584 találat a(z) áfakulcs cimkére

Termék (könyv, képeskönyv) vtsz beazonosítása az áfakulcs szempontjából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfakörös kft. az alábbi tevékenységet végzi: 5811 '08 Könyvkiadás Az áfatörvény 82. § (2) bekezdése értelmében a törvény 3. számú mellékletben felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka. A 3. számú melléklet I. rész alapján 5 százalékos adómértékkel adózik a nyomtatott könyv és gyermekképeskönyv (4901; 4903). A vállalkozás olyan egyedi könyveket készít, amelynek tartalmát a megrendelő határozza meg, tehát egyedi alkotások jönnek létre. A VTSZ besorolás szerint a termékek a legnagyobb valószínűséggel megfelelnek az alábbi leírásnak: A 4002/2013. tájékoztatás 1. számú melléklete Harmonizált Áruleíró és Kódrendszer Magyarázata 4901 NYOMTATOTT KÖNYV, BROSÚRA, RÖPIRAT ÉS HASONLÓ NYOMTATVÁNY, EGYES LAPOKBAN IS 4903 GYERMEKKÉPESKÖNYV, RAJZOLÓ- VAGY KIFESTŐKÖNYV Összességében ezek illusztrált mesék, a könyvek névre szólóak, a történetben a megrendelő a főszereplő. A főszereplő hajszínét, nevét a megrendelő határozza meg. A könyv tartalmazhatja a megrendelő fotóját, és egyéni szövegét is. Abban kérném a segítséget, hogy a vállalkozó az áfatörvény szerint ezeket a termékeket kiszámlázhatja-e 5 százalékos adókulccsal, illetve milyen módon csökkentheti az adókockázatát, ha esetleg a meglévő információk és kutatómunka alapján sem tudja jól meghatározni az általa termékesített termékek VTSZ számát? Esetleg milyen hatóság tudna állásfoglalást vagy segítséget nyújtani az ügyben? Köszönöm szépen a választ!

Kifőzde Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozásunk pecsenyesütőként és kifőzdeként (túlnyomórészt) működik. A vendégek a meleg ételt falnál körbefutó asztalokon tudják székeken elfogyasztani. Igaz, hogy csak 4 szék van. Az asztalon szalvéta található. Mosdó nem biztosított. A vendégeknek a kiszolgáló pultnál kiadják az ételt, természetesen tálcán, evőeszközökkel együtt. Rendszeresen takarítás kíséri az étkeztetés befejezését. Az asztalt minden egyes étkeztetés után letakarítják. A bevétel 85 százaléka helyben készült ételekből tevődik össze. A bevétel maradék része elvitelre készült értékesítésből áll 27 százalékos áfát alkalmazva. TEÁOR-számunk megfelel a 55.30 1-es TEÁOR kódnak. Alkalmazhatjuk-e a 5 százalékos kedvezményes adómértéket? TEÁOR számaink: 561002 Pecsenyesütő és más húsalapú készítmény 561005 Falatozó (büfé), melegkonyhás büfé 561007 Sörözői vendéglátás (melegkonyhás) 561003 Palacsinta-, lángos-, pizzasütés 561006 Falatoző (büfé) hidegkonyhás büfészolgáltatás Köszönettel: Reinhardt Éva

Termékértékesítés, ha a termék nem jön be az országba Kérdés

Termékértékesítést bonyolítunk le magyar partnernek úgy, hogy az áru nem jön be Magyarországra, Hollandiából megy Csehországba, a cseh partner intézi a szállítást, viszont a magyar partnernek kell kiszámlázni a termékértékesítést. A kérdésem az lenne, hogy 27 százalékkal számlázom ki a magyar partneremnek?

Eltérő áfakulcs alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk fő tevékenysége édesvízi halgazdálkodás, mely tevékenységgel együttműködési megállapodást kötött egy haltenyésztésre alkalmas tó kezelőjével arra, hogy az általunk előállított tenyészhalat az adott tóban nevelik étkezési korosztályú áruhallá. A megállapodás meghatározza a feladatokat, valamint azt az arányt, amellyel a költségeket és a bevételeket megosztjuk egymás között. Feladataink közül a legnagyobb volumenű és értékű a tenyészhal átadása a közös továbbtartásra. Kérdés, hogy elszámoláskor számlázható ez is az összes feladattal együtt 27 százalék áfával, vagy pedig termékértékesítésnek minősül és 5 százalék áfa terheli? Köszönettel: Jászné

Új lakóingatlan áfa Kérdés

Társaságunk társasház építésére kapott építési engedélyt. A társasházat egy fővállalkozóval szeretnénk megépíttetni, a lakások értékesítését pedig társaságunk végzi. Ezzel kapcsolatban szeretnénk a következő kérdésekre választ kapni. 1.) A vevők és társaságunk között létrejövő értékesítési szerződés alapján új lakóingatlanok (hasznos alapterület értékhatáron belüli) értékesítése történik. Jól gondoljuk, hogy 5 százalék áfa adómérték terheli ezt? 2.) Függetlenül attól, hogy kész és használatbavételi engedéllyel rendelkező lakások vagy félkész, szerkezetkész állapotban lévő lakások értékesítésére kerül sor a lakások eladására 5 százalék áfa alkalmazandó? 3.) A társaságunk a fővállalkozóval új lakóingatlan megépítésére köt vállalkozási szerződést. Jól gondoljuk, hogy ezen szerződés fordított adózás alá esik, a fővállalkozó számlái után a fizetendő adót, 5 százalék adómértékkel társaságunk fizeti meg? Az 5 százalék adómérték kész vagy szerkezetkész új lakóingatlan értékesítése esetén is alkalmazandó? 4.) Az épület bekerülési értékének optimalizálása miatt bizonyos anyagokat társaságunk tervez beszerezni. Az anyagok számláit 27 százalék áfa terheli. Kérdés, hogy ezen beszerzések utáni áfát társaságunk visszaigényelheti-e. Ezen beszerzések beépülve az épület bekerülési értékébe plusz profitot rákalkulálva 5 százalék adómértékkel kerülnek a lakóingatlan értékesítésének keretében kiszámlázásra. Ezen kérdésünk az áfatörvény 10. § d) pontjának értelmezésére kérdez rá. Mit jelent pontosan " abban az esetben is, ha.."?

Szállodai reggeli adózása az áfa szempontjából. Kérdés

Tisztelt Szakértő, mik a pontos feltételei, hogy egy szálloda a reggelire az 5 százalékos áfakulcsot + turizmusfejlesztési hozzájárulást alkalmazzon? Segítségét előre is köszönöm.

Szállodai reggeli adókulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tanácsát, hogy a szállodai reggeli esetén a kedvezményes adókulcs alkalmazásának feltétele-e, hogy a szálloda rendelkezzen melegkonyhával? Segítségét előre is köszönöm.

Ajándékutalványok beváltása 2019-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! A számítógépes programoknak fel kell készülniük a 2019 januárjától életbelépő változásokra az ajándékutalványok beváltása terén is. Ez vonatkozik a beváltáskori számla kibocsátására, valamint a könyvelésére is egyaránt. Az alapkérdés, hogy mi a helyzet, ha egy egycélú ajándékutalványt akkor váltanak be, amikor a rajta vásárolt termék áfakulcsa már közben megváltozott, valamint nem egy utalvány beváltása történik meg. Az egyértelműség kedvéért egy fiktív példát említek. A vásárló két terméket vesz: I. bruttó 1000.- Ft, 27 százalékos áfával; II. bruttó 40 000.- Ft, 18 százalékos áfával (ez eredetileg 27 százalék volt). A készpénz mellett a következő utalványokkal fizet: 1. 10 000.- forintos egycélúként, 27 százalékos áfával vásárolt; 2. 5000.- forintos egycélúként, de már 18 százalékos áfával (csak 18 százalékos áfakulcsú termékre érvényes) vásárolt; 3. 15000.- forintos áfakörön kívül még 2018-ban értékesített, de 27 százalékos áfa adóelőlegként befizetett; 4. 2000.- forintos többcélúként vásárolt utalvány. A kérdés, hogy ez hogyan lesz kezelendő? Hogy fog kinézni a számla? És a könyvelése? Válaszát előre is köszönöm!

Tulajdoni lap költségének továbbterhelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy vállalatcsoport tagja, akinek szerződése van a TAKARNET program használatára. A vállalatcsoport más tagjai részére, és magánszemélyek (például dolgozók) részére is kér le a TAKARNET rendszerből tulajdoni lapokat, melyek költségeit tovább számlázza. A TAKARNET áfakörön kívüli szolgáltatást számláz társaságunknak. A kérdésem az, hogy a tulajdonilap-lekérés költségének továbbszámlázását 27 százalékos áfával, vagy áfa nélkül kell-e terhelni az áfatörvény 15. §-a szerint. Válaszukat előre is köszönöm.

Vendéglátás és az áfa Kérdés

Pizzériát szeretnénk nyitni. Helyben készíti a pizzát, gyrost, különféle tésztákat, lasagnet, kávét és szörpöket. Jól értelmeztük a törvényt, hogy ezek helyben fogyasztása esetén az 5%os áfakulcsot alkalmazhatjuk, ha pénztárgép által kiadott bizonylaton az 5%os kulcs alatt szerepelnek? A főtevékenység TEAOR kódja: 5610: étterem-mozgó vendéglátás. A tevékenységi kódot jót választottunk? Az elvitelre kért termékeket a 27%-os adókulcs alá rögzítik. Jól értelmeztük a törvényt? Mire kell még figyelni? Válaszukat előre is köszönjük.

Lakásépítés áfa Kérdés

Magánszemélynek családi ház építésénél mi készítenénk az alapozás, falazás, födém, válaszfalazás, aljzat betonozás, belső vakolás, külső szigetelést. Tehát nem generálkivitelezés és nem is szerkezetkész állapot lenne. Ebben az esetben is 5 százalék az áfa, vagy erre nem vonatkozik az 5 százalékos áfa, csak a 27 százalék?

Gépkocsi restaurálása EU-n kívüli nem adóalany részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy belföldi kft., amely az áfakörbe tartozik és közösségi adószámmal is rendelkezik. Ez a kft. gépkocsik restaurálásával foglakozik. Abban az esetben, ha ennek a kft.-nek egy svájci nem adóalany magánszemély a saját gépkocsiját elhozza – kilépteti 3. országból és így belépteti az EU-ba – restaurálás céljából, utána mikor a gépkocsiját a kft. restaurálta, azután a megrendelő kilépteti az EU-ból és belépteti Svájcba (3. országba), ebben az esetben a kft.-nek milyen áfakulccsal kell a munkát kiszámláznia ennek a nem adóalany magánszemélynek? Vonatkozik-e erre az ügyletre a speciális szabály, az Áfa tv. 101. §-a, mely szerint 0%-os áfával kiállíthatja a számlát a restaurálásról? Vagy pedig, mivel a kft. nem adóalany részére végzi a szolgáltatásnyújtást, az általános szabályok szerini 27%-os áfakulccsal kell számláznia?

Számla pénzneme: forint vagy euró? Cikk

Internetes hirdetésről kapott számlán forintban és "tájékoztatásul" euróban is szerepel a végösszeg. A pénzügyi teljesítés "vásárlás hitelkártyával" jogcímen történik, a vevő bankszámláját az euróértéket a napi árfolyammal számolva terheli meg a bank, ami így nem egyezik meg a számla forintösszegével. A szerződés nem tér ki a fizetés pénznemére. A számlát forintos vagy eurós számlaként kell kezelni? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Lángossütő – milyen áfakulcsot kell használni? Cikk

Milyen áfakulccsal kell számolni a lángos helyben fogyasztásakor, illetve milyennel elvitelkor? Számít-e, milyen feltét van a lángoson? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Szállásfoglalás lemondása esetén törlési díj számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szállodában az ügyfél lemondta a szállásfoglalását, a lemondási határidőn belül, így a szerződési feltételek szerint nem jár vissza neki a fizetett előleg összege. Az ügyfél mindenképpen törlési díjról akarja a számlát. A szállás áfája 18 százalék, az előlegszámlát így 18 százalékos áfával kapták meg. A kérdésem az lenne, hogy mivel nem történt szolgáltatás, a törlési díjat milyen áfatartalommal kell kiszámlázni az ügyfél felé? Sajnos semmilyen jogszabályt nem találtam ezzel kapcsolatban, ezért megköszönöm, ha jogszabályi hivatkozást is kaphatnék az ügyben, ha van ez szabályozva. Még külön kérdésem lenne, hogy mi a teendő, ha az ügyfél külföldi? A szállásszolgáltatás teljesítési helye Magyarország, így áfával számlázunk, de ha nincs szolgáltatás, akkor már nem lehet itt a teljesítési hely. Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close