve EU-s szolgáltatás igénybevételét? Nagyon köszönöm!

Áfabonyodalmak határokon túl: háromszög- vagy láncügylet? Cikk

Cseh cég egy német cégnek értékesít szenet, amely azt eladja egy magyar cégnek, amely továbbértékeíti egy szlovák cégnek. Szerepeltetheti-e a magyar cég háromszögügyletként ezt az áfabevallásában? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László jogász, adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close