hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: mi jár a gyesről visszatérő munkavállalónak?

  • adozona.hu

Ha felmondok a munkahelyemen, akkor célszerű kivenni a gyed alatt összegyűlt szabadságokat, vagy jobb döntés egyben kifizettetni? Gyes után megyek vissza dolgozni, de másik pozíciót ajánlanak, mit tehetek? Nem tudom foglalkoztatni a gyesről visszattérő kismamát, megszűnt a pozíciója, mit tehetek? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

1. Ha felmondok a munkahelyemen, akkor célszerű kivenni a gyed alatt összegyűlt szabadságokat, vagy jobb döntés egyben kifizettetni?

A munkavállaló a rendes szabadságának negyede felett rendelkezhet. Ez azt jelenti, hogy ezt a részt a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Ha a munkavállaló rendes felmondással szünteti meg munkaviszonyát, akkor a gyermek gondozására kapott fizetés nélküli szabadság első éve alatt felhalmozódott szabadság negyedét kiveheti a felmondási idő alatt. Ha a munkavállaló nem akarja, akkor nem köteles a szabadságot kivenni.
A munkáltató viszont köteles az akadály megszűnésétől számított 30 napon belül kiadni azt a szabadságot, ami a munkavállaló személyét érintő elháríthatatlan akadály miatt nem tudott kiadni az esedékesség évében. A munkáltató tehát a felmondási idő egy részére (vagy teljes egészére) ki fogja adni önnek a felhalmozódott szabadságot. 

Amennyiben a felhalmozódott szabadság véletlenül hosszabb, mint a felmondási idő, úgy a ki nem vett szabadságot fogja önnek kifizetni. Elképzelhető azonban az a megoldás is, hogy ha ön nem akarja kivenni a felhalmozódott szabadságát a felmondási idő alatt és a munkáltató is ragaszkodik hozzá, hogy a felmondási ideje alatt munkát végezzen (pl. az új munkavállaló betanítása miatt), úgy a teljes felhalmozódott szabadságot ki fogja fizetni a munkáltató. Ez utóbbi megoldás azonban a szabadságkiadásra vonatkozó rendelkezések szigorú értelmezése nem teljesen jogszerű, bár kétségtelen, hogy mindkét fél jól jár vele.

2. Két hónap múlva letelik a gyes, megyek vissza dolgozni a munkahelyemre, de kivenném az összegyűlt szabadságaimat. Ezt megtehetem? Vagy kirúghatnak a szabadság alatt, esetleg utána?

A munkáltató köteles az akadály megszűnésétől számított 30 napon belül kiadni azt a szabadságot, ami a munkavállaló személyét érintő elháríthatatlan akadály miatt (pl. a gyermek gondozására kapott fizetés nélküli szabadság igénybevétele) nem tudott kiadni az esedékesség évében. Ha gyesről visszatér dolgozni, akkor tehát az újbóli munkakezdése szabadsággal fog kezdődni. A felmondási védelme a gyes leteltével megszűnik, de tekintettel arra, hogy a felmondási védelemre okot adó állapot 30 napnál hosszabban tartott, a felmondási idő csak további 30 nap elteltével kezdődhet el. Ez azt jelenti, hogy bár a rendes felmondást a visszatérését követően – tehát a szabadság ideje alatt is - közölhetik Önnel (személyesen átadva, vagy postai úton), a felmondási idő csak a gyes leteltét követő további 30 nap elteltével kezdődhet el.

3. Gyes után megyek vissza dolgozni, de jelezték, hogy ugyanarra az osztályra nem tudnak visszavenni. Ha nem a régi helyemet ajánlják fel, köteles vagyok-e elfogadni az új helyet? Ha nem fogadom el az általuk felkínált lehetőséget, akkor hogyan célszerű kilépni a cégtől? Ha ők közös megegyezéssel való távozást ajánlanak fel, akkor milyen összegű végkielégítést igényelhetek?

A munkakör a munkaszerződés egyik kötelező tartalmi eleme. A munkaszerződést a felek csak közös megegyezéssel módosíthatják. Ha a szülésből visszatérő munkavállalót a munkáltató az eredeti munkakörében nem tudja foglalkoztatni a munkavállaló nem köteles a másik munkakört elfogadni. Amennyiben nem fogadja el, úgy a munkáltatónak fel kell men-tenie a nőt a munkavégzés alól és részére állásidőre jár pénzt kell fizetni. 

Ne felejtsük azonban el, hogy a felmondási védelem megszűnését követően a munkáltató rendes felmondással, átszervezésre, vagy létszámcsökkentésre hivatkozással megszüntetheti a munkaviszonyt. (A jogszerű felmondásnak természetesen feltétele, hogy a visszatérő nő eredeti munkahelye már valóban ne legyen meg.) 

Végkielégítés a munkáltatónál munkaviszonyban eltöltött évekkel arányosan és csak munkáltatói rendes felmondás (valamint jogutód nélküli megszűnés) esetén jár törvény alapján a munkavállalónak. Ha tehát a munkaviszonyt közös megegyezéssel szüntetik meg a felek, akkor a törvényi végkielégítés mértéke csak irányadó, de attól a felek bármilyen irányba eltérhetnek. Nyilvánvaló azonban, hogy a munkavállalónak csak akkor éri meg a közös megegyezést aláírnia, ha legalább annyit, de inkább valamivel többet ajánlanak fel neki, mint amennyi a munkáltatói rendes felmondás esetén megilletné őt. A törvényi vég-kielégítés mértéke tehát csak irányadó mérceként szolgál a felek tárgyalásaihoz. A végkielégítés törvényi mértéke 3 év után 1 havi, 5 év után pedig 2 havi átlagkereset összegének felel meg.

4. Egy kisvállalkozás egyik munkatársa (határozatlan idejű munkaszerződése van) 2008 februárjától novemberig betegállományban volt veszélyeztetett terhesség miatt. November elején szült. Már a betegállomány ideje alatt munkáját a többi kolléga végezte, új emberrel nem pótolták. Az év végén kezdődő recesszió miatt valószínűleg nem is tud a vállalkozás új embert felvenni a helyére, a feladatait szétosztották a megmaradt kollégák között. A munkaterülete gyakorlatilag megszűnt. Ha majd vissza szeretne jönni, de már nem tudok munkát adni , milyen lehetőségek vannak a törvényes megszüntetésre?

A szülésről visszatérő nő a gyermek 3 éves koráig, gyes folyósítása mellett felmondási védelem alatt áll, így rendes felmondással nem tudják a munkaviszonyát megszüntetni. Ha vissza szeretne jönni dolgozni és nem tudnak részére munkát adni, úgy a munkavégzés alól fel kell menteniük és részére állásidőre járó pénzt kell fizetniük. A felmondási védelem lejártát követően (tehát gyakorlatilag a gyes folyósításának megszűnését követően) az átszervezésre (feladatszétosztás a munkatársak között, létszámcsökkentés stb.) hivatkozással rendes felmondással meg lehet szüntetni a munkaviszonyt. A közös megegyezéssel történő megszüntetés természetesen a felmondási védelem fennállása alatt is járható út, ehhez azonban a kismama beleegyezése is szükséges.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink