hirdetés
További témák
dr. Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Számla aláírása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a számlákat nem kell aláírni, és bélyegzővel ellátni, csak szerepelni kell rajta a cég nevének, adószámának és címének? »

Megválaszolva

0 komment

Követelés értékesítése

ÁFA

Tisztelt Szerkesztőség! Szeretném a következő kérdésben segítségüket kérni: “A” társaság megbízási szerződést köt “B” társasággal, melyben tanácsadási szolgáltatást végez. »

Megválaszolva

0 komment

Bejelentésköteles építési tevékenység áfája

ÁFA

2017-től már csak bejelentésköteles a lakóingatlan építése, tehát nem kell építési hatósági engedély. Ilyen esetben az alvállalkozó továbbra is fordított áfásan számláz az a fővállalkozó részére? »

Megválaszolva

0 komment

Áfa képzőművészeti alkotásoknál

ÁFA

Tisztelt Szerkesztőség! Általános forgalmi adó hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások (kft., bt. »

Megválaszolva

0 komment

Büfékocsi

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a tulajdonában lévő büfékocsiját kívánja értékesíteni EU-s országba. A gépjármű 3,5 tonna kisteherautó, magyar rendszámmal. »

Megválaszolva

0 komment

Horgászjegy

ÁFA

Kedves Szakértők! Szeretném a segítségüket kérni annak eldöntésében, hogy egy horgásztónál kiadott napijegyek, bérletek alkalmasak lehetnek-e a hagyományos nyugta kiváltására? »

Megválaszolva

0 komment

Helyben készített fagylalt áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Porból készít fagylaltot egy cukrászda, és a fagyit tölcsérben megveszik, elviszik. Az alapanyag a csokoládé kivételével 18 százalék áfás. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi beszerzés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Közösségi beszerzésnél a számla kiállítása 2017. 06. 02. Ugyanakkor az áru beérkezett és át is vették 2017. 05. 31-én. Nem tudom, hogy a május havi áfabevallásban kell-e bevallani. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentesből áfaalany

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Kata hatálya alá tartozó, alanyi mentes egyéni vállalkozó folyamatos szolgáltatást végez. Az egyéni vállalkozó 2017. januárban 1470 eFt összegben számlázott a megrendelő felé. »

Megválaszolva

0 komment

EU-s szolgáltatás igénybevételének áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Társaságunk utazásközvetítéssel foglalkozik, de most felmerült, hogy egyedi esetekben kisebb utazási csomagot is összeállítana. »

Megválaszolva

0 komment

Egyéb személyszállítás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy magánóvoda fenntartója vásárolna egy 5 vagy 7 vagy 9 személyes személygépjárművet a gyermekek szállítására. Amennyiben nem lízing keretében vásárolja a kft. »

Megválaszolva

0 komment

Nem levonható áfás és áfamentes továbbszámlázás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy cégnek az anyacége telefonhasználatot egy az egyben továbbszámláz. Viszont a telefonszámlán szereplő bruttó összegre még egyszer ráteszi az áfát, és úgy állítja ki a számlát. »

Megválaszolva

0 komment

Proforma és végszámla anyag számlák külföldről

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Külföldről kapott proforma és végszámla anyag számlákat mikor (milyen teljesítés időponttal) rakjuk be az áfabevallásba és melyik sorokba? Vannak EU-s és 3. »

Megválaszolva

0 komment

Lízingelt személygépkocsi eladása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy cég a nyílt végű pénzügyi lízing végén úgy dönt, hogy megveszi a gépkocsit. A havi lízingdíjak áfáját az üzleti célú használat arányában levonta. »

Megválaszolva

0 komment

Gépi szállítólevél

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: lehet-e problémám egy áfaellenőrzés során abból adódóan, ha a gépi szállítólevélen szerepel egy dátum (pl. 2017. 02. 25.), de a kiszállítás csak 03. »

Megválaszolva

0 komment

Tagdíjszámla – teljesítés dátuma

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egyesület (szövetség) a tagszervezeteknek számlát állít ki az éves első közgyűlésen a tárgyévi tagdíjról (tárgyi mentes, de a szövetség egyébként alanyi adómentes). »

Megválaszolva

0 komment

Kereskedelmi tevékenység áfája

ÁFA

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelünk, egy kereskedelmi társaság (kft.) az USA-ból és az EU-ból rendel árut, amelyet közvetlenül a vevőjéhez fuvaroztat (amely szintén egy magyar kft.). »

Megválaszolva

0 komment

Szálláshely-, kempingszolgáltatás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Kempingben a lakókocsi-, valamint sátorhely-szolgáltatás áfamértéke a 18%-os kategóriába tartozik? Vagy saját lakókocsi, saját sátor vagy kempinghely bérlete és 25% áfa? »

Megválaszolva

0 komment

Utazásszervezés – nyilatkozat – áfa

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy utazásszervező irodát egy cég azzal keresett meg, hogy nyereményjátékához ajánljon utakat. »

hirdetés
hirdetés

Kérdések és válaszok

Ágybérleti szerződés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

A munkáltató által folyósított lakáscélú támogatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi kiküldetés költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X