hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pótszabadság: hogyan kell számolni?

  • adozona.hu

Miként kell számolni a pótszabadságot tgyás és gyed idejére? Olvasónk kérdésére Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Jelenleg gyesen lévő óvónő vagyok, a szülés előtt 7 évig óvodavezető helyettesként dolgoztam a jelenlegi munkahelyemen. 2008 szeptemberében született meg a harmadik gyermekem. A szabadság kiszámolásával kapcsolatosan adódtak vitás pontok a munkáltatómmal. Az, hogy szabadság a szülési szabadság vagy tgyás idejére, és a gyed első évére jár, nem képezi vita tárgyát. 2008-ban 7 napom maradt bent. 2009-re járna a szabadság és 2010 február közepéig részarányosan. Én óvónőként az F7 kategóriába vagyok besorolva. A munkáltatóm a 21 nap alapszabadságot elismeri, azonban a pótszabadságról vitatkozunk. Szerintem nekem óvónőként 25 nap pótszabadság jár, akkor is, ha szülési szabadságon, vagy gyeden vagyok. A munkáltatóm szerint viszont erre az időszakra nem jár a 25 nap pótszabadság, mert a törvény úgy fogalmaz, hogy az oktató, nevelő munkát végzőknek jár ez a pótszabadság, én pedig a szülési szabadság és a gyed ideje alatt nem végzek oktató, nevelő munkát, így nekem nem jár ez a pótszabadság erre az időszakra. A munkáltatóm szerint erre az időszakra a fizetési fokozat szerint 7 nap szabadság jár, és 5 nap vezetői szabadság.  Ön szerint hogyan kell értelmezni a törvényt? Tényleg nem jár a 25 nap pótszabadság a tgyás, gyed idejére?

A szabadság valóban a tgyás idejére, illetve a fizetés nélküli szabadság első évére illeti meg Önt. Az oktató-nevelő munkát végző közalkalmazottaknak az évi 25 nap pótszabadság a törvény, illetve a vonatkozó végrehajtási rendelet értelmében, meglátásom szerint abban az esetben jár, amennyiben az oktató-nevelő munkát ténylegesen végzik is. Jelen esetben Ön csak a 7 nap pótszabadságra jogosult. A 25 napos pótszabadságból egyébként 15 napot amúgy is a munkáltató utasítása alapján munkával kellett volna töltenie. A szakirodalom egyébként sem az én fenti, sem az Ön véleményét nem erősíti, de nem is cáfolja, így akár az Ön álláspontja is védhető lehet.

A másik vitás kérdés az, hogy 2008-ra nem számolják a harmadik gyermekem után a 3 nap pótszabadságot. 2008 elején nyilatkoztam, hogy abban az évben én kívánom igénybe venni a gyermekek után járó pótszabadságot - igaz, akkor még csak a meglévő 2 gyerekről tudtam nyilatkozni. A munkáltatóm szerint a szülés után kellett volna nyilatkoznom a harmadik gyerek után járó pótszabadságról, mert így nem tudják figyelembe venni. Ez csak most derült ki, akkor senki nem figyelmeztetett, hogy újra kellene nyilatkoznom. Ez valóban így van? És amennyiben jár, tényleg csak részarányosan jár szeptembertől - mert a munkáltatóm ezt mondja, hogy amennyiben járna, akkor is csak részarányosan.

A munkaviszonyt érintő körülmények változását, amennyiben azok a munkavállalói oldalon merülnek fel, a munkavállalónak kell jeleznie. Meglátásom szerint ennek ellenére a harmadik gyermeke után is jár Önnek a pótszabadság. A pótszabadság a gyermek születésének évére és a fizetés nélküli szabadság első évére is teljes egészében, tehát nem részarányosan jár.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közhasznú bevétel adómentessége

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

EU-s fuvar továbbadásának számlázása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Áfa-visszaigénylés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink