hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet, ha munkaadója nem jelentette be és szerződése sincs?

  • adozona.hu

A fizetésemet megkapom, minden hónapban kézbe, de papírokat nem kapok hozzá. Mit kellene kapnom? Mennyi ideig húzódhat egy munkaügyi per? A főnököm ki akar rúgni, ráadásul kiderült, hogy be sem jelentett, munkaszerződésem sincs, mit tehetek? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

A fizetésemet minden hónapban kézbe kapom, de papírokat nem adnak hozzá. Mit kellene kapnom?

A fizetéshez a munkáltatónak minden hónapban ki kell adnia a munkabérjegyzéket is. Ezen látszik az időadatok oszlopában pl. az adott hónapban ledolgozott idő, a fizetett szabadság és a fizetett ünnepnapok száma. A bérjegyzéken szerepel ezen kívül valamennyi kifizetés (pl. besorolási bér, távolléti díj az ünnepnapokra, étkezési hozzájárulás, bérlettérítés stb.), valamint a levonások is (pl. adóelőleg, tb- nyugdíjjárulék, munkavállalói járulék, magánnyugdíjpénztári tagdíj stb.). A bérjegyzéken megtalálható az éves szabadság mértéke is. A bérjegyzéket átvételkor a munkavállalónak alá kell írnia. Ezzel igazolja a munkáltató a munkavállaló felé, hogy a járulékokat megfelelően fizeti utána.

Néhány hónnap ezelőtt elkezdtem dolgozni egy kávézóban, ahol a munkaadóval szóban megállapodtunk a minimálbér összegében, és heti 40 órás munkaidőben. A munkaszerződésemet azonban hiába vártam, mindig volt valami kifogás rá, hogy miért nem kaptam még meg. Aztán néhány nappal ezelőtt nem tetszésemnek adtam hangot, mire a főnököm azt mondta, hogy kirúg. Pár nap múlva mentem be a papírjaimért, amikor közölte, hogy majd postán kiküldi azokat, mert nem ér rá elmenni a könyvelőjéhez, és amúgy is csak áprilistól voltam bejelentve. Így kiderült, hogy nem fizette utánam az adómat két hónapig. Közöltem vele, hogy feljelentem a Munkaügyi Bíróságon. Erre ő azt mondta: van egy papírja, amire az adataimat írtam, s azt, hogy április 1-től akarom, hogy jelentsen be. Persze én ilyet nem írtam, az adataimat az előző munkahelyemről kapott kilépő papírjaimról és a tőlem elkért igazolványokból tudja. Igaz, hogy munkaszerződést nem láttam, nem írtam alá semmilyen papírt, de kollégák, ügyfelek tudnak igazolni, akár tanúskodnának is. Mit tehetek?

A munkaviszony a munkaszerződés megkötésével jön létre. A munkaszerződést írásba kell foglalni. Ha a munkaszerződés írásba foglalása elmarad, a szóbeli munkaszerződés érvény-telenségére csak a munkavállaló hivatkozhat és csak 30 napon belül. Tekintve, hogy Ön február, március hónapokban folyamatosan ott dolgozott, a munkáltató és Ön között a szó-beli megállapodás alapján létrejött a munkaviszony.

Az nem derül ki leveléből, hogy április 26-án hogyan adott hangot nemtetszésének, írásban vagy csak szóban? Arról sincs információm továbbá, hogy a ledolgozott hónapokra járó bé-rét megkapta-e? Továbbá azt is fontos lenne tudni, hogy szóban megállapodtak-e próbaidőben és ha igen, milyen időtartamban? (itt jegyezném meg, hogy próbaidőt érvényesen csak a munkaszerződésben és csak írásban lehet kikötni).

Fontos lenne tudni azt is, hogy mi az Ön célja? Van olyan elmaradt munkabér, amit nem kapott meg? Szeretné, ha a munkáltató visszavenné Önt? Azt akarja elérni, hogy a kimaradt hónapokra is fizesse be Ön után a járulékokat? 

Célszerű lenne egy ügyvédet felkeresni, aki személyesen vagy írásban – egy ügyvédi felszólító levél keretében - fel tudja venni a munkáltatóval a kapcsolatot. Amennyiben ez sem vezet eredménye, úgy ezt követően javasolt lenne a problémával (és a konkrét igényekkel) munkaügyi bírósághoz fordulni.

Mennyi ideig húzódhat egy munkaügyi per?

A munkaügyi perek hosszúsága az ügy bonyolultságától függ. Elsősorban pl. attól, hogy kell-e bizonyítást lefolytatni, ha igen ez mennyire bonyolult és időigényes. Kellenek-e tanúk a bizonyításhoz, ők megjelennek-e rögtön az első beidézésre, kell-e szakértőt igénybe ven-ni, a szakértő milyen hosszan készíti el a szakvéleményét stb. Nehéz tehát időkorlátot mon-dani, de az 1 évtől az 3-4 évig is eltarthat elsőfokon a per. Ezt követheti a másodfok és adott esetben a felülvizsgálati eljárás.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Belföldi napidíj

Széles Imre

tb-szakértő

Vagyonkezelő cég számvitele

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink