• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Árfolyamnyereség és tao

Tisztelt Szakértő! Cégünk külföldi tulajdonban lévő kereskedelmi vállalkozás. A tulajdonos kérésére minden hónap végén az összes nyitott devizás tételt be kell értékelni a hó végi MNB árfolyamra, mintha év vége lenne (és ezeket a tételeket természetesen be is kell könyvelni). Ez a művelet nagy forgalmat generál mind az árfolyamnyereség, mind pedig a veszteség főkönyvi számlákon. A tavalyi évben vállalatunk veszteséges lett, így a tao-t a jövedelem-(nyereség-)minimum szerint kell kalkulálni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az összes bevétel részét képezik a pénzügyi bevételek (nem pedig a pénzügyi eredmény), Vagyis a havonta elszámolt árfolyamnyereségek alaposan megnövelik a pénzügyi bevételt, míg ugyanezen műveletek ráfordítás része nem levonható a minimumadó számításakor. Vagyis az összes bevétel, és így a minimumadó alapja nagyon magas lesz. Mit tudnánk tenni, hogy el is számolhassuk a tulajdonos kérésének megfelelően a havi árfolyamkülönbözeteket, azonban negatív év végi eredmény esetén mégse szenvedjünk emiatt hátrányt? Válaszukat előre is köszönöm!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close