hirdetés
További témák
dr. Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Szállodai reggeli áfakulcsa 2018

ÁFA

Tisztelt Hölgyem vagy Uram! »

Válaszra vár

0 komment

Ingatlanértékesítés, beruházás, áfa

ÁFA

Kedves Szakértő! Egyik cégünk építési telket szeretne vásárolni. Az eladó be van jelentkezve az ingatlanértékesítés áfája alá. »

Válaszra vár

0 komment

Válaszra vár

0 komment

Áfalevonás

ÁFA

T. Szakértő! Havi áfabevalló vagyok. Jól tudom, hogy a költségszámlát nemcsak a tárgyhót követő bevallásba tehetem be, hanem elévülési időn belül (5 év) bármikor? »

Válaszra vár

0 komment

Teljesítési hely szolgáltatásnyújtás esetén

ÁFA

Egy Angliában bejegyzett társaságnak 4 magyar magánszemély tulajdonosa van. A tagok Magyarországon élnek életvitelszerűen. »

Válaszra vár

0 komment

Nyílt végű lízing személygépkocsi beszerzésekor

ÁFA

Tisztelt Szerkesztő! Ügyfelelem nyílt végű lízinggel vásárol 20 millió forint értékű személygépkocsit. Befizet 10 millió forint önrészt, de nem tudom, ennek is levonható-e az áfája? »

Válaszra vár

0 komment

Átvevő pont

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy virágbolt a forgalma növelése érdekében DHL csomagátvevő pontot üzemeltetne. A szerződést már meg is kötötték, néhány csomag már meg is érkezett. »

Válaszra vár

0 komment

Utazási iroda

ÁFA

Csomagot állít össze az utazási iroda (hotel, transzfer + árrés ) + árrés. Az áfa EU-s csomag esetén 27 százalék, harmadik ország esetén árrés adómentes. Az utazási iroda Magyarországon van. »

Válaszra vár

0 komment

Üzleti ajándék

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Implantátumokat forgalmazó magyarországi cég az implantátumokat megveszi egy osztrák közösségi adószámmal rendelkező cégtől. »

Megválaszolva

0 komment

Jegyértékesítő portál

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az ügyfél jegyértékesítő portált működtet. »

Megválaszolva

0 komment

Építési telek áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A korábban szántóként használt ingatlant kivették a művelési ágból, és a földhivatali nyilvántartásban „művelési ágból kivett közútként” szerepel. »

Megválaszolva

0 komment

Engedményezés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az alábbi engedményezett követelésről szeretnék kérdezni, hogy vajon számlát kell-e kiállítanom, és ha igen, áfásan vagy áfamentesen? »

Megválaszolva

0 komment

Számlázás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Építőipari vállalkozás építésiengedély-köteles munkára kapott megbízást alvállalkozóként. »

Megválaszolva

2 komment

Tárgyi eszköz értékesítése alanyi mentesként

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem alanyi mentesként vásárolt egy eszközt magánszemélytől (áfa nélkül). Ezt az eszközt szeretné most értékesíteni, jelenlegi is alanyi mentes. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanértékesítési számla javítása

ÁFA

Egyik ügyfelünk ingatlanértékesítésére áfakötelezettséget választott. Július hónapban értékesített egy két évnél régebbi ingatlant, de a számlát fordított adózás helyett egyenes adóval állította ki. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentesség 2018

ÁFA

Tisztelt Cím! Sok helyen olvastam és a nemrégen végzett kötelező oktatáson is úgy tájékoztattak, hogy az alanyi mentesség határa 2018-ban 12 millió forint lesz. »

Megválaszolva

0 komment

Szállodai szolgáltatás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy szálloda többféle csomagot alakított ki. A. (szállás + reggeli), B. (szállás fél- vagy teljes panzió) és C. (szállás + félpanzió + fürdőbérlet). »

Megválaszolva

0 komment

Tárgyi eszköz utólagos áfakorrekciója alanyi mentesség miatt

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2018. január 1-jétől alanyi adómentességet választ. 2015. december 18-án 314 961 forint nettó értéken vásárolt tárgyi eszközének az áfafigyelési időszaka 2020. »

Megválaszolva

0 komment

Időszakos elszámolás

ÁFA

Időszakos elszámolású ügyleteknek minősülnek-e a következő esetek: 1. Egy kft. az önkormányzatnak síkosságmentesítést, hóeltakarítást végez, időszakonként (amikor szükséges). Az adott időszak 11. »

Megválaszolva

0 komment

hirdetés
hirdetés

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói pénztár

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Termékdíj visszaigénylése

Tüske Péter

vámszakértő

Ekáer-bejelentési kötelezettség

Verbai Tamás

jogász

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X