6 találat a(z) áfavisszigénylés cimkére

Szállásdíj áfája Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünk munkavállalói munkavégzésükhöz szükséges oktatásra mennek több napra, mely idő alatt szállást is igénybe vesznek. Visszaigényelhető-e a szállásdíj áfája? Köszönöm válaszukat előre is! Üdvözlettel: Zsuzsa

Nyílt végű pénzügyi lízing – áfavisszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsit lízingel. Az egyes törlesztő részletek áfáját abban az arányban vonja le, amilyen arányban a gépkocsit az adóköteles tevékenységéhez használja, mindezt útnyilvántartással támasztja alá. Problémát jelent azonban az első lízingdíj, amit induláskor kell fizetni, amely az összes lízingdíj 40 százaléka. Itt nem tudunk használatot bemutatni. Hogyan lehet az áfát visszaigényelni? 1.Vélelmezni a későbbi használatot? 2. Semmit nem visszaigényelni, majd utólag a használat átlaga alapján? 3. Visszaigényelni, s utólag korrigálni, azaz fizetendőként beállítani a magánhasználatra esőt? Köszönöm válaszukat.

Postai költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Levélfeladásnál a boríték áfája visszaigényelhető-e? A postai számlán külön van feltüntetve a levélfeladás és a boríték ára. Segítségét köszönöm. Ildi

Áfavisszaigénylés helyesen Kérdés

Áfavisszaigényléssel kapcsolatban lenne kérdésem. A kft.-nek van egy 600 millió forintos munkája. A munka engedélyköteles, ezért a fordított adózás hatálya alá esik. Az április havi áfabevallásban még nem kért a kft. áfakiutalást az átvihető követelése 3,5 millió forint. Május hónapban viszont már elég sok anyagot vásároltunk, ezért valószínű, hogy kérni fogjuk a kiutalást. A betont nagy mennyiségben vásároljuk hetente, folyamatosan, kéthetente számláznak. A számlát úgy állították ki, hogy a teljesítés időpontja:2015. 05. 15., a számla kelte: 2015. 05. 19. fizetési határidő: 2015. 06. 18. Nem úgy lenne a helyes, ha a teljesítés időpontja megegyezne a fizetési határidővel, mivel folyamatos a teljesítés? Így a májusi áfabevallásba be lehetne állítani ezt a számlát. A számla bruttó összege 8 millió forint, az áfa 1 millió 700 ezer forint. Május 29-ei teljesítéssel még fog érkezni bruttó 18 millió forint összegű számla is. Visszakérhető most áfa, vagy csak a június havi bevallásban? Válaszukat előre is köszönöm.

Nyilt végű pénzügyi lízing áfa visszaigénylése adómentes tevékenység esetén Kérdés

Tisztelt Kelemen László adószakértő! A fenti témában már a kérdésemre kaptam ugyan választ 2015.05.01-én, amit köszönök, de még mindig nem teljesen világos számomra az áfa visszaigénylése az említett esetben. A kft.-nek van olyan pénzügyi kiegészítő tevékenységhez kapcsolódó bevétele/kiadása is, ami áfafizetést/-levonást eredményez. Ebben az esetben az áfa levonásba helyezhető vagy nem? Az előző kérdésemben a következő volt: "Az említett kft. tevékenysége (6619) adómentes tevékenység. De számomra még kérdés az alábbi, ezért részletesebben írok róla. Váltakozó kamatozású, forintalapú lízingről van szó. A személygépkocsi bruttó ára 5 millió forint. A bruttó kezdő lízingdíj 20 százalék, 787 402 forint plusz áfa (212 577 forint). A finanszírozott összeg 3 149 606 forint. A nettó lízingtőke 3 937 008 forint. A bruttó kezdő lízingdíjról kapott számla tőkerész plusz áfatartalommal bruttó 1 000 001 forint (mint önerőnek, rendezve van a kifizetése). Továbbá kapott egy számviteli bizonylatot 3 937 008 forintról (nettó lízingtőke összege). Az első részletfizetés már megtörtént. A számla tőke, plusz áfa, plusz kamattartalommal. A kérdésem a fentiek ismeretében, hogy a kezdő lízingdíjszámla áfája és a részletfizetés áfája visszaigényelhető-e? Vagy ebben az esetben költségként számolandó el, mint le nem vonható áfa? Továbbá szeretném tudni a kontírozási tételeket is a fentiek ismeretében." Előre is köszönöm.

Alanyi mentes értékhatár túllépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozó kapott egy megrendelést 7 millió forint értékben. Jelenleg az árbevétele április végéig 2 millió forint. A teljesítéskor állíthatja ki a számlát egy összegben. Akkor válik áfakötelessé értékhatár túllépése miatt. Adatmódosító lapon bejelentem az áfakörbe. Visszaigényelhetem az anyagbeszerzések és alvállalkozói számlák áfatartalmát? Hogyan dokumentáljam, hogy az elszámolás hibátlan legyen? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvtanfolyam adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repülőjegy kifizetése munkavállalónak

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close