hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: megbízási szerződés és felmondás

  • adozona.hu

Hány megbízási szerződése lehet egy munkavállalónak egyszerre? Mit tehet, ha nem tudja elérni az önt elbocsátó céget, melynek még tartozása van? Hogyan lehet a munkaviszonyt megszűntetni? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

1. Már több éve munkanélküli vagyok, jelenleg szociális segélyt kapok. Most találtam egy munkahelyet, de csak megbízásos szerződéssel alkalmaznának. A baj az, hogy attól félek, csak rövid időre szólna a munka és utána már nem vagyok jogosult a segélyre. Viszont találtam még egy munkát, ahol szintén megbízásos szerződéssel alkalmaznának. A két munkát tudnám végezni egyszerre és így biztonságban érezném magam, ha véletlenül valamelyik megszűnne, mégse maradnák pénz nélkül. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e két különböző céggel egyszerre megbízásos szerződésem?

Igen, ha a megbízási szerződése ezt külön nem zárja ki, akkor nincs akadálya annak, hogy párhuzamosan két megbízási szerződése legyen.

2. Nálam sajnos egy olyan helyzet állt elő, hogy nem akarják kifizetni a béremet. Erre úgy tudom, hogy nincs joga a munkáltatónak. A tények a következők: június 28-án megszüntették a pozíciómat, kitettek a cégtől. A felmondásomban az áll, hogy szolgáltassak vissza mindent ami a cég tulajdona. Természetesen erre én hajlandóságot mutattam. Egyszer még sikerült a cég valódi tulajdonosával beszélnem, és akkor világosan a tudtomra hozta, hogy nem akarja kifizetni a béremet. Azóta viszont nem tudok kapcsolatot létesíteni vele, pedig többször megpróbáltam. A felmondásomban más követelésük nem volt felém. Továbbiakban a felmondási időmtől is eltekintettek, és azt írták, hogy július 28-a után leszek csak ténylegesen munkanélküli. Legjobb tudomásom szerint a munkában töltött utolsó napomon mindent meg kellett volna kapnom. Ez nem így történt. Mit tegyek ebben az esetben?

Azt javaslom, hogy a www.e-cegjegyzek.hu oldalon nezzen utána, hogy nem indult-e felszámolási eljárás a korábbi munkáltatója ellen. Amennyiben igen, akkor a felszámolási eljárásba, mint hitelező be kell jelentkeznie és a Bérgarancia Alaptól várhatja jogos igénye megtérítését. Amennyiben azonban a cég nem áll felszámolás alatt, úgy első körben ügyvédi felszólító levélben, majd végső soron az illetékes munkaügyi bíróság előtt érvényesítheti követelését.

3. 2003 áprilisban kezdtem dolgozni egy kft-nél,  2005 júliusban szültem a kislányomat, 2008 júniusban a kisfiamat, (tehát most gyesen vagyok). Közben nem szakadt meg a munkaviszonyom és lassan vissza is mentem volna dolgozni, de most úgy néz ki, hogy kaptam egy jobb állásajánlatot. Mi ilyenkor a hivatalos folyamata a munkaviszony megszűntetésének, mi van a bent maradt szabadságokkal?

Ön a munkaviszonyát jelen esetben közös megegyezéssel vagy rendes felmondással szüntetheti meg. A közös megegyezés tartalmát a felek szabadon állapítják meg, így javaslom első körben ezt kezdeményezze a munkáltatónál. Amennyiben a munkáltató elzárkózik a közös megegyezés elől - ami elég ritka - , úgy a munkaszerződése szerinti felmondási idő betartásával rendes felmondás útján szüntetheti meg a munkaviszonyt. A rendes felmondást nem kell indokolnia, de írásban kell a munkáltatónak átadnia. A felhalmozódott szabadságot a munkaviszony megszűnésekor a munkáltató köteles kiadni vagy kifizetni. Mivel az Ön felmondási ideje meghaladja a 30 napot, a munkáltató a felmondási idő egy részére a 30 napos előzetes értesítési kötelezettség betartása mellett kiadhatja Önnek a szabadsága egy részét. A ki nem adott szabadságot a munkáltató köteles pénzben megváltani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink