hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Feketefoglalkoztatás és visszatartott fizetés: mit tehet a munkavállaló?

  • adozona.hu

Mit tehet, ha munkáltatója telefonon értesíti elbocsátásáról, majd a két hetes felmentési időt is ledolgoztatná Önnel? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Eladóként dolgoztam egy boltban közel 4 hónapig. 2011. márciusában, telefonon közölte velem a munkáltatóm, hogy felmond nekem, mert nem bír ennyi alkalmazottat fenntartani. A 2 hetes felmondási időt ledolgoztam. Utána már ki akart léptetni, de én mondtam neki, hogy a Munka törvénykönyvében 1 hónap a felmondási idő. Abból 2 hetet le kell dolgoznom, amit meg is tettem, a másik 2 hetet pedig meg kell adnia felmentési időnek, hogy tudjak másik munkát keresni. Egy kisebb harc árán ebben meg is egyeztünk, s erről utólag szerződést is írtunk.

Ez idő alatt a tulajdonos nyitott egy másik boltot és engem kért meg, legyek ott az eladó. Nem akartam elfogadni az előző vitáink miatt, de végül mégis igent mondtam, hiszen kellett a pénz, másik munkahelyem pedig még nem volt. Valamivel több mint 2 hetet dolgoztam neki az új boltban. Ez idő alatt csak mondogatta, hogy kiléptet, és utána megint visszaléptet, hogy új lappal indítsunk, de papírokat egyszer sem láttam.  Mint kiderült ezt a 2 hetet nem hajlandó nekem kifizetni, mert úgy gondolja, hogy az első boltból történő elbocsátásom alapján járó 2 hetes felmentési időmet kiváltja a második boltban ledolgozott időmmel.

A kilépős papírjaimat sem kaptam meg, ahogyan kellene, a mai napig nincsen aláírva és lepecsételve.  Mint utólag kiderült feketén dolgoztatott a bútor boltban. A megdolgozott fizetésemet nem hajlandó odaadni, azt mondja, nem jár nekem semmi pénz, próbáljam bebizonyítani, hogy én ott dolgoztam akár egy percet is. Mit tehetek?

A munkáltatója Önnel telefonon érvényes rendes felmondást nem közölhet, mert annak minden esetben írásban, indokolással ellátva kell megtörténnie. Azt, hogy „utólag szerződést is írtunk” úgy értelmezem, hogy közös megegyezéssel szüntették meg a munkaviszonyt.

Ha a közös megegyezésben szereplő időpontig Ön nem kapta meg a járandóságait, illetve a munkáltatója nem adta ki a törvényben előírtak szerint a kilépő papírjait, akkor igényeit munkaügyi bíróság előtt érvényesítheti. Előtte érdemes egy ügyvédet felkeresni, aki hivatalos felszólító levelet ír a munkáltatónak.

Megjegyzem, ha nem született közös megegyezés, akkor is hasonló a helyzet, mert a felmentési időre is jár Önnek az átlagkereset és a kilépő papírokat ez esetben is ki kell adnia a munkáltatónak. Meglátásom szerint azt elég könnyű lesz a bíróság előtt bizonyítani, hogy Ön valóban ott dolgozott, ha ezt munkatársai, rendszeres vásárlók vagy más tanúk igazolni tudják, illetve nyilván Ön is birtokában van olyan információknak, amikhez csak a munkaviszonya kapcsán juthatott hozzá.

Mielőtt munkajogász ügyvédet keresne fel, javaslom, hogy próbálja meggyőzni munkáltatóját a bére kifizetéséről és a papírok kiadásáról, ez ugyanis lényegesen gyorsabb megoldás lenne, mint a bírósági eljárás.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jogos-e a szervízdíj ilyen formája?

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Adószámos magánszemély adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyesület – számlázás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink