hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz és terhesség: jár-e védelem határozott idejű munkavállalónak?

  • adozona.hu

Határozott idejű szerződéssel dolgozó munkavállalót megillet-e bármilyen védelem táppénz és terhesség alatt? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Közalkalmazottként dolgozom, státuszom azonban határozott idejű: a gyesen lévő kolléganő 2011 októberében hivatalosan munkába áll, ám a neki járó, felhalmozott szabadságot 2012 januárjáig kiveszi. A munkaadómtól ígéret van, ám biztosíték nincs arra, hogy saját státuszt kapok. Családalapítás előtt állunk és az így kialakult helyzettel kapcsolatban két kérdésem van. Amennyiben a mostani, határozott idejű státuszomban terhes leszek, védelmet nyújt-e, ha táppénzre megyek? Ebben az esetben azonos juttatások illetnek meg, mint egyéb (határozatlan idejű státusz) esetben? A kolléganő "hivatalos" visszaérkezése és a szabadságról való tényleges visszaérkezése közötti időszakban milyen státuszban leszek a munkahelyemen?  Ebben az időszakban az esetleges terhesség és a táppénz védelmet jelenthet?

Határozott idejű szerződés esetén sem a táppénz, sem a terhesség nem biztosít sajnos védelmet, mivel a határozott idő elteltével a jogviszony automatikusan megszűnik és a fenti esetek pedig csak a munkáltatói felmondás esetére nyújtanak védelmet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink