hirdetés
További témák
dr. Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Áfaönellenőrzés – fizetendő áfa csökkenése

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Fizetendő áfa utólagos csökkenésével kapcsolatban lenne kérdésem (a számlakiállító szemszögéből). »

Válaszra vár

0 komment

Közösségen kívüli számlázás alanyi mentesen

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk alanyi mentes egyéni vállalkozó. Van egy kanadai ügyfele, akinek weblapkészítést kell számláznia. »

Válaszra vár

0 komment

Válaszra vár

0 komment

Alanyi mentes személygépkocsi értékesítésének áfája

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Egy szinte teljes mértékben "tárgyi mentes" tevékenységet végző (humán egészségügyi ellátás) cég áfa alanyi mentes is egyben. »

Válaszra vár

0 komment

Csoportos áfa

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Csoportos áfaalanyiság tekintetében lenne szükségem segítségre. Cégcsoportunknak jelenleg 2 magyar tagja van, e kettő szeretne csoportos adóalanyként tevékenykedni. »

Válaszra vár

0 komment

Mobiltelefon- és internethasználat továbbszámlázása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A kft. Vodafone szolgáltatóval van előfizetői szerződésben. Havi szinten számlázza a telefon, a mobilinternet, a mobilparkolás használatát. »

Válaszra vár

0 komment

Eszköz- és szolgáltatásimport 3. országból nem adóalany részére

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 7. §-a alapján közhatalmi tevékenységet végző (nem alanya az áfának) költségvetési szerv 3. »

Válaszra vár

0 komment

Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingben, üzembehelyezés

ÁFA

Tisztelet Szakértő! Személygépkocsi beruházás nyílt végű pénzügyi lízingben. Kapott a cég külön üzembehelyezési számlát. »

Válaszra vár

0 komment

Nyilt végű pénzügyi lízing, személygépkocsi

ÁFA

Tisztelt Szerkesztő! Ügyfelem személygépkocsit bérel nyílt végű pénzügyi lizinges konstrukcióban. »

Válaszra vár

0 komment

Magánszemélytől beszerzett személygépjármű eladásának áfája

ÁFA

Magánszemélytől saját használatra beszerzett személygépkocsi eladásakor fel kell számítani az áfát? A magánszemély nem állított ki számlát csak szerződést. »

Válaszra vár

0 komment

Lízing áfa-visszaigénylés és cégautóadó kapcsolata

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízing esetén az áfa visszaigényelhető. De mivel személygépkocsiról van szó, nyilvánvalóan van magánhasználat. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi – zárt végű lízing

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az alkalmazottak (18 fő) vidékről történő szállítása érdekében vett személygépkocsit a vállalkozó zárt végű pénzügyi lízing keretén belül. A cég építőipari tevékenységet végez. »

Megválaszolva

0 komment

Foglaló számlázása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatással foglalkozó, alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó a megrendeléskor foglalót kér (30%), amit a bankszámlájára utalnak. »

Megválaszolva

0 komment

Turisztikai hozzájárulás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! 1. »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi értékesítés számlázása

ÁFA

Közösségi adószámmal rendelkező magyar cég terméket értékesít egy új-zélandi cégnek, amely az árut közvetlenül Hollandiába kéri kiszállítani. »

Megválaszolva

0 komment

Devizás előleg és áfa forintosítása

ÁFA

Tisztelt Adózóna! A devizás elõleg áfatartalma forintosításának helyes eljárását szeretném tisztázni az elõlegszámlában és a végszámlában. Példa: Elõlegszámla 1270 euró, végszámla 3810 euró. »

Megválaszolva

0 komment

Számlázás

ÁFA

Úgy tudom, hogy egyedi megállapodással el lehet térni a számla kiállításától számított visszamenőleges 15 napos teljesítési dátumtól, nagyobb intervallumban is. Van ilyen? »

Megválaszolva

0 komment

Használtszemélygépkocsi-kereskedelem, az Unióból behozott gépkocsikkal

ÁFA

Használtautó-kereskedés Olaszországból hoz Magyarországra használt személyautókat, és itt értékesíti.A cég a különbözeti áfa szerint adózik. A kapott számlákon az áfa (IVA) nulla. »

hirdetés
hirdetés

Kérdések és válaszok

Éves beszámolókészítési kötelezettség

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Táppénz

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő

Egyszemélyes kft.-tag Ptk. és Mtv. megítélése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X