hirdetés
További témák
dr. Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Pénztárgéphasználat

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelem nyitni szeretne egy irodát, amelyben biztosítással foglalkozna. A kérdéseim a következők: 1. »

Válaszra vár

0 komment

Hibás pénzforgalmi áfa bejelentkezés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Nagy problémával szembesültünk. 1,5 éve alakult kft.-t pénzforgalmi áfakörbe jelentette be az ügyvéd. »

Megválaszolva

0 komment

Parkolás – áfa

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság tevékenységi körébe tartozik a repülőtér közelében lévő parkoló üzemeltetése. »

Megválaszolva

0 komment

Rezsi továbbszámlázása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A társaság fő tevékenysége saját tulajdonú bérbeadás, melyre adókötelességet választott. Ennek megfelelően a bérleti díjakat áfásan számlázza tovább. »

Megválaszolva

0 komment

Nyílt végű lízing – autóvásárlás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Kft. nyílt végű pénzügyi lízing keretében szerez be új személygépkocsit, várhatóan márciusban gyártják le. »

Megválaszolva

0 komment

Tisztelt Szakértő!

ÁFA

Egy vendéglátóipari egység, amely melegkonyhával rendelkezik, tavaly, 2017-ben a kedvezményes áfakulcsot alkalmazta (helyben, azonnal fogyasztott ételekre), a 18 százalékot. 2018. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított áfa és a júliusi átállás a számlázásban

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni azt, hogy az áfatörvény értelmében 2018. »

Megválaszolva

0 komment

Szálláshely-szolgáltatás II.

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Korábban feltett kérdésemet pontosítanám azzal, hogy a szóban forgó szálláshely-szolgáltatás nem üzleti céllal nyújtott szálláshely-szolgáltatás. »

Megválaszolva

0 komment

Pénzforgami áfa részletfizetés esetén

ÁFA

Egy pénzforgalmi áfa alá tartozó bt. számítógépet vásárol a T-Home cégtől, ahol előfizető. A kiállított számla a számítógép teljes összegéről szól. Az eszköz kifizetése részletfizetésben történik meg. »

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi-eladás

ÁFA

Egy áfakörös bt. 2016-ban zárt pénzügyi lízing keretében vásárolt egy személygépkocsit. A számlát a lízingcég adómentesen állította ki. 2018-ban ezt az autót el akarják adni. »

Megválaszolva

0 komment

Szálláshely-szolgáltatás

ÁFA

Egyesületünk alanyi adómentes. Szálláshely-szolgáltatást is végzünk. A szálláshely belföldön van. Most igény lenne egy szlovák cég részéről az alkalmazottai elszállásolására, huzamosabb ideig. »

Megválaszolva

0 komment

Ajándékutalvány kezelése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Masszázstevékenységet folytató egyéni vállalkozónál ajándékutalványt lehet vásárolni. »

Megválaszolva

0 komment

Foglaló bérleti szerződésben

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozás bérel üzlethelyiséget, amelyet további bérletbe kíván adni. »

Megválaszolva

0 komment

Online számla adatszolgáltatás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Havi áfabevalló júliusi teljesítésű és keltű számlát fogad be, melynek áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot. Adólevonási jogával csak augusztusban kíván élni. »

Megválaszolva

0 komment

Online adatszolgáltatás – mentesítési kérelem

Általános

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2018. 09. 01-jével új vállalatirányítási rendszert vezet be, amely a legrosszabb esetben is 2019. 01. 01-jével indulna. »

Megválaszolva

0 komment

Összeolvadás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-be 01. 25-ével beolvad egy másik kft. A jogutód cégnél 01. 25-ével minden számlát és bevételt meg kell bontani és záróbeszámolót kell készíteni. »

Megválaszolva

0 komment

Nyíltvégű lízing zárása

ÁFA

T. Szakértő! Kft. nyílt végű lízing fizetéssel egy személygépkocsit vásárolt. A lízing lejárta előtt visszaadta a gépkocsit. Van-e áfafizetési kötelezettsége? »

Megválaszolva

0 komment

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk 5 százalékos adómérték alá tartozó étkezőhelyi vendéglátást is nyújt. »

hirdetés
hirdetés

Kérdések és válaszok

Önkéntes tartalékos katona pótszabadsága

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkáltató kioktatási kötelezettsége

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Átalakulás kft.-vé

Nagy Norbert

adószakértő

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X