hirdetés
További témák
Verbai Tamás jogász

dr. Verbai Tamás, jogász / szakközgazdász 1998-tól revizor, 2001-től osztályvezető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Kelet-budapesti Igazgatóságán, 2007-től áfa-ellenőrzési szakigazgató-helyettesként irányítja Budapest és Pest megye ÁFA adónemre vonatkozó vizsgálatait.

2009-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságán ellenőrzési szakigazgatóként menedzseli az áfa szakterületen túl a kockázatkezelési és kiválasztási tevékenységet, szervezi az operatív típusú és járulék ellenőrzéseket.

2010. októbere és 2012. májusa között a NAV Kelet-budapesti Adóigazgatóságának ellenőrzési igazgatóhelyettese, tagja a kiemelt súlyú fizetési kedvezmény kérelmeket elbíráló bizottságnak.

2008-tól meghívott előadó a Corvinus Egyetemen és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, több szakkönyv, adószakmai cikk szerzője, társszerzője. 2012. júliusától a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója.

Az Adózóna.hu szakértőjeként az általános forgalmi adózás, az adózás rendje, különös tekintettel az adóhatósági ellenőrzés, valamint illeték területen várja az olvasói kérdéseket, és publikál cikkeket. 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Adótöbbletből átvezetés – NAV-elutasítás II.

Adózás rendje

Tisztelt dr. Verbai Tamás! Előző válaszában kiemelte: az Art. 151. »

Válaszra vár

0 komment

Társasági ingatlanvagyon egy részének értékesítése

Általános

2014-ben anyám halála után örököltem egy kft. üzletrészének a felét. A társaság vagyonába több önálló ingatlan is tartozik. Az egyik raktárt a földterülettel együtt el kívánjuk adni. »

Válaszra vár

0 komment

Ingatlan haszonélvezeti jogának átengedése

Általános

Egy kft. tulajdonosa egy 3000 négyzetméteres teleknek, a telket 2015. évben vásárolta a társaság. 2016. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa

ÁFA

Tisztelt Adószakértő! Az Szja .tv. 1. sz. melléklet 8.6.f.) pontja alapján a munkáltató szálláshelyet biztosít a munkavállalójának. »

Megválaszolva

0 komment

Transzferár

Társasági adó / Innovációs járulék

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari vállalkozás kapcsolt vállalkozását bevonva egy építési-szerelési munkára több cégtől kért ajánlatot meghívásos pályáztatás keretében. »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi vállalkozás magyar adószám alatt értékesít Magyarországról

Adózás rendje

Külföldi vállalkozás (magyar leányvállalat anyavállalata) bejelentkezik magyar áfa alá, és Magyarországról értékesít belföldre/EU-ba/harmadikországba, de telephelyet nem létesít. »

Megválaszolva

1 komment

Adótöbbletből átvezetés – NAV-elutasítás

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő, Cégünknek jelentős áfavisszaigénylése volt, amelynek kiutalását kértük. »

Megválaszolva

0 komment

Iparűzési adó megosztása 2016 – nyugdíjas egyéni vállalkozó

Helyi adó

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó székhelye a lakcíme és üzlete, telephelye egy másik településen van. Iparűzési adóját komplex megosztással arányosítanánk. Eszközei 100%-ban a telephelyen. »

Megválaszolva

0 komment

Készpénzkifizetés bejelentési kötelezettsége kapcsolt viszonyban

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. ügyvezető tagjának szeretné visszafizetni – a korábban a cégbe befizetett – tagi kölcsön összegét. »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni vállalkozó alanyi mentes és bérbeadás

ÁFA

A 2016. évben az egyéni vállalkozó alanyi adómentesként végezte tevékenységét, árbevétele 3700 ezer Ft. Magánszemélyként ingatlan bérbeadás 11 000 ezer Ft. »

Megválaszolva

0 komment

Gépjárműilleték, adóalap növelése

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozásnak vissza kellett fizetnie a gépjárműilletéket, mert nem érték el a mentesség határát. A bejelentést időben megtették, az illetéket a NAV kivetette. »

Megválaszolva

0 komment

Magánszemély által nyújtott kölcsön

Adózás rendje

2010-ben egy magánszemély kölcsönt nyújtott egy Magyarországon bejegyzett kft.-nek. A magánszemély és a kft. között tagsági és közreműködői tagsági jogviszony nem állt fenn. »

Megválaszolva

0 komment

Fefüggesztés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Cégünk adószámát felfüggesztették 2016. 11. hóban. A felfüggesztés visszavonásáról a határozatot 2017.02.15-én kaptuk meg, aminek még 15 nap kell a jogerőre emelkedéshez. »

Megválaszolva

0 komment

Sétavitorlázás

Általános

Egy társaság (bt.) amely katás adózó, a Velencei-tavon sétavitorlázást szervezne. Kérdéseim a következők: – A vitorlást a magánszemély ingyenes használatba adná a bt.-nek. »

Megválaszolva

0 komment

Harmadik országtól igénybevett szolgáltatás áfabevallásban II.

ÁFA

Tisztelt Verbai Tamás! Hivatkozva az azonos című kérdésre adott válaszának utolsó mondatára "Míg az alanyi adómentességet választó adóalany esetében – mivel az Áfatv. XIII. »

Megválaszolva

2 komment

Tárgyi eszköz eladása miatti áfakorrekció könyvelése

ÁFA

A 2015. 6. hóban vásárolt tárgyi eszközt eladták 2016 decemberében. Hogyan kell kiszámolni és lekönyvelni a 60 hónapon belüli eladás miatti áfakorrekciót? Az áfabevallásban ezt hol kell szerepeltetni? »

Megválaszolva

0 komment

Készpénzfizetési korlát

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! Az 1,5 millió forintos készpénzfizetési korlát hogyan értelmezhető-e az alábbi esetben? Építőipari vállalkozó kb.3-4 millió forint értékben vállal munkát. »

Megválaszolva

0 komment

Magánszemélynek mennyi ingatlana lehet

Általános

Magánszemély Magyarországon mennyi ingatlant vehet meg, ha 1. magyar állampolgár, 2. harmadik országbeli? Ugyanezek a személyek mennyi ingatlant adhatnak bérbe? »

Megválaszolva

0 komment

Áfa

ÁFA

Tisztelt Adózóna! A segítségüket kérném egy kft. számlázásával és áfabevallásával kapcsolatban. 2016-ban a kft. áfabevalló volt, majd 2017. »

Megválaszolva

0 komment

Kata adatszolgáltatás devizás számláknál

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a kata törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettséghez kapcsolódik. »

hirdetés
hirdetés

Kérdések és válaszok

Munkáltatói lakáscélú támogatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Fordított áfa alkalmazása alvállalkozó esetében

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Horvátországban hajó bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X