További témák
Pölöskei Pálné adószakértő

Képzettségem okleveles közgazda, melyet a Marx Károly Közgazdaságtudomány Egyetemen szerezetem. Rendelkezem továbbá okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgálói képesítéssel.

Szakmai tapasztalataimat döntően a Pénzügyminisztériumban szereztem, ahol több, mint 10 évet a mezőgazdaság pénzügyi szabályozásával foglalkozó területen, és több, mint 20 évet az adózási kérdésekkel foglalkozó területen töltöttem. Szűkebb területem a vállalkozások jövedelemadózása.

Jelenleg adótanácsadással foglalkozom. Ezen kívül esetenként előadást tartok adózással kapcsolatos kérdésekről, illetve hasonló témában, szaklapokban cikket publikálok.

Több szakmai könyv szerzőjeként, a számviteli levelek szerkesztésében közreműködőként korábban a HVG Orac által kiadott „az adójog magyarázata” kiadvány és a HVG különszámok szerzőjeként találkozhatnak szakmai munkáimmal.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Háziorvos – cégautó

Általános

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltató kft.-nek a főtevékenysége (kb. »

Válaszra vár

0 komment

Kiva előtt beszerzett tárgyi eszköz kiva alatti értékesítése

Kata, kiva

Tisztelt Pölöskei Pálné! Egy kivás vállalkozás értékesíti a kiva előtti tao-s időszakban beszerzett tárgyi eszközét. Áttéréskor élt a Katv. 28. »

Válaszra vár

0 komment

Veszteséges cég – osztalék

Társasági jog

Veszteséges cég végelszámolást indított. A saját tőkéje kevesebb, mint a jegyzett tőke. Ha jól tudom, ebben az esetben nincs semmilyen osztalék. Érdeklődnék, hogy igazam van-e. Köszönöm! »

Válaszra vár

0 komment

Új lakóingatlan számlázása

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk befektetési célú társasházi lakóingatlan építésével és értékesítésével foglalkozik. A vevőkkel lakóingatlan értékesítéséről szóló szerződést köt. »

Válaszra vár

0 komment

Adófizetési határidők

Adózás rendje

Tisztelt Adózóna! Szeretnénk kérni arra vonatkozóan törvényi hivatkozást, hogy hogyan módosulnak a járulékutalási kötelezettségek, ha ünnepnapra/munkaszüneti napra esnek a NAV által előírt dátumok. »

Válaszra vár

0 komment

Nyílt végű pénzügyi lízing határidő előtti lezárása

Számvitel

A lízingbevevő kft. határidő előtt lezárta a szerződést, megvásárolta a személygépkocsit 2018. 04. 24-én. »

Válaszra vár

0 komment

Vissza nem igényelt áfa könyvelése

ÁFA

1. Nyílt végű autólízing könyvelésénél 50% magánhasználat miatt az áfa 50%-át helyezzük levonásba. Az áfa másik 50%-át egyéb ráfordításként könyveljük. Helyes-e így a könyvelés? 2. »

Válaszra vár

0 komment

Kedvezményezett átalakulás – adózásimód-váltás

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság társasági formaváltás kapcsán átalakul. A kft. társasági szerződése rögzíti, hogy a kedvezményezett átalakulás feltételei biztosítottak. A Tao. »

Válaszra vár

0 komment

Külföldi üzleti utazás költség elszámolása átalakulás alatt

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság társasági formaváltás alatt áll – szeptemberben várhatóan bejegyzik kft.-vé az alakulását. »

Válaszra vár

0 komment

Apport

Számvitel

Tisztelt Adózóna! Segítségüket kérném egy apporttal kapcsolatban. Idén alakult egy új kft, melyben egy másik kft. a tulajdonos. »

Megválaszolva

0 komment

Előlegként folyósított támogatás II.

Adózás rendje

Tisztelt Pölöskei Pálné! Köszönettel vettem azonos címmel korábbi kérdésemre adott válaszát. A hivatkozott paragrafus a támogatásra való jogosulttá válást az elszámolással köti össze. »

Megválaszolva

0 komment

Felszámolás lépései és költségei, ha az eljárás saját kezdeményezésű

Számvitel

Kft. eszközei nem elegendőek a kötelezettségek fedezésére. Szeretné maga elindítani a felszámolási eljárást. »

Megválaszolva

0 komment

Mikrogazdálkodó bérelt tárgyi eszköz felújítás

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Mikrogazdálkodói beszámoló készítését választotta cégünk. A tevékenységünket bérelt épületben végezzük. A 398/2012-es kormányrendelet 5. § 3. »

Megválaszolva

0 komment

Szellemi szabadfoglalkozású restaurátor

Általános

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét. Szellemi szabadfoglalkozású restaurátor egyszeri alkalomra kötött szerződést számlaadási kötelezettséggel egyházi megbízásra. Kifizetőnek minősül-e az egyház? »

Megválaszolva

0 komment

Neta – egészségmegőrző program

Jövedéki adó / Vám, deviza / Termékdíj

Cégünk szerződéses kapcsolatban áll egy sportegyesülettel, hogy részére egészségmegőrző program keretében sportrendezvényeket szerverezzen. »

Megválaszolva

1 komment

Kivás kft. 2008-ban jóváhagyott osztaléka

Kata, kiva

2018. január 1. óta kivás vállalkozás 2008. évben jóváhagyott osztalékát ebben az évben szeretné kifizetni. »

Megválaszolva

0 komment

Előlegként folyósított támogatás

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Az előlegként kapott nem beruházási célú támogatás milyen feltételekkel könyvelhető a kötelezettségekből a bevételek közé? »

Megválaszolva

0 komment

Családi gazdálkodó egy összegű écs elszámolása

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Pölöskei Pálné! Olvasva az "Amikor egy összegben elszámolható a beszerzés" című válaszát a következő észrevétel jutott az eszembe. »

Megválaszolva

0 komment

Monitoring kút értékcsökkenése

Társasági adó / Innovációs járulék

Tisztelt Szakértő! A vállalatunknál a vízminőség folyamatos ellenőrzése céljából, monitoring kút került kialakításra. A Tao-törvény alapján milyen értékcsökkenési leírási kulcs alkalmazandó rá? »

Megválaszolva

0 komment

Tagi kölcsön rendezése végelszámoláskor

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Megszünhet-e egy kft. végelszámolással, ha negatív a saját tőkéje és van tagi kölcsöne? Milyen módon rendezheti a tagikölcsön-tartozását? »

Kérdések és válaszok

Kata áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Kata – sofőr

Szipszer Tamás

adószakértő

Bt. áttérése katára

Szipszer Tamás

adószakértő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X