További témák
dr. Bartha László adójogi szakjogász

Dr. Bartha László diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte.  Adótanácsadói és adójogi szakjogászi végzettséggel rendelkezik.

Pályafutását a PricewaterhouseCoopers munkatársaként kezdte, ahol társaságok adózásával, átalakulások adókezelésével, adóeljárási kérdésekkel és nemzetközi adózással foglalkozott.

Jelenleg egy nemzetközi cégcsoport adózásért felelős középvezetője, ahol teljeskörűen foglalkozik vállalkozások adózásával, beleértve a számviteli, társasági adójogi, általános forgalmi adózási kérdéseket.

 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Új építésű ingatlan adóalanynak

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (belföldi áfaalany kft). »

Válaszra vár

0 komment

Ingatlanértékesítés

ÁFA

Tisztelt Szerkesztő! Társaságunk ingatlant kíván értékesíteni, ami kb. 4000 m2 telekből, és 86 m2 épületből áll. A tulajdoni lapon mint kivett ipartelep minőségben van feltüntetve. »

Válaszra vár

0 komment

Beruházás energiatermeléshez

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Főtevékenységében energiatermelésre létrejött áfaalany kft. a termeléshez szükséges berendezéseket megvásárolt földterületekre fogja telepíteni. Engedélyköteles maga a telepítés. »

Válaszra vár

0 komment

Felvásárlási jegy

Általános

Tisztelt Szakértő! Magyar alanyi adómentes egyéni vállalkozó lengyel őstermelőtől (a lengyel őstermelő nem rendelkezik közösségi adószámmal) vásárolt magyar felvásárlási jeggyel árut. »

Válaszra vár

0 komment

Áfa

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségüket. Ügyfelem újságot ad ki, melyben hirdetési felületet vásárolt egy cseh cég. »

Válaszra vár

0 komment

Egyéni vállalkozó halála esetén számla kiállítása

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy nyugdíj mellett katás, alanyi áfamentes egyéni vállalkozó váratlanul március végén elhunyt. Tevékenységét havonta, a hónap végén számlázta. »

Válaszra vár

0 komment

5 százalékos adókulcs alkalmazása

ÁFA

Adott egy 100 százalékos önkormányzati tulajdonú kft., amely a tulajdonos megbízásából többek között biztosítja, díjfizetés ellenében egy lakótelep központi fűtéses hő- és melegvíz-ellátását. »

Megválaszolva

0 komment

Betegszállítás áfakulcsa

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy a betegszállítási tevékenység (megfelelő engedélyek meglétét feltételezve) áfakörös tevékenység-e, vagy mentesül az áfafizetés alól? »

Megválaszolva

1 komment

Pizza kiszállítva

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy a pizza kiszállítva minden esetben 18 százalékos áfás? Függ-e az áfakulcs a feltéttől? »

Megválaszolva

0 komment

Szolgáltatás áfakulcsa

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az adininisztratív szolgáltatlás nyújtása tudomásom szerint általános áfakulccsal adózik. »

Válaszra vár

0 komment

Egyenes vagy fordított áfa?

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy üdülő építésébe fogott idén, amely természetesen építésihatóságiengedély-köteles tevékenység. A szerelési-építési szolgáltatásokról fordított áfás számlákat kapunk. »

Megválaszolva

0 komment

Új lakóingatlan minősítése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2014-ben vásárolt 1 db ingatlant, amely a tulajdoni lapja szerint "kivett lakóház, udvar", ugyanakkor szinte a földdel egyenlő szintre romos állapotban volt. »

Megválaszolva

0 komment

Bemutató lakás áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Ingatlanközvetítő áfa-adóalany ügyfelem egy épülő többlakásos társasházból megvásárolt több társasházi albetétet, szerkezetkész állapotban, 5%-os áfakulccsal. »

Megválaszolva

0 komment

Saját rezsis beruházás

ÁFA

Társaságunk 2010-ben vásárolt egy ingatlant, üdülőház volt rajta, benne üdültetést folytatott 2015-ig, az ingatlannyilvántartás szerint is üdülő volt. 2015-ben bővítést határozott el a kft. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanfoglaló – fordított áfa

ÁFA

Ügyfelünk ingatlanértékesítése fordított áfa hatálya alá tartozik. A szerződés szerint 30% foglalót köteles neki fizetni a vevő, mely összeg a vételárba beleszámít. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa: tárgyieszköz-beszerzés vagy saját rezsis beruházás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Áfakörös mezőgazdasági őstermelő lineáris öntözőberendezést szerez be a KITE Zrt.-től. »

Megválaszolva

0 komment

Rezsi továbbszámlázása áfamentes vagy áfaköteles?

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Ingatlanbérbeadással foglalkozó kft. áfamentesen számláz a bérlői felé. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított adózás harmadik országbeli szolgáltatás igénybevétele esetény

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Külföldi, de magyar adóazonosítóval rendelkező magánszemély belföldi ingatlanok rövidtávú kiadásával foglalkozik. Alanya az áfának. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanbérlés – járulékos költségek

ÁFA

Egy társaság ingatlant bérel egy belföldi adóalanytól (kft.) áfásan. »

Megválaszolva

0 komment

Telefonkészülék áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy ha egy cég vásárol egy új mobiltelefonkészüléket, akkor annak az áfája levonható-e vagy sem? »

hirdetés
hirdetés

Kérdések és válaszok

Jeleléti ív vezetése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X