hirdetés
További témák
dr. Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Fordított adózás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Segítségüket szeretném kérni, hogy a gránit könyöklő a fordított adózás mely pontja alá tartozó termék? Köszönöm segítségüket: Bartos János »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

EU-s tagállamban igénybe vett szolgáltatás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A következőre várom szíves válaszát: Cégünk egy romániai székhelyű webáruház szolgáltatásait kívánja igénybe venni. »

Megválaszolva

0 komment

Háromszögügylet és vevői készlet

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az áru útvonala: a termék a magyar cég telephelyétől közvetlenül a szlovák vevő székhelyére/telephelyére érkezik, mint az osztrák cég vevői készletébe a vevő telephelyén. »

Megválaszolva

0 komment

Cserépkályha

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy családi ház építése megfelel paraméterekben az 5 százalékos áfakulccsal történő számlázásnak. »

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi – áfa

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Kft. nyílt végű lízing keretében jutott személygépkocsihoz. a cégautóadót megfizeti, az áfát 90%-ban vontuk le a kezdő részletnél, és havonta a törlesztőrészleteknél. 2015. »

Megválaszolva

0 komment

Internetáfa 2017

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A szabályok figyelembe vételével az internet-hozzáférési szolgáltatásra vonatkozó 18 százalékos áfa először azon a számlán jelenik meg, melynek kiállítási dátuma 2017. »

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi-értékesítés – áfa felszámítása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Társaságunk magánszemélytől vásárolt személygépkocsit (áfás) bérbeadással történő hasznosításra. A személygépkocsit értékesítjük. Áfa felszámítása nélkül számlázhatjuk? »

Megválaszolva

0 komment

Bizományosként saját nevében értékesítés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy szlovák cég bizományosaként belföldön saját nevében értékesítést végez egy Budapestről induló és érkező, Németországban zajló motoros túrához. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségen belüli beszerzés esetén a fizetendő adó dátuma

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy kft. közösségen belülről (Anglia) szerez be termékeket. A szállítást az eladó vagy harmadik fél végzi. »

Megválaszolva

0 komment

Alapítványi termékek értékesítése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy kft. állateledel kiskereskedelmével és állatkozmetikával foglalkozik, melyet egy bérelt üzlethelységben lát el. A kft. áfakörös, pénztárgéppel rendelkezik. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Egy belföldi társaság Németországban konferenciát szervez. A lebonyolításhoz a német adóhatóságtól német adószámot és német közösségi adószámot igényelt. Az áfatörvény 43. »

Megválaszolva

0 komment

Épületberuházás saját üzemeltetés céljából

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy újonnan alapított zrt. főtevékenysége 6820'08 saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése (egyéb tevékenységi kör egyenlőre nincs). »

Megválaszolva

0 komment

Éttermi szolgáltatás továbbszámlázása külföldre

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Éttermi és szállodai szolgáltatásokat kell kiszámláznunk anyavállalatunknak Németországba. »

Megválaszolva

0 komment

Borravaló áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni egy vendéglátóegységgel kapcsolatban. Az étteremben a bankkártyás fizetés esetében a borravalót hogyan kell elszámolnom? »

Megválaszolva

0 komment

Készlet értékesítése alanyi mentesség választása után

ÁFA

Tisztelt Szakértő, 2017. január 1-jétől alanyi áfamentességet választottunk. Kereskedelmi tevékenységünk folytatódik 2017-ben is. Kérdésem, hogy felmerül-e áfafizetési kötelezettség a 2016. 12. »

Megválaszolva

2 komment

Internet-hozzáférési szolgáltatás áfakulcsa

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A hatályos áfatörvény 259. § 7/B pontja szerint az internet-hozzáférési szolgáltatás fogalma a 2015/2120/EU európai parlament és tanácsi rendelet 2. cikk 2. »

Megválaszolva

0 komment

Vevő-szállító kompenzálás

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Két cég kompenzálással egyenlíti ki a számláit. Az első kompenzáló levél végén szerepel a különbözeti összeg. A következő hónapban ismét kompenzálásra kerül sor a két cég között. »

hirdetés
hirdetés

Kérdések és válaszok

Munkáltatói lakáscélú támogatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Fordított áfa alkalmazása alvállalkozó esetében

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Horvátországban hajó bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X