10 találat a(z) őstemelő cimkére

Őstermelő járulékfizetése és bevallása 2020-2021 Kérdés

Őstermelő számlázása Kérdés

Kompenzációs felár – őstermelő melletti egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Adott egy mezőgazdasági őstermelő, általános forgalmi adó tekintetében kompenzációs rendszer melletti alanyi mentességet választott, kompenzációs felár megtéríttetésére tart igényt. Zöldségtermeléssel és -értékesítéssel foglalkozik. Az idei év augusztusában megszűnik a munkahelye, így őstermelés tekintetében járulékfizetésre lenne kötelezett. A következőt szeretné tenni: Egyéni vállalkozást (katás) indít az őstermelői státusza megszüntetése nélkül. A tervezett tevékenység szintén az áfatörvény 7. melléklete szerinti (II.) mezőgazdasági tevékenység, szolgáltatásnyújtás (mezőgazdasági bérmunka, fakitermelés?). A tevékenységi körök között nincs átfedés az őstermelés és az egyéni vállalkozás között, de mindkettőben csak mezőgazdasági tevékenység van. 1.) Áfa tekintetében az egyéni vállalkozás és az őstermelő egy adóalanynak minősül, indításkor van-e lehetősége az áfában az őstermelőitől eltérő áfamegállapítás választására, vagy ugyanúgy kompenzációs feláras alanyi mentesként kell elindítani? Év közben a kompenzációs felárról le lehet mondani? Az áfakörbe csak december 31-éig, léphet be? 2. Tekintve, hogy az egyéni vállalkozás keretében is mezőgazdasági tevékenységet végez (önálló vállalkozás), egyéni vállalkozóként is igényt tarthat kompenzációs felárra? Amennyiben igen, akkor a szolgáltatásnyújtásról az igénybe vevőnek felvásárlási jegyet kell kiállítani a szolgáltatásról? 3. Fakitermelés belefér-e az áfatörvény 7. számú melIéklet 10. pontjába? Köszönöm.

Tíztagú erdőbirtokosság – fa értékesítése, szja elszámolása Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Fát értékesítenek az erdőbirtokosok, 10-en vannak, mindenki őstermelői igazolványában szerepel az erőgazdálkodás. Hogyan értékesítsék, mert csak egy névre akarják, akit kineveztek maguk közül erdőbirtokosnak. Azt hallottam az utóbbi időben, hogy az erdővel kapcsolatban sok változás van. A jelenlegi állás alapján hogyan kell a törvénynek megfelelően értékesíteni és elszámolni? Őstermelői lesz a bevétel vagy más önálló tevékenységből származó? Tisztelettel: Kutasi G.

Őstermelő adóelőlege, mentessége, ehója és kedvezményei. Példákkal Cikk

Április 12-e az őstermelők számára is 2018. évi I. negyedéves adóelőleg-fizetési kötelezettség határideje. Lehetséges azonban, hogy mégsem kell előleget fizetni az őstermelésből származó jövedelem után, az adóelőleg alapjának megállapítására vonatkozó speciális szabályok miatt. Ismertetjük az előírásokat.

Őstermelő járulékfizetése Kérdés

Adott évben az őstermelő az előző évi árbevétel 20 százaléka után fizeti a járulékot. A kérdésem az lenne, hogy az ősternmelői bevételbe a támogatás összege beletartozik-e?

Kell-e pénztárgép az őstermelőnek? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném szakmai segítségüket kérni az alábbi esethez. Két fővel működik egy családi gazdaság, és 5,5 hektáron dinnyét termelnek. A megtermelt dinnyét kizárólag maguk értékesítik, különböző értékesítési helyeken. Mindketten rendelkeznek külön őstermelői igazolvánnyal, így az értékesítési helyen ezt be is tudják mutatni. Mivel az őstermelői tevékenységhez kapcsolódóan az őstermelői tevékenységek között külön nem szerepel a 47-tel kezdődő kereskedelmi tevékenység, így a családi gazdaság nem kötelezett pénztárgép használatára. Az értékesítés helye – alkalmi bérleti szerződésekkel – útszéli bódé, piaci árusítóhely, fedett helyiségként kialakított épületrész. Ezeken a helyeken az áramforrás nem biztosított, így nem is lehetne a pénztárgépet megoldani. Úgy gondolom, hogy ez az értékesítés nyugtával a helyszínen minden esetben megoldható. Ha nem, akkor mi a helyes megoldás? Köszönettel.

Nyugdíjas őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy annak az őstermelőnek is, aki nyugdíj mellett tevékenykedik, negyedévente kell járulékokat fizetnie? Ha igen, akkor közös őstermelői igazolványnál ez mindkét nyugdíjasra külön fizetendő tételnek számít? Vagy elég most májusban a szja-bevallásnál az őstermelésből keletkezett jövedelem után fizetni (tételes költségelszámoló)? Még egy kérdés. Ha bővülne a "vállalkozás", és áfakörbe lépnének be, akkor hogyan alakul a nyugdíjas járulék fizetése? És alkalmazottakat foglalkoztathatnak-e? Milyen könyvelést kell vezetni ebben az esetben? És még egy segítséget kérnék! Áfás (vagy nem áfás) őstermelő vásárolhat-e fel felvásárlási jegyen? A következőre gondolok. Szőlőt termel az őstermelő. Mindből bort készít. De az idei évben sajnos kevesebb szőlője lesz, ezért más őstermelőktől vásárolna szőlőt, hogy bort készíthessen belőle a már szerencsére kialakult vásárlói körnek. Várom segítő válaszukat. Tisztelettel: egy jogszabályban elvesző kérdező

Csendestárs Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem segítségét: Befektetési céllal másvalaki vállalkozásába társulnék csendestársként. Konkrétan egy őstermelő által működtetett családi gazdaságról van szó. A gazdaság fejlesztéséhez szükséges pénzeszközt adnám, cserébe csendestárként az értékesítésből származó haszon egy része lenne az enyém. Az alábbi kérdések fogalmazódtak meg bennem, melyekre választ keresek: - Létezik a csendestársi/üzlettársi kapcsolatra valamilyen hivatalos szerződési forma? - A részesedésként kapott haszonrészt milyen ütemezésben célszerű/kell kérnem, elszámolnunk (minden értékesítésből külön-külön, vagy bizonyos időközönként (havonta, évente)? - A kapott haszonból nekem milyen adó vagy járulékfizetési kötelezettségeim vannak, mint csendestársnak (emellett főállásban dolgozom máshol)? - Adóbevallásban ezt milyen módon, milyen jogcímen kell szerepeltetnem majd? - A gazdaság tulajdonosától vagy könyvelőjétől kell valamilyen hivatalos dokumentumot, igazolást kapnom a haszonrész utalása kapcsán (mint például a fizetési papír a munkahelyen)? - Ha későbbiekben nem csak csendestársként, hanem aktív résztevevőként szeretnék részt venni a gazdaságban (értékesítésben, vevő szerzésben), akkor ehhez nekem is őstermelői igazolványra lenne szükségem (nem vagyok semmilyen rokoni kapcsolatban a tulajdonosokkal)? Vagy ez esetben valamilyen vállakozást (pl. bt.) kellene létrehoznunk? - Egyáltalán csendestárs lehetek őstermelő mellett, vagy szükséges, valamilyen vállakozási forma (bt.)?

Megbízási jogviszony Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy megbízási jogviszonyban árulhatok-e közvetlen családtag helyett, aki őstermelői igazolvánnyal árul? Írásba kell-e foglalni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás

Nagy Norbert

adószakértő

Előre fizetett szolgáltatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Áramhálózat bővítése bérlő részére

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs