hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit tilos gyes és gyed mellett

  • hvg.hu

Mennyit dolgozhat a gyesen lévő kismama? Kizárja-e a keresőtevékenységet a gyed? Olvasói kérdésekre az Adózóna munkajogásza dr. Viszló László válaszol.

Gyesen vagyok hároméves ikreimmel. Ajánlottak munkát július 12-től augusztus 22-ig. A jelenlegi munkahelyemen, ahonnan gyesre mentem, nem tudnak alkalmazni. Egy másik munkáltató napi 6 órát foglalkoztatna. Mik a feltételei? A gyes ugyanúgy jár erre az időre? Mennyit kell adóznom utána?

Gyermekgondozási segélyen lévő kismamák a baba egy éves koráig nem folytathatnak keresőtevékenységet. A kicsi egy éves kora után viszont időkorlátozás nélkül, bármilyen jogviszonyban dolgozhatnak. Tehát ekkor visszamehetnek dolgozni, vagy egyéni vállalkozásban, társaságban is közreműködhetnek úgy, hogy amellett még a gyermek 3 éves koráig  - 2010. május 1. után igényelt gyesnél a gyermek 2 éves koráig - a gyest is folyósítja nekik az államkincstár. Az adózás az általános szabályok szerint történik.

Szabályosan jár el, aki gyed mellett fodrászként dolgozik és hétvégenként mellékjövedelemre tesz szert, anélkül, hogy számlát adna a vendégeknek?

A gyermekgondozási díj mellett díjazás ellenében munkát végezni nem lehet, kivéve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a nem engedélyhez kötött tevékenységekben való közreműködést. A fodrász nem  engedélyhez kötött tevékenység, így ő akkor is közreműködhet, ha nincs alkalmazottja, ez alatt az időszak alatt bevétele is lehet, de természetesen a gyeden lévő vállalkozónak vállalkozói jövedelemkivétet nem szabad kifizetni. A gyeden, tgyáson lévő kismama akkor is maradhat egy társaság tagja, ha nem engedélyköteles személyes közreműködésre van kötelezve (ezt alapításkor a társasági szerződésben, vagy a tagok megállapodásában kötik ki.) A nyugtaadás, számlaadás elmulasztása ettől még jogsértő eljárás, aminek a következménye üzletbezárás és súlyos bírság is lehet.

 

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink