További témák
dr. Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Lakásbérlés anyacég munkavállalójának

ÁFA

Tisztelt Szakértő! EU-beli anyacégünk egy munkavállalója havonta egy hetet Magyarországon tölt, mint szakértő segíti a cég munkáját. »

Megválaszolva

0 komment

Nyomtató automata bérbeadása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy nyomtató automata bérbeadása pénztárgépköteles tevékenységek közé tartozik-e? A nyomtató automaták egyetemeken lennének kihelyezve. »

Megválaszolva

0 komment

Nyíilt végű pénzügyi lízing (személyautó)

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság nyílt végű pénzügyi lízing keretein belül szeretne személyautót vásárolni. »

Megválaszolva

0 komment

Különbözeti adózás melletti áfalevonási jog II.

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Korábbi kérdésemmel kapcsolatban lenne még egy újabb kérdésem. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanértékesítés áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Kérem, szíveskedjen tájékoztatást adni az alábbiakban körülírt áfakérdésről. »

Megválaszolva

0 komment

Belföldi fordított adózás előleg szerepeltetése az áfabevallásban

ÁFA

A belföldi fordított adózás előleg számlájával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Az áfabevallásnál ezt a tételt hol kell szerepeltetni? »

Megválaszolva

0 komment

Tárgyi eszköz előleg áfa a bevallásban

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Tárgyi eszköz beszerzéséhez fizetett előleg esetén, az előlegszámla áfatartalmát ki kell-e emelni az áfabevallás 77. sorában mint tárgyi eszköz beszerzés áfa? »

Megválaszolva

2 komment

Termék és szolgáltatás áfája EU-s és nem EU-s értékesítésnél

ÁFA

Kedves Szakértő! Adott egy lökhárító, amelyet vagy hazai vagy külföldi cégtől szerzünk be. Erre grafikát tervezünk, megfestjük és ezt értékesítjük a magyar vagy külföldi vásárlóknak. »

Megválaszolva

0 komment

Ügyvédi iroda áthárított szolgáltatás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Több helyen eltérő álláspontokat olvastam a témában, ezért kérném állásfoglalásukat. »

Megválaszolva

0 komment

Különbözeti adózás melletti áfalevonási jog

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Belföldi használtautó-kereskedő az áfát a viszonteladóra vonatkozó különös szabályok szerint számolja el. »

Megválaszolva

0 komment

Áfamentes gépkocsi-értékesítés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Áfakörös kft. értékesíti a korábban magánszemélytől vásárolt személygépjárművet. Az értékesítés mentes az adó alól az áfa törvény 87. paragrafus c) pontja alapján? »

Megválaszolva

0 komment

Szolgáltatásnyújtás harmadik országba

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi bt. sportszolgáltatást nyújtana harmadik országba. A szolgáltatásnyújtás teljesítésének helye külföld lenne. »

Megválaszolva

0 komment

Áfakörön kívüli szolgáltatás II.

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Azonos című kérdésemhez kapcsolódóan azt kérdezném még, hogy az említett "fordított adózás" csak az EU-n belüli szolgáltatásnyújtásra érvényes, igaz? »

Megválaszolva

0 komment

EU-n kívül vásárolt szerszám elszámolása

ÁFA

Társaságunk a Dél-Afrikai Köztársaságban végzett munkát. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa továbbszámlázáskor

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Munkaerő-kölcsönző cég vagyunk. A kölcsönvevő felé továbbszámlázzuk a munkavállalók szállásköltségét is. »

Megválaszolva

0 komment

Tárgyi eszközből készletté átsorolt ingatlan értékesítése esetén hogyan alakul az áfatörvény szerinti figyelési időszak?

ÁFA

2008. április hónapban használatba vett ingatlan beszerzésekor a felszámított áfát a vállalkozó levonásba helyezte. Az ingatlant raktár céljára bérbe adta. »

Megválaszolva

0 komment

Áfakörön kívüli szolgáltatás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Magyar adóalanyként külföldi és belföldi székhellyel rendelkező adóalany részére is végzünk szolgáltatást. »

Megválaszolva

0 komment

Áfás kérdés (személyautó)

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy flotta-kezelő cégnek van egy személygépjárműve, amit 2016. évben vásárolt bérbeadási szándékkal. Emiatt a beszerzés áfája levonásba került (áfatörvény 125. § (2) b). »

Megválaszolva

0 komment

Kereskedő cég használtgépkocsi-beszerzése EU-ból

ÁFA

Tisztelt Válaszadó! A következőkben kérném állásfoglalásukat. Cégünk szakszerviz, de emellett használt személygépkocsik értékesítésével is foglalkozunk. »

Megválaszolva

0 komment

Átvállalt garancia

ÁFA

Egy gazdálkodó szervezet külön ellenérték fejében átvállalja az eredetileg egy másik cég által vállalt, illetve jogszabály által előírt garanciális, azaz szavatosságon, illetve jótálláson alapuló... »

hirdetés
hirdetés

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Saját célú felhasználás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Mérlegsor összevezetése II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X