hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet csődeljárás, passzív táppénz és csökkentett alapbér esetén?

  • adozona.hu

Ha a dolgozókat a Bérgarancia Alapból fizetik ki, az mekkora összeg lehet egy ember esetén illetve van-e limitálva? Egy csődeljárás meddig tarthat egy munkáltatóval szemben? A passzív táppénz pontosan mit jelent, meddig tarthat, és milyen juttatások illetnek meg alatta? Az olvasók kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Ha a dolgozókat a Bérgarancia Alapból fizetik ki /mert a cégnek nincs vagyona/az mekkora összeg lehet egy ember esetén illetve van-e limitálva? 

A bérgarancia alapból egy főre maximálisan igényelhető és kifizethető összeg törvényileg maximalizálva van. Ennek összege 2009-ben bruttó 925.000 forint. Nettó értéke függ attól, mennyi volt a jogosult előzetes jövedelme és attól is, hogy az igényelt összegből mennyi a munkabér, szabadság megváltás és a végkielégítés. 

Egy csődeljárás meddig tarthat egy munkáltatóval szemben?
 

A csődeljárást nem összetévesztendő a felszámolási eljárással. A csődeljárás során, ha létrejön az adós és a hitelezők között a csődegyezség, akkor a munkavállalók is nagyobb való-színűséggel jutnak majd pénzükhöz. A felszámolási eljárás már a munkáltató teljes fizetés-képtelenségét jelzi és az ügy bonyolultságától, valamint a cég vagyonának nagyságától és az értékesítések sikerességétől függően 1-3 évig is eltarthat. 

A passzív táppénz pontosan mit jelent, meddig tarthat, és milyen juttatások illetnek meg alatta? 

Passzív táppénzre az jogosult, aki a biztosítási jogviszonyának (pl. munkaviszony) megszű-nését követő három napban megbetegszik és keresőképtelenné válik. A passzív táppénz a munkavállalónak legfeljebb 45 napig jár még a megszűnt munkaviszonya jogán (ehhez per-sze olyan megbetegedésre van szükség, amelyre az orvos kiírhat ennyi időre táppénzre). Az, aki munkanélküli, nem kaphat egyszerre táppénzt és álláskeresési járadékot is. A pasz-szív táppénz mértéke ugyanúgy számolandó, mint a „sima” táppénzé és ebben az esetben is a (volt) munkáltatóhoz kell az igényt benyújtani. 

A minap a munkahelyi faliújságon az alábbi levél volt olvasható: mindenki írja össze egy lapra hogy milyen autóval ár dolgozni az autó tulajdonosa ki, mi a típusa, cm3 és adjátok le a műszakvezetőknek. Erre azért van szükségünk, hogy kedvezőbb adózással (nektek és nekünk) tudjuk kifizetni a béreteket. A műszakvezetők tájékoztatása szerint a személyi alapbérünkből akarnak visszavenni és valamilyen más formában utazási hozzájárulást fizetni. Van ilyen, hogy visszavesznek a személyi béremből? 

A személyi alapbér a munkaszerződés egyik kötelező eleme, amiben a feleknek minden esetben meg kell állapodniuk. Ezt a munkáltató egyoldalúan nem, csak a munkavállaló hozzájárulásával módosíthatja. Nincs tehát jogszerűen olyan, hogy a munkáltató „visszavesz a személyi alapbérből”. Kérjen bővebb tájékoztatást az állítólagos adókedvezményről a munkáltatójától és járjanak utána, hogy így valóban jobban jár-e ön is, mint munkavállaló. 

Külföldön bejegyzett cég foglalkoztatott Magyarországon. Őket hol perelhetem? 

Munkaszerződésből eredő, a munkavállaló által a munkáltató ellen indított perekben eljárhat magyar bíróság, ha a szokásos munkavégzés helye belföldön van, illetőleg utoljára belföldön volt; illetve ha a munkáltatónak az a telephelye, amely a munkavállalót alkalmazta, belföld-ön található, feltéve, hogy a szokásos munkavégzés helye nem ugyanazon államban van, il-letőleg volt. Ha a felek a munkaszerződésben valamely bíróság joghatóságát kikötötték, úgy az jár el. A munkaszerződésből eredő jogvitákra vonatkozó joghatósági kikötés nem zárhat-ja ki azt, hogy a munkavállaló a szokásos munkavégzés helye szerinti állam bíróságai előtt indítson pert.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vagyonkezelő cég - kapcsoltság

Pölöskei Pálné

adószakértő

Családi adókedvezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napidíjfizetés étkezési számla mellett

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink