hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: gyes, próbaidő, elbocsátás

  • adozona.hu

Több próbaidős időszakot is kérhetnek tőlem? Például, amikor visszatérek gyesről? A munkaszerződésem mellé meg kell kapnom pontosan a munkakörömhöz tartozó feladatok leírását vagy csak kérésre kell kiadniuk? Ha fizetett ünnepre esik pihenőnap, akkor jár nekem másik pihenőnap? Mit tehetek, ha nem szeretném aláírni a munkaadóm által módosított munkaszerződést? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Több próbaidős időszakot is kérhetnek tőlem? Például, amikor visszatérek gyesről? 

Próbaidőt a felek csak a munkaszerződés megkötésekor köthetnek ki, legfeljebb 3 hónapos időszakra és csak egy alkalommal. Ha tehát a gyesről tér vissza a munkavállaló és a régi (feltételezhetően határozatlan időre szóló) munkaszerződése „éled fel” újra, úgy próbaidő kikötésére nem kötelezhetik. 

Amikor a mostani cégemhez jöttem dolgozni, tartottak nekünk oktatást. Azóta eltelt másfél év. A munkámmal nincs gond, de most újra tesztet akarnak velünk kitöltetni, ha nem sikerül jól, elbocsáthatnak? 

A munkáltató rendes felmondásában hivatkozhat a munkavállaló nem megfelelő munkavég-zésére (munkavállaló képességeivel összefüggő felmondási indok) A munkáltató tehát rossz teszteredmény esetén is csak a munkavállaló nem megfelelő képességeire hivatkozással mondhatja fel rendes felmondással a munkaszerződést, azt azonban, hogy ez jogszerű a munkáltatónak kell bizonyítania. Ez azt jelenti, hogy önmagában – azaz egyébként kifogástalan munkavégzés mellett - a rossz teszteredmény nem jelenti automatikusan azt, hogy a munkavállaló képességeivel és így a munkavégzésével gond lenne. Egy kizárólag a rossz teszteredményekre alapított rendes felmondás jogszerűsége igen kétséges. 

A munkaszerződésem mellé meg kell kapnom pontosan a munkakörömhöz tartozó feladatok leírását vagy csak kérésre kell kiadniuk? 

A munkáltató köteles a munkavállalót munkaköri feladatairól a munkaszerződés megkötésével egyidejűleg tájékoztatni. A tájékoztatást a munkaszerződés megkötésétől számított 30 napon belül írásban is köteles a munkavállalónak átadni. 

Ha fizetett ünnepre esik pihenőnap, akkor jár nekem másik pihenőnap? 

Az államilag fizetett ünnepeket, azaz az állami munkaszüneti napokat munkaidő-beosztás szempontjából nem lehet pihenőnapként figyelembe venni. Ilyen esetben a munkavállaló részére másik pihenőnapot kell biztosítani, hiszen a munkaszüneti napon egyébként sem végezhetett volna beosztás szerint munkát. Eltérő szabályok vonatkoznak azonban azokra a munkavállalókra, akik az Munka törvénykönyve. 127. §-a értelmében munkaszüneti napon is dolgozhatnak rendes munkaidőben. Az ő esetükben, ha a beosztás szerinti pihenőnap épp munkaszüneti napra esik, részükre másik pihenőnap nem jár. Ennek oka az, hogy őket a munkaszüneti napon is lehetett volna – pihenőnap hiányában – munkavégzésre kötelezni. 

Mit tehetek, ha nem szeretném aláírni a munkaadóm által módosított munkaszerződést? 

A munkaszerződés módosítására csak a felek közös megegyezésével kerülhet sor, így ha nem akarja, nem köteles a módosítást aláírni. A munkáltató végső esetben, ha a módosítás nélkül a munkaviszony a továbbiakban nem tartható fenn, fog keresni egy jogszerű felmondási indokot és rendes felmondással megszünteti a munkaviszonyt. Ez nagyban függ attól is, hogy az említett módosítás a munkaviszony mely tartalmi elemét érinti. 



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink