8 találat a(z) értékhelyesbítés cimkére

Tenyészállat értékhelyesbítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavaly év közben átvettem egy céget, amely kutyatenyésztéssel is foglalkozik. A könyvelési anyagot hiányosan adták át, a régi könyvelő nem elérhető, az ügyvezető a régi könyvelővel takarózik, így teljesen tanácstalan vagyok. Van két tenyészkutya a 151. számlaosztályban, a gondom a 157. Tenyészállatok értékhelyesbítése és a 417. Értékelési tartalékkal van. Ezek az összegeket még a 2016. évről vannak a nyitóban, és a kartonon csak annyi információ van, hogy 7 db kutya. 2016 óta nincs mozgás ezeken a főkönyvi számlákon. Először arra gondoltam, hogy a két tenyészkutyát értékelték. Kérdéseim: 1. A kiskutyák születése emeli a szülők értékét? 2. Az el nem adott tárgyévben született kiskutyákat így kell könyvelni? Ha esetleg már találkozott ezzel a témával, nagyon megköszönném ha bővebben írna róla! Köszönettel: Filip Emese

Értékhelyesbítés Kérdés

Dönthet-e úgy a társaság a számviteli politika módosításával, hogy nem él tovább az értékhelyesbítés lehetőségével? Természetesen a kiegészítő mellékletben ennek a változásnak a hatását számszerűen bemutatja. Nagy értékű ingatlanról van szó.

Értékhelyesbítés adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál az ingatlanok könyv szerinti értéke jóval alacsonyabb (~1/4) a piaci értéknél. Ennek okán értékhelyesbítést szeretnénk csinálni és a 2018-as beszámolótól kezdődően az ingatlanvagyont a szakértő által meghatározott piaci értéken tervezzük nyilvántartani. Az értékhelyesbítés formai és könyvelési követelményeivel tisztában vagyunk. A kérdés arra irányul, hogy maga az értékhelyesbítés okoz-e adóalap-növekedést és ha igen, pontosan hogyan és milyen mértékben. Köszönöm.

Végelszámolás Kérdés

Kft. egyszerűsített végelszámolással szeretne megszünni 2019. január 1-jei kezdettel. Alanyi adómentes a vállalkozás, és a tulajdonában van egy ingatlan (üzlethelyiség). Kérdésem: 1. A végelszámolás során ezt az ingatlant fel kell értékelni a piaci értékre. Ez ugye az értékhelyesbítés/értékelési tartalék számlákon történik? A zárómérlegben az ingatlan a piaci értéken fog szerepelni: tehát az eszköz oldalon ott lesz az ingatlan után elszámolt értékhelyesbítés, a forrás oldalon pedig az ennek megfelelő értékelési tartalék? A tárgyi eszköz felértékelésekor nyilván nem keletkezik jövedelme a kft.-nek, tehát emiatt nem lesz adófizetési kötelezettsége a végelszámolás során? 2. Kell- e áfát fizetni a cégnek az ingatlan után a vagyonfelosztás miatt?

Értékhelyesbítés adóvonzata Kérdés

Az év elején kedvezményezett átalakulással – kiválással – létrejött társaság vagyonában található ingatlan a cég eszközeinek – könyv szerinti értéken – közel 70 százalékát teszi ki. A tao szerint nem ingatlanvagyonnal rendelkező társaság. Az ingatlan értéke a könyv szerintit többszörösen meghaladja. A cég tulajdonosai szakértői becsléssel alátámasztva az év végén értékhelyesbítést kívánnak végezni a számviteli törvénynek megfelelően, az ingatlan értékét a piaci értéken kívánják szerepeltetni a cég eszközei között. Ennek indoka lehet egy későbbi befektetési elképzelés. A cég mérlegében ennek megfelelően megjelenik az értékhelyesbítéssel korrigált eszköz értéke, illetve a forrásoldalon az értékelési tartalék. Van-e ennek az értékhelyesbítésnek adóvonzata a társaság, illetve a társaság tulajdonosai számára? A társaság tulajdonosai részben magánszemélyek, részben egy másik társaság. Köszönettel: Kertész Béla

Értékhelyesbítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy volt autóbontó, amely anno' régen "gyűjtött" alkatrészeket nevetséges áron tartja nyilván, mert 30 évvel ezelőtt bontott – nevesítem – fényszóró 2000 forinton szerepel a leltárban. Jelenlegi piaci értéke 12 000 forint . Ezeket a piacon értékes alkatrészeket szeretnénk felértékelni. Jelenleg a saját tőke a jegyzett tőke alá csökkent Ezzel a "készletnöveléssel" megoldom ezt a problémát is! Értékhelyesbítésből szeretnék készletet növelni. A számviteli törvény 39. §-a értelmében "Az értékhelyesbítés értékelési tartaléka és az értékhelyesbítés, valamint a valós értékelés értékelési tartaléka és az értékelési különbözet kizárólag egymással szemben azonos összegben változhat." Kérdésem: a leltárkészletem növekedésének mi a kontírozása? Törvény engedi-e, lehetséges-e? Üdvözlettel.

Értékhelyesbítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2013. december 31-ével átalakult bt.-ből kft.-vé, ezért kötelező volt a könyvvizsgálat, egyébként nem lett volna kötelező. A könyvvizsgálati hitelesítés keretében történt értékhelyesbítés is. 2014. évben a társaság nem kívánja alkalmazni az értékhelyesbítést, amit az értékelési szabályzatában rögzít is. A számviteli törvényben csak arra vonatkozóan találtunk rendelkezést, hogy erről a társaság dönt, és az értékelési tartalékban ezt rögzíti, illetve, hogy a következő években mi a teendő, ha alkalmazza az értékhelyesbítést. Hogyan kell értékelnie a társaságnak az eszközeit év végén? Megteheti-e, hogy ebben az évben nem él az értékhelyesbítés lehetőségével, és hogyan kell eljárnia? Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlan értékesítése Kérdés

Egy kft. eladta tulajdonosainak a telephelye felét. A könyvekben a telek értéke 1 millió forint, az épület 2 millió 200 ezer forint. Az adásvétel 6 millió 200 ezer forintért történt. Az a kérdésem, hogy mi alapján bontsam meg a 6 millió 200 ezer forintot telekre és épületre? Kell-e a megmaradó részt értékhelyesbíteni? Most ez a piaci ár, illetve valós érték? Ebből adódóan kötelező lesz az értékhelyesbítés az ingatlan másik felére? Mire kell figyelni? Hogyan tudjuk megvédeni, hogy ez a piaci ár? Felvet-e problémát, hogy a kft. tulajdonosai vették meg a fél ingatlant? Üdvözlettel, és várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close