hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: megbízási jogviszonyt mikor kell be-, illetve kijelenteni?

  • adozona.hu
1

Kft. egy fővel határozatlan idejű megbízási szerződést kötött azzal a feltétellel, hogy havonta a teljesített óraszámok után kapja a jövedelmet. Ebben az esetben a 1041-es bejelentés és kijelentés hogyan történik? Havonta? Vagy esetleg amikor kezdett, akkor bejelentjük, és ha olyan hónap van, amikor nem éri el a minimálbér 30 százalékát a megbízási díj, akkor kijelentjük? Aztán a következő hónaptól újra be? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

A hatályos jogszabály szerint megbízási jogviszony esetén a biztosítást havonta kell elbírálni. Ha a biztosítást utólag bírálták el, akkor a kifizető által foglalkoztatott biztosítottak adatairól szóló bejelentést legkésőbb a biztosítási kötelezettség megállapítását követő napon, tehát utólag kell benyújtani a NAV-hoz.

Szakértőnk álláspontja szerint azt a megbízási jogviszonyt, amely határozatlan időre jön létre, és a járulékalapot képező jövedelem meghaladja a minimálbér 30 százalékát, nem kellene havonta kijelenteni. Ugyanakkor az adóhivatal álláspontja szerint, arra tekintettel, hogy a megbízási szerződésből adódó biztosítási jogviszonyt havonta kell elbírálni, megbízásnál a biztosítási jogviszonyt havonta kell be- és kijelenteni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
realterdik

Tbj tv.
13. §
(2) Ha a díjazásra nem havi rendszerességgel, hanem időszakonként, vagy a tevékenység befejezését követően kerül sor, a biztosítási kötelezettséget a díjazás kifizetésekor (esedékességekor) kell elbírálni. A biztosítási kötelezettség elbírálásához a kifizetett díjból – ideértve az előleget is – a személyijövedelemadó-előleg alapjának számításánál jövedelemként figyelembe vett összeget azon időtartam naptári napjainak számával kell elosztani, amelyre a díjazás történt.
Ezek alapján a havi rendszerességel kifizetett biztosítási kötelezettséget keletkeztető megbízási jogviszonyokat nem kell utólag a kifizetéskor elbírálni, így nem nagyon értelmezhető a folyamatos be és kijelentés sem.
A NAV nemrég módosította a 1041-es nyomtatványt és ott pl határozott idejű megbízási jogviszonyt nem is lehet előre bejelenteni, mert azt a tájékoztatást adják, hogy pl havi azonos megbízási díjnál is a kifizetéskor kell elbírálni a jogviszonyt - ami ugye ellent mond a Tbj ekpbb idézet paragrafusával.
Valamint a Tbj ezen rendelkezése sem ütközik az ART-al
3.1. a biztosítás kezdetére vonatkozóan legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján, a foglalkoztatás megkezdése előtt, álláskeresési támogatás esetén a támogatást megállapító határozat jogerőre emelkedését követő tíz napon belül, illetve ha a biztosítás elbírálására utólag kerül sor, legkésőbb a biztosítási kötelezettség megállapítását követő napon kell teljesíteni,

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink